Ebben a témában a katonai és civil térképészet, tájékozódás különféle módszereit vitatjuk meg.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Az nem rácsrendszer, hanem vetület. A földrajzi szélességek és hosszúságok mindegyik vetület rendszerben azonosak.Érdekelne jelenleg is szolgálatban levőktől, hogy jelenleg milyen rácsrendszert használ a magyar honvédség, légierő, illetve akár tőlük, akár régebben szolgálóktól, hogy régebben a néphadsereg milyen rácsrendszert használt.
Tudtommal valami Gauss-Krüger rácsrendszert használtak a Varsói Szerződés országai, de nem tudom, hogy az egységes volt-e, vagy sem?
Valahol elérhetők térképek, oktatóanyagok akár a mai, akár a régebbi rácsrendszerrel? Párat találtam a modern UTM/MGRS-es anyagokhoz, főleg külföldit, illetve itthon a katonasuli oldalán valamit, de a képek halottak voltak.
https://hu.wikipedia.org/wiki/UTMAz nem rácsrendszer, hanem vetület. A földrajzi szélességek és hosszúságok mindegyik vetület rendszerben azonosak.
https://www.wikiwand.com/hu/Vetülettan
Az univerzális transzverzális Merkátor (Universal Transverse Mercator, UTM) egy speciális hálórendszer a földrajzi pozíció meghatározására, melyhez fordított tangenciális hengervetületet alkalmaz.
Bizony, érdekesekek ezek a vetületek !Egy kis méricskélés a Mercator rendszerben. Grönland durván 3.5-ször akkora mint Madagaszkár de a hengeres vetületen a gumilepedő-hatás miatt legalább harmincszor akkorának tűnik. Ha egymás mellett lenne a két sziget akkor nagyjából háromszoros lenne a különbség a térképen, de ha helyet cserélnének akkor a háromszor kissebb Madagaszkár látszana háromszor nagyobbnak mint Grönland
Erről a kijelzőről a Command & Conquer küldetésválasztó panelje ugrott be először és úgy látom a kép is akkor készülhetett nagyjából amikor az első CnC készült.
Azért azt tegyük hozzá, hogy egy zónán belül azért elégséges a linearitás a gyakorlati használathoz.Egy kis méricskélés a Mercator rendszerben. Grönland durván 3.5-ször akkora mint Madagaszkár de a hengeres vetületen a gumilepedő-hatás miatt legalább harmincszor akkorának tűnik. Ha egymás mellett lenne a két sziget akkor nagyjából háromszoros lenne a különbség a térképen, de ha helyet cserélnének akkor a háromszor kissebb Madagaszkár látszana háromszor nagyobbnak mint Grönland
Attól függ melyik zónán belül. Ha mondjuk valaki a déli sarkot akarja meghódítani akkor gyakorlatilag az életébe kerülhet ha UTM térképet visz magával és a kis kerek sziget helyett csak egy nagy elnyúlt foltot lát. Neki inkább egy UPS térkép kell a gyakorlati használathoz.Azért azt tegyük hozzá, hogy egy zónán belül azért elégséges a linearitás a gyakorlati használathoz.
Ez igaz, az MGRS ezért kombinálja őket.Attól függ melyik zónán belül. Ha mondjuk valaki a déli sarkot akarja meghódítani akkor gyakorlatilag az életébe kerülhet ha UTM térképet visz magával és a kis kerek sziget helyett csak egy nagy elnyúlt foltot lát. Neki inkább egy UPS térkép kell a gyakorlati használathoz.
Fogalmam sincs melyik topikba illene, számítógép + navigáció, ezért ide tettem.
Annyira gagyi szerintem, hogy az eseménynek van egy landing page-e, és menj a facebookra... ahol egy teams link van... És egy 3 órás videó a teamsen.GIS Day online geoinformatikai videokonferencia a Pécsi Tudományegyetem szervezésében.
Az esemény már lezajlott a héten, de a linken visszanézhető.
https://pte.hu/hu/esemeny/gis-nap-pecsi-tudomanyegyetemen
Részben egyetértek, mert lehetne jobban megszervezve és az előadások témája pár mondatban összefoglalva, mondjuk az én hibám is hogy ezt elfelejtettem hozzátenni:Annyira gagyi szerintem, hogy az eseménynek van egy landing page-e, és menj a facebookra... ahol egy teams link van... És egy 3 órás videó a teamsen.
0 felfedezhetősége a tartalomnak. Nulla navigálhatósága. Nulla indexelhetősége. Ez így igen sovány, inkább csak maguknak tartották szerintem, és muszályból csináltak valami láthatóságszerűséget, hogy meglegyen a kritériuma papíron az EU pénz lehívásának. Ha nem így van, az is szomorú képet fest a magyar egyetemek képességeiről.
Nincs 3 órám megnézni a videót, és most hangot se tudok lejátszni, semmi nem derült ki a témákból.
Szívesen adok tanácsot az egyetemnek, hogy kéne ezt csinálni.:
- landing page-re előadók listája, előadások témája, pár mondatos összefoglalója.
- kiírni, hogy teamsen lesz. Link oda is.
- kiírni, hogy utólag elérhetőek lesznek a tartalmak pl. youtubeon
- előadások megvágása, youtube-ra feltöltése utólag.
- utólag linkek a youtube videókra.
- esetleg feliratok a videókra.
Ez a minimum, és ingyen megcsinálható eszközökkel.
Este meghallgatom a kontentot, lehet, hogy jó kontent veszik el a közönség elől a szar tálalás miatt.
A Google-be beírva hogy "GIS Day University of Pécs" az első 5 linket megnyitva egyen van egy további információ gomb, amin egy pdf van 2018-as programmal. Ezt így nem fogja senki megtalálni.Részben egyetértek, mert lehetne jobban megszervezve és az előadások témája pár mondatban összefoglalva, mondjuk az én hibám is hogy ezt elfelejtettem hozzátenni: