Oerlikon Skyranger (Rheinmetall)

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
Mondjuk ehhez biztos fel kell majd pörgetni a Lynx 1000+ lóerős motorját, nem hiszem hogy lesz elég energia az alapjáratban.
(A Leibherr motor érdekessége, hogy átállítható olyan üzem módra is, amely tartósan csak 25 kW teljesítményt biztosít alacsony hőkibocsátás, zajszint, valamint: 12 l/h üzemanyag-fogyasztás mellett. Ilyenkor minden elektromos fedélzeti berendezés működőképes marad és nincs szükség kiegészítő áramforrásra (APU).)

Szépen fejlődik a koncepció, már csak a rakétára mondjanak valami konkrétat!
A projekt manager azt írta nekem múltkor, hogy SkyKnight a legvalószínűbb és hogy az a mostani búvó nyíláson át jöhetne ki belőle. Az nagyon pici, szóval csak valami forgótár szerű megoldással működhetne: mindig beforog egy rakéta a búvónyíláshoz.
Régen amerikai hadihajókon volt ilyen amikor még Mk.13-as indítókból eregették a Standarad rakátákat.
Ebből viszont következik, hogy 5-6 rakétánál többet aligha hordozhatna...
A lézer áramellátását APU fogja majd biztosítani.

Lehet inkább csak egy (mondjuk 4-es) vls cella lesz a búvőnyílás helyére beépítve, ha tényleg oda rakják végül, mint ahogy a konténer indítóban is. Vagy valami revolver táras megoldással. Adná magát, egyszerű megoldás lenne, csak utántölteni ne kelljen a 2,2m-es hossza miatt. :D

Halcon-SkyKnight_02.jpg
 
T

Törölt tag 1586

Guest
The Skyranger 30 HEL
20 KW az lófütty...
Azzal nem sok mindent fognak lelőni még optimális légköri viszonyok mellett sem.
Legfeljebb vakítani fogják tudni vele az EO rendszereket
CSBAlaserpower.jpg

1-s2.0-S2214914719312231-gr6.jpg


100 KW hoz meg szerintem kicsi a jármű motorja, meg majd hiszem ha látom hogy megcsinálták...
Az USA 100 KW os lézer fegyvere egy pöttyet nagyobb...
size0-1565201680.jpg
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and gacsat

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 737
35 923
113
20 KW az lófütty...
Azzal nem sok mindent fognak lelőni még optimális légköri viszonyok mellett sem.
Legfeljebb vakítani fogják tudni vele az EO rendszereket
CSBAlaserpower.jpg

1-s2.0-S2214914719312231-gr6.jpg


100 KW hoz meg szerintem kicsi a jármű motorja, meg majd hiszem ha látom hogy megcsinálták...
Az USA 100 KW os lézer fegyvere egy pöttyet nagyobb...
size0-1565201680.jpg
A lézer arra van hogy loitering ammokat, meg más, többnyire műanyagból készült drónokat ("quadkopteren kézigránát") leszedjenek. Azokért kár a rakéta meg gépágyú - bár utóbbi még lehet megoldás.

Nyilván az ilyen Bányaraktárokra már rakéta menne...
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat
T

Törölt tag 1586

Guest
A lézer arra van hogy loitering ammokat, meg más, többnyire műanyagból készült drónokat ("quadkopteren kézigránát") leszedjenek
Csak legyen jó idő...:)
Mert ha esik, vagy csak túl párás az idő akkor még erre sem lehet majd használni.

Az ilyen kis szar DJI szerű műanyag quadrocopterek ellen egy 40 mm es gránátvető ABM lőszerrel lehet hogy többett érne...
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 207
67 090
113
The Skyranger 30 HEL

Rheinmetall's hybrid solution for threat-commensurate, modern mobile air defence​

Laser on board: The Skyranger 30 HEL is a hybrid solution designed to thwart the full range of future airborne threats. Here, the interplay of a 30mm automatic cannon, guided missiles, and a high-energy laser (HEL) results in a mix of effectors unique in this combination. Teamed with a matching sensor mix, the Skyranger 30 HEL can monitor airspace autonomously, while simultaneously selecting the optimum effector in response to emerging threats. The Skyranger 30 HEL can protect mobile units on the march or critical stationary infrastructure and facilities from aerial threats. No matter what the initial situation, an appropriate response is always readily available, assuring adherence to legal requirements and the avoidance of collateral damage.

Thanks to its longstanding experience in the field of ground-based air defence and adherence to a clear technical road map for a future laser weapon system, Rhein¬metall is able to integrate mechanically and systemically a full range of advanced capabilities into a wheeled or tracked mobile platforms such as the Boxer multipurpose wheeled armoured vehicle* or the tracked Lynx KF41 armoured vehicle. Thanks to the highly flexible Skymaster fire control system and state-of-the-art sensors, the effectors achieve maximum tactical impact.

Rheinmetall's HEL effectors consist of a laser source and laser guidance system, both of which are integrated into the vehicle, along with a laser weapon station built into the turret that simultaneously serves as a platform for the electro-optical sensors. The laser weapon station tracks targets automatically, neutralizing them with a laser beam. Thus, the Skyranger 30 HEL is capable of effectively defending assigned airspace with three different effectors – an automatic cannon, guided missiles, and a high-energy laser – with the appropriate level of intensity.

Featuring a rate of fire of 1,200 rounds per minute, the 30mmx173 KCE revolver gun is the world's top-performing weapon in this calibre. Programmable time-delay ammunition enhances the probability of hitting even the smallest aerial targets. The Skyranger 30 HEL's guided missiles increase the system's operational flexibility and maximum range.

In live trials, current technology sample systems for laser weapon systems have successfully achieved laser outputs of 20kW. The ability to increase this figure to 100kW is already an integral feature of this technology. The laser weapon station used here has its own sensors for identifying and tracking targets. Subassemblies coordinated by Rheinmetall to interoperate harmoniously produce the outstanding beam quality of Rheinmetall laser sources even at high-output levels, meaning that they can be directed at the target with high precision. The carrier platform's sophisticated mechanical design assures 100% coverage of assigned airspace. Laser outputs of up 20-50 kW are planned for the first realization phase.

Late last year, the Skyranger HEL was presented in public for the first time at a counter-drone event held by the Swiss procurement agency armasuisse in Bure, Switzerland, sparking great interest from the experts present at the event.

2022-02-04-LaserEffector_keyvisual.jpg
Ha a görögök vesznek ilyet véletlen akkor Skyranger 30 HELHEL-nek fogják hívni? :rolleyes:
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 737
35 923
113
A lézer áramellátását APU fogja majd biztosítani.

Lehet inkább csak egy (mondjuk 4-es) vls cella lesz a búvőnyílás helyére beépítve, ha tényleg oda rakják végül, mint ahogy a konténer indítóban is. Vagy valami revolver táras megoldással. Adná magát, egyszerű megoldás lenne, csak utántölteni ne kelljen a 2,2m-es hossza miatt. :D

Halcon-SkyKnight_02.jpg
Számolgattam kicsit.
A SkyKnight rakéta 30cm vezérsíkkal, de konténer 24x24cm méretű lehet (egy ilyen négyzet átlója: kb. 34cm), de legyen 25x25cm a helyigény a rögzítések, szerelékek miatt.
4-es indító: 50x50 cm - simán befér
3x3-as azaz 9-es indító: 75x75cm - kb. ez lehet maximum, amit rá tudnak tenni a jelenlegi kialaktásban. Ha törlik a kinyíló rakéta indítót, akkor talán még 4x3 azaz 12 rakéta is odaférne...
A toronygyűrű átmérője egyébként 1414 mm. 4-12 rakétacella között lehet a mennyiség amit a torony hordozhat, ami azért elég jó mennyiség!

A forgótár nem igazán tudna működni: pl. a 6-os forgótár átmérője 1 méter lenne és off-center kellene elhelyezni, amivel már kilógna a torony gyűrű síkjából és az egész torony forgását akadályozhatná. Ráadásul a sorokba, mozik szerűen elhelyezett indítókba több rakéta fér el.

A SkyKnightról amúgy évek óta alig van infó, szóval nem tudom hol tart ez a projekt...
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Ha földi telepítésű Phalanx CIWS le tudja szedni ezeket (erről sok viedó látható a YT-on), akkor az RM-nek is elhiszem, hogy megbirkózik vele.
Nyilván minden rendszer túl terhelhető: többszáz célponttal a Skynex is túlterhelhető. Az viszont elég valószínütlen hogy bármely ellenfelünk ekkora tüzet tudna zúdítani egy védett célpontra. Max rakétasorozatvetővel, de ahhoz elég közel kell kerülniük a védett célpontokhoz. (Elsősorban bázisok, raktárak, radarok védelmére van kitalálva ez a cucc, amik a fronttól távolabb vannak - jóval.)
Falanx tűzgyorsasága ennek több, mint a tízszerese.
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
20 KW az lófütty...
Azzal nem sok mindent fognak lelőni még optimális légköri viszonyok mellett sem.
Legfeljebb vakítani fogják tudni vele az EO rendszereket
CSBAlaserpower.jpg

1-s2.0-S2214914719312231-gr6.jpg


100 KW hoz meg szerintem kicsi a jármű motorja, meg majd hiszem ha látom hogy megcsinálták...
Az USA 100 KW os lézer fegyvere egy pöttyet nagyobb...
size0-1565201680.jpg
A lézer erejét nem a motor határozza meg, hanem a kondenzátor. A motortól csak a tűzgyorsaság függ. Gondolom én.
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 737
35 923
113
Falanx tűzgyorsasága ennek több, mint a tízszerese.
Mármint az RM gépágyókhoz képest?

Azért mert a Phalanxnak közvetlen találatot kell elérnie, a lőszer nagy része kárba meg. Az RM rendszere programozott lőszert használ és repeszfelhőt hoz létre a cél útjában. Sokkal kevesebb lőszerrel éri el ugyanazt mint a Phalanx.
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
Számolgattam kicsit.
A SkyKnight rakéta 30cm vezérsíkkal, de konténer 24x24cm méretű lehet (egy ilyen négyzet átlója: kb. 34cm), de legyen 25x25cm a helyigény a rögzítések, szerelékek miatt.
4-es indító: 50x50 cm - simán befér
3x3-as azaz 9-es indító: 75x75cm - kb. ez lehet maximum, amit rá tudnak tenni a jelenlegi kialaktásban. Ha törlik a kinyíló rakéta indítót, akkor talán még 4x3 azaz 12 rakéta is odaférne...
A toronygyűrű átmérője egyébként 1414 mm. 4-12 rakétacella között lehet a mennyiség amit a torony hordozhat, ami azért elég jó mennyiség!

A forgótár nem igazán tudna működni: pl. a 6-os forgótár átmérője 1 méter lenne és off-center kellene elhelyezni, amivel már kilógna a torony gyűrű síkjából és az egész torony forgását akadályozhatná. Ráadásul a sorokba, mozik szerűen elhelyezett indítókba több rakéta fér el.

A SkyKnightról amúgy évek óta alig van infó, szóval nem tudom hol tart ez a projekt...
A felnyíló rakétaindító biztos menne, mert a Skyknight feleslegessé teszi. Kérdés az, hogy milyen rendszerek vannak alatta, amiknek máshol kell helyet találni. Gondolom pont amiatt választották a búvónyílást, mert oda a legegyszerűbb beépíteni a vertikális indítókat. Az egy légüres tér voltaképpen.

De az biztos, adná magát, hogy minél több cellát beépítsenek, mert amíg egy Stingert, vagy Mistralt egy ember is betölt az indítóba. A Skyknight-nél ez nem lesz olyan egyszerű, főleg ha mondjuk cellástól cserélik. És nem is tud tartalék rakétákat magával vinni a testben. Érdekes lesz látni, hogy oldják meg. Már ha lesz belőle valami... grafika akármi.
 
  • Tetszik
Reactions: Aladeen

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
38 010
73 504
113
A Rheinmetall bemutatja új AMMR-jét: a legmodernebb radar C-UAS, SHORAD és VSHORAD alkalmazásokhoz

Az Oerlikon AESA Multi-Mission Radar (AMMR) teljes egészében a római Rheinmetall Italia cégnél lett kifejlesztve, ami ismét megerősíti a leányvállalat szerepét a Rheinmetall radar kiválósági központjaként.

A Rheinmetall Italia Oerlikon AESA Multi-Mission Radar egy korszerű moduláris radar, amely kiváló teljesítményt és könnyű kezelhetőséget kínál, valamint platformok széles skálájába integrálható. Egyszerre több fenyegetés nyomon követésére és osztályozására is képes. Az Oerlikon AMMR-t úgy tervezték, hogy álló üzemmódban vagy mozgásban működjön, még kimerítő környezeti és zavaró körülmények között is. Ezenkívül a legmodernebb elektronikus ellenintézkedésekkel rendelkezik. A radar teljes mértékben szoftveresen definiált, konfigurációja képes alkalmazkodni az adott működési forgatókönyvhöz. A jövőben könnyen frissíthető, hogy lépést tartson a fejlődő fenyegetési forgatókönyvekkel.
 
  • Tetszik
Reactions: fishbed

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 737
35 923
113
A Skyranger 30 és 35 valamint más korszerű önjáró légvédelmi gépágyúk összehasonlítása - saját gyűjtés:


Skyranger 30Skyranger 35CV90 TriAD / Lkvk 90[4]Pantsir S1 / SA-22[5]
GyártóországNémetország / SvájcNémetország / SvájcSvédországOroszország
Gyártó vállaltRheinmetall Air Defence AGRheinmetall Air Defence AGBAE Systems ABKBP
Kezelők száma2 fő (harcjárműben)2 fő (harcjárműben)2 fő (toronyban)3 fő (harcjárműben)
Célkereső RadarRM Oerlikon AMMR (AESA)opcionális: RM Oerlikon AMMR (AESA)Thomson CSF PS-95 radar1RS2-1E
HullámsávS-sáv / X-sávS-sáv / X-sáv(nincs adat)L-sáv /
UHF
Detektálási távolság20 km ("kis méretű" cél)
50 km (műszeres maximum)
20 km ("kis méretű" cél)
50 km (műszeres maximum)
14,8 km (cél jellemző nem ismert)32-36 km (RCS: 2 m2)
Célkövető radaropcionális: RM OerlikonRM Oerlikonnincs(nincs adat)
HullámsávKu-sávKu-sávnincs(nincs adat)
Detektálási távolság30 km (műszeres maximum)30 km (műszeres maximum)nincs24-28 km (RCS: 2 m2)
Gépágyú1 db 30×173mm KCE1 db 35×228mm Revolver Cannon1 db 40×365mmR Bofors L/702 db 30×165 mm 2A38
Függőleges irányzás-5 / +85 fok között-5 / +85 fok között-8 / +50 fok között-9 / +85 fok között
Vizszintes irányzás360 fok360 fok360 fok360 fok
Elméleti tűzsebesség960 lövés/perc1000 lövés/perc330 lövés/perc4000 lövés/perc
Lőszerkészlet252 db lőszer252 db lőszer232 db lőszer2x 700 db lőszer
Hatásos lőtávolság3000 méter4000-4500 méter4000 méter4000 méter
Programozható lőszerAHEAD / KETFAHEAD / KETFBofros 3Pnincs
Lövegtorony tömege (lőszerrel)2500kg4250 kg(nincs adat)(nincs adat)
LézerfegyverRheinmetall HELRheinmetall HELnincsnincs
Teljesítmény20-50 kW (jövőben 100kW)20-50 kW (jövőben 100kW)nincsnincs
Rakéta-fegyverzet2 darab Stinger vagy Mistralnincsnincs57E6-E
Rakéta rávezetési módjapasszív infravörösnincsnincsrádió-parancs
Hatótávolság7,5 kmnincsnincs18 km
Maximális magsság3 kmnincsnincs15 km
 

Vlad

Well-Known Member
2020. november 22.
1 885
7 114
113
A Skyranger 30 és 35 valamint más korszerű önjáró légvédelmi gépágyúk összehasonlítása - saját gyűjtés:


Skyranger 30Skyranger 35CV90 TriAD / Lkvk 90[4]Pantsir S1 / SA-22[5]
GyártóországNémetország / SvájcNémetország / SvájcSvédországOroszország
Gyártó vállaltRheinmetall Air Defence AGRheinmetall Air Defence AGBAE Systems ABKBP
Kezelők száma2 fő (harcjárműben)2 fő (harcjárműben)2 fő (toronyban)3 fő (harcjárműben)
Célkereső RadarRM Oerlikon AMMR (AESA)opcionális: RM Oerlikon AMMR (AESA)Thomson CSF PS-95 radar1RS2-1E
HullámsávS-sáv / X-sávS-sáv / X-sáv(nincs adat)L-sáv /
UHF
Detektálási távolság20 km ("kis méretű" cél)
50 km (műszeres maximum)
20 km ("kis méretű" cél)
50 km (műszeres maximum)
14,8 km (cél jellemző nem ismert)32-36 km (RCS: 2 m2)
Célkövető radaropcionális: RM OerlikonRM Oerlikonnincs(nincs adat)
HullámsávKu-sávKu-sávnincs(nincs adat)
Detektálási távolság30 km (műszeres maximum)30 km (műszeres maximum)nincs24-28 km (RCS: 2 m2)
Gépágyú1 db 30×173mm KCE1 db 35×228mm Revolver Cannon1 db 40×365mmR Bofors L/702 db 30×165 mm 2A38
Függőleges irányzás-5 / +85 fok között-5 / +85 fok között-8 / +50 fok között-9 / +85 fok között
Vizszintes irányzás360 fok360 fok360 fok360 fok
Elméleti tűzsebesség960 lövés/perc1000 lövés/perc330 lövés/perc4000 lövés/perc
Lőszerkészlet252 db lőszer252 db lőszer232 db lőszer2x 700 db lőszer
Hatásos lőtávolság3000 méter4000-4500 méter4000 méter4000 méter
Programozható lőszerAHEAD / KETFAHEAD / KETFBofros 3Pnincs
Lövegtorony tömege (lőszerrel)2500kg4250 kg(nincs adat)(nincs adat)
LézerfegyverRheinmetall HELRheinmetall HELnincsnincs
Teljesítmény20-50 kW (jövőben 100kW)20-50 kW (jövőben 100kW)nincsnincs
Rakéta-fegyverzet2 darab Stinger vagy Mistralnincsnincs57E6-E
Rakéta rávezetési módjapasszív infravörösnincsnincsrádió-parancs
Hatótávolság7,5 kmnincsnincs18 km
Maximális magsság3 kmnincsnincs15 km
Hol van Korkut :mad: :mad: :mad:
 
  • Vicces
Reactions: Venom85 and Aladeen

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 737
35 923
113
Kíváncsi vagyok melyik Skyrangernél fogunk kikötni, mert igazából a kettő fúziója lenne az igazi: 35 mm gépágyú a Skyranger 30-as szenzoraival, lézerével és rakétaindítójával.
Skyranger 30 esélyesebb amiatt hogy a lőszere megegyezik a Lynx lőszerével - a 30x173 mm-es KTEF lőszert gyártani is fogjuk. Ha számolnának a 35-össel vélhetően annak a gyártását is bejelentették volna.
Skyranger 30-ast fejleszti inkább az RM: félévente bejelentenek valamilyen előrelépést ezzel a rendszerrel kapcsolatban. (Legutóbb lézerfegyvert integrálták illetve RM Italia AESA radarját is kvázi késznek nyilvánították, ami Skyranger felderítő radarja is egyben). Vélhetően azért nyomatják ennyire ezt fejlesztés és nem a 45-öst, mert már van rá szándéknyilatkozat szintű megrendelés tőlünk...nem hiába mutogatják 30-ast nálunk és emlegetik a gyártásának idehozását.
Szóval nagyobb gépágyú jobb lenne, de várhatóan nem lesz...
 
  • Tetszik
Reactions: krisss and Venom85

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 737
35 923
113
Vélhetően azért nyomatják ennyire ezt fejlesztés és nem a 45-öst, mert már van rá szándéknyilatkozat szintű megrendelés tőlünk...nem hiába mutogatják 30-ast nálunk és emlegetik a gyártásának idehozását.
(* Skyranger 35-ösre értettem - a 45-ös elírás...)
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 737
35 923
113
Találtam egy jó felülnézeti ábrát a Skyranger 30 toronyról. Jól látható az egyben kiemelhető lőszertartó rekesz.
Egy lőszer 830 gramm, hevedertaggal együtt 900 is lehet. 252 lőszeres rekesz tömege 230-240kg körül - szóval nem tudom hogy kézzel ki tudják-e emelni, de Dr. Vischer szerint a társzerű lőszerfeltöltés a cél. Lehet, hogy töltő teherautóról bedaruzzák majd...


skyranger-30-top.jpg
 
K

kamm

Guest
Kíváncsi vagyok melyik Skyrangernél fogunk kikötni, mert igazából a kettő fúziója lenne az igazi: 35 mm gépágyú a Skyranger 30-as szenzoraival, lézerével és rakétaindítójával.
Skyranger 30 esélyesebb amiatt hogy a lőszere megegyezik a Lynx lőszerével - a 30x173 mm-es KTEF lőszert gyártani is fogjuk. Ha számolnának a 35-össel vélhetően annak a gyártását is bejelentették volna.
Skyranger 30-ast fejleszti inkább az RM: félévente bejelentenek valamilyen előrelépést ezzel a rendszerrel kapcsolatban. (Legutóbb lézerfegyvert integrálták illetve RM Italia AESA radarját is kvázi késznek nyilvánították, ami Skyranger felderítő radarja is egyben). Vélhetően azért nyomatják ennyire ezt fejlesztés és nem a 45-öst, mert már van rá szándéknyilatkozat szintű megrendelés tőlünk...nem hiába mutogatják 30-ast nálunk és emlegetik a gyártásának idehozását.
Szóval nagyobb gépágyú jobb lenne, de várhatóan nem lesz...
:rolleyes: