Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Jól értelmezem, hogy a dimenzió adatok méterben vannak megadva?Itt a megfejtés miért van többféle méretű radar a Skyranger tornyon:
Ezen a tornyon melyik melyik típus lehet?
Remelem, a magyar az S2-vel jon majd.Jól értelmezem, hogy a dimenzió adatok méterben vannak megadva?
Hogy könnyebb legyen elképzelni:
X1: 27 cm x 39 cm x 15,5 cm (kb. A3 papírméret, 18 kg)
S1: 38 cm x 55 cm x 22 cm
S2: 55 cm x 71 cm x 22 cm
S3: 55 cm x 106 cm x 22 cm (kb. asztallap méretű, 75 kg)
Szerintem ez a pandurra megyJól értelmezem, hogy a dimenzió adatok méterben vannak megadva?
Szerintem meg egyféle torony lesz: ez az új 3 paneles. Ennek sokkal jobb kialakítása: szemből alig látszanak a radarpanelek is kilőni is nehezebb őket. Az "eredeti" 2021 óta mutogatott toronynál ez komoly tervezési hiba voltSzerintem ez a pandurra megy
A pandur tornya más lesz. Skyranger lightként hivatkozik rá a cég. A rakéta indító konténere külső fix függesztmény lesz 0 páncèl stb.Szerintem meg egyféle torony lesz: ez az új 3 paneles. Ennek sokkal jobb kialakítása: szemből alig látszanak a radarpanelek is kilőni is nehezebb őket. Az "eredeti" 2021 óta mutogatott toronynál ez komoly tervezési hiba volt
Az osztrákoknál sztem a páncélvédelmen spórolnak majd. Level 2 az alap védelem, de levele 4-ig felhúzható.
Lehet, hogy a Pandurra szánt verzióban leviszik level-1-re, de lehet hogy még ez sem szükséges.
"The Pandur 6x6’s curb weight is 14 tons. With its maximum payload of 4.5 tons, the gross weight tops at 18.5 tons."
Eurosatory 2018: General Dynamics European Land Systems unveiled Pandu
google_ad_client = "pub-4068738923530102"; /* 468x15 data sheet menu top dark green */ google_ad_slot = "3500417247"; google_ad_width = 468; goarmyrecognition.com
Az RM Skyranger-30 prosija szerint:
Gun turret
Weight of gun turret w/o ammunition 2,700 – 3,000kg
Weight of gun turret with ammunition 3,000 – 3,300kg
Ha a járműbe csak a két kezelő konzolt teszik meg 3 fős személyzetet (tippre 500 kg), akkor a Pandur is elbírja az "alaptornyot".
Én (is) S2-re tippelek. Az elől lévő cél követő lehet az X1-es...Jól értelmezem, hogy a dimenzió adatok méterben vannak megadva?
Kíváncsi leszek mennyit tudnak így faragni belőle. Elvileg az alaptornyot is elbírná a Pandur, legfeljebb borulékony lesz tőle és ezért kellhet új kialakítás.A pandur tornya más lesz. Skyranger lightként hivatkozik rá a cég. A rakéta indító konténere külső fix függesztmény lesz 0 páncèl stb.
Passzolom igazából teljesen mindegy.Kíváncsi leszek mennyit tudnak így faragni belőle. Elvileg az alaptornyot is elbírná a Pandur, legfeljebb borulékony lesz tőle és ezért kellhet új kialakítás.
Szerintem (javíts ki ha más hogy tudod) a Boxeren mutogatott 3 -paneles torony lesz majd a LYNX-einken is.
Annyival jobb a kialakítás a mint a korábbi 5 paneles makett toronynak...
Jól értelmezem, hogy a dimenzió adatok méterben vannak megadva?
Megfejtettem: az EUROSATROY-n és az ILA-n kiállított új 3 paneles A3-as Skyrangeren a legnagyobb teljesítményű S3-as radar van.Remelem, a magyar az S2-vel jon majd.
Mitol biztos, hogy a magyar Skyranger az a kiallitott S3-mal fog egyezni...?Megfejtettem: az EUROSATROY-n és az ILA-n kiállított új 3 paneles A3-as Skyrangeren a legnagyobb teljesítményű S3-as radar van.
A módszer egyszerű: a rövidebb oldal és a hosszabb oldal arányát megnéztem pixelben a fotókon és egyetlen változatnak van kb. 2x az oldalak aránya: az S3-asnak. Az S2-nél 1,22x, S1-nél 1,44x az oldalak aránya - nem lehet összekeverni a 2x aránnyal...
A Skyrangereink várható felderítési távolsága tehát:
Vadászgép esetén: több mint 34 km
Függeszkedő (nem mozgó) helikopter esetén: több mint 20 km
Rakéták, légi bombák esetén: több mint 17 km
Tüzérségi rakéták és lövedékek, mikro-drónok esetén: több mint 8,5 km
(Forrás: RM)
Tehát elméletileg mindent jóval az előtt észre vesz, hogy bármivel rálőhetne - van idő kiválasztani a megfelelő elhárító fegyvert illetve riadóztatni lehet az általa oltalmazott alakulatokat az érkező fenyegetésre.
Gondolod hogy nekünk majd egyedileg csinálnak egy tornyot? Miért lenne más?Mitol biztos, hogy a magyar Skyranger az a kiallitott S3-mal fog egyezni...?
Ha tudjuk hogy a Boxer vontatási pontja 100 cm magasan van és tudjuk hogy táblázat szerint az S3 panel 106 cm hosszú, akkor lehet-e a képen látható panel S3?Megfejtettem: az EUROSATROY-n és az ILA-n kiállított új 3 paneles A3-as Skyrangeren a legnagyobb teljesítményű S3-as radar van.
A módszer egyszerű: a rövidebb oldal és a hosszabb oldal arányát megnéztem pixelben a fotókon és egyetlen változatnak van kb. 2x az oldalak aránya: az S3-asnak. Az S2-nél 1,22x, S1-nél 1,44x az oldalak aránya - nem lehet összekeverni a 2x aránnyal...
Ha mondjuk ertekelhetoen olcsobb az S2, siman elkepzelem, hogy inkabb azzal kerik es vesznek mast/tobbet azon a penzen...Gondolod hogy nekünk majd egyedileg csinálnak egy tornyot? Miért lenne más?
Külön fizetünk hogy gyengébb S2-es radart kapjunk? Ez nagyon nem valószínű.
Böröndi nyilatkozta, hogy közösen fejlesztjük a dánokkal és németekkel - egy verzió lesz mindenkinek szerintem. Ez a legolcsóbb megoldás, meg nem is indokolt, hogy más legyen. Rakétákban lesz eltérés, de ezt már a legelején is tudtuk.
(Böröndi Gábor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnöke egy 2023 decemberi interjúban elmondta: „Tervezzük a SkyRanger rendszer beszerzését is, amely alkalmas légi célok, illetve drónok megsemmisítésére. Együtt fejlesztjük a németekkel és a dánokkal, egy-két éven belül készen lesz és rendszeresítjük.”)
Az Eurosatoryn aláírásra is került egy dokumentum a dánokkal és németekkel, ami szintén mutatja hogy "együtt megyünk" ebben a projektben.
DDenmark Hungary and Germany Formalize Their Cooperation within European Sky Shield Initiative
Denmark Hungary and Germany Formalize Their Cooperation within European Sky Shield Initiativearmyrecognition.com
Az oldalak aránya alapján a képeken S3 van. Ennyit tudok mondani.Ha tudjuk hogy a Boxer vontatási pontja 100 cm magasan van és tudjuk hogy táblázat szerint az S3 panel 106 cm hosszú, akkor lehet-e a képen látható panel S3?
Nem hiszem, hogy egy komplett kvalifikációs tesztet kifizetünk egy másik radarra, csak azért mert pár tízezer vagy százezer euróval olcsóbb.Ha mondjuk ertekelhetoen olcsobb az S2, siman elkepzelem, hogy inkabb azzal kerik es vesznek mast/tobbet azon a penzen...
A Boxer többi mérete alapján teljesen biztos hogy az a panel nincs 106 cm széles. Ha láttál már élőben Boxert, akkor pl. a kerékátmérőhöz is tudsz viszonyítani...Az oldalak aránya alapján a képeken S3 van. Ennyit tudok mondani.
Képek alapján elég nehéz pontosan mérni. Ezt az S3-at azért tartom nagyon valószínűnek, mert csak ott van 2x méret különbség a rövid és a hosszú oldal között. A többinél 1,22x (S2), és 1,44x (S1)az oldalak aránya - ezek már keverhetőek egy képen: nehéz megmondani hogy S1 vagy S2. De S3 lényegesen nagyobb és az oldalak arány is jobban eltér mint a többinél.
A szögben vannak fotózva a dolgok így szinte lehetetlen pontosan mérni. Ha nem lennének ennyire messze egymástól oldal arányok (pl az S3 is csak 1,6x lenne, az meg ugye S2 1,44) akkor én sem merném nagy valószínűséggel állítani, hogy ez S3, de szerintem az.A Boxer többi mérete alapján teljesen biztos hogy az a panel nincs 106 cm széles. Ha láttál már élőben Boxert, akkor pl. a kerékátmérőhöz is tudnál viszonyítani...