Mérnöki szempontból – mint azt mindannyian jól tudjuk – egy műszaki problémára több működő és jó megoldás is lehet. Amikor egy laikus feltesz mérnöki szempontból egy „hülye kérdést”, akkor nem az a dolgom, hogy leoktassam őt, hanem az, hogy a feltett kérdésre választ adjak.
Nem is ezt tettem.
Csak pislogásra késztet, amikor leírod, hogy ilyen listát márpedig tudni kell csinálni a "hozzáértőknek".
Nem. ők pont nem ilyet csinálnak.
Nézd meg a csatornám tartalmát és más "haditechnikai" oldalakét. Aztán jöjjél rá, hogy mit és miért nem csinálok, akkor is, ha lehet, hogy az hozna nézettséget.
Kamm azt írta, az orosz légvédelem a világon a legjobb.
Ez ebben a formában értelmezhetetlen.
Mert rétegelt dedikált ABM képessége konkrétan csak a jenkinek van.
Az is a légvédelem része.
PAC-, THAAD, AEGIS BMD és GMD lépcsőzetességgel
Légvédelem: légvédelem, rakétavédelem és űrvédelem - minden, ami a felülről jövő támadás ellen véd, beleértve a korai felderítő eszközöktől kezdve a leutolsó kis manpadig. Számomra ez a légvédelem halmaza, most azzal nem foglalkozva, hogy milyen rengeteg alcsoportja/halmaza van ennek a területnek.
Lásd fent.
Bátorkodtam megkérdezni, hogy akkor az orosz légvédelem szerintük hol van a rangsorban.
Nincs rangsor. Adott műveleti területre vonatkozó képesség van.
Ezt kéne első körben megérteni.
- Az F1 is kiváló épített pályás versenyautó, de a Dakaron 1 km-et nem mennél vele. Pedig ezt kezeli mindenki a no.1 versenyszériaként...
- Lehet a világ legerősebb és legnagyobb szárazföldi hadereje a kínai, de annak a CONUS területén vett harcértéke nulla, mert nem jut el oda.
- Az USAF is a világ legpotensebb légiereje a gépei száma én minősége alapján. De a kínai partoktól 50 km-re ők is bajban lennének.
- A Royal Navy is hatalmas volt a némethez képest, csak amíg annak műveleti területe az egész világ volt, addig a németeknek a egészen más elképzeléseik voltak, hol jók, hol rosszak és náluk ez ebben a formában nem volt értelmezhető még akkor is, ha néha áttévedtek a tengók még Afrikától keletre is és a dél-atlantira. De a Csendes-óceánon nem volt német művelet, a RN meg a japók ellen is harcolt.
Az, hogy egy haderő önmagában mekkora cakk-pakk az SEMMIT nem fejez ki.
Mert mire és hol kell alkamasnak lennie és mi ellen. Ez a kérdés.
Ezért balfaszok ezek a TOP XY listák.
Lehet csinálni ilyenekt, de én csak röhögök ezeken.
Mint az autóskártya, ahol egy paraméterrel nyomod le a másikat. Csak a valóság nem ilyen.
A válasz: nem az első.
Oké, ki első?
Na innentől troll státuszt kaptam.
Nem troll, csak az ember magyarázza, hogy nincs ilyen lista. Lásd fent.
Nem, nem vagyok sem beszűkülve, talán faék sem, de ha már a fórumozó kollégák meg tudják állapítani, hogy a ruszki légvédelem nem No1, akkor gondoltam, talán azt is tudják, hogy akkor melyik helyen áll és ki az első, ha nem ők. Szerintük. Ugyanis én erre voltam kíváncsi – a szerintükre.
Mondom, ez nem értelmezhető.
A hh alatt NSZK adott területén a nem csapatlégvédelem státuszú HAWK és Patriot ernyő alatt a szovjet csapatlégvédelmél is több célcsatorna volt a legerősebb német pc dd. felett.
DE CSAKIS OTT.
Mert statikus évdelemben képzelték el minimális előre-hátra mozgással a védelmet.
Akkor most erősebb a NATO légvédelem 1986-ban, mint a szovjet csapatlégvédelem. Hát, az attól függ, hogy melyik hadműveleti területen és, hogy ettől a fix TÁS koncepciótól elszakadt volna-e szükség esetén a jenki.
Remélem ez érthető.
Még a helyenként igen faék szintig lemenő Binkov's Battleground channel is megérti ezeket és odáig még ők sem süllyedtek, hogy ilyenm TOPlistát csináljanak. Legalábbis nem ugrik be ilyen videó.
A Quora-n jönnek ilyen "who would win" kérdések és már agyfaszt kapok tőlük. Offolom az összes ilyen szart. Úgy, hogy n+1-ére van ilyen balfék kérdés betéve, mert az emberek képtelenek gondolkodni. Ki tudja stabilan megmondani, hogy 10 futballmérkőzés vége mi lesz? Senki. Odds-ok vannak.
És mégis, ennek ellenére ilyen ostoba kérdéseket képesek feltenni sokan, pedig sporteseményeket mindenki ismeri. Néha a totális esélytelenek is győznek. De ez a rikta. Ahol meg kiegyenlített esélyek vannak, akkor a nagy szakértése ellenére szerencsejáték az egész.
Ezért röhögök a sok "szakértőn", mert ők is csak véletlen találnak.
Mert, ha még egy csapat 75% sikerességgel is nyom le BÁRKIT, akkor is mennyi az esélye annak, hogy VB-t behúzza? Mert csak az egyenes kieséses szakaszban kell 4 győzelem. 0.75 eséllyel 4 siker esélye mennyi? 31%.
Tehát VB inkább arról szól, hogy ha felveszel ilyen sikerességek hasra / minta alapján, akkor az fog versenyezni, hogy a mondjuk ilyen esélyeknél 21% vagy 31% esélyű csapat húzza-e be hossztávon.
Ebből lehet definitíve mondani valamit?
Hát nem.
Pont ahogy haderőről sem az alapján, hogy milyen eszköze van összesen.
Mert az is számít, hogy hol kell bevetni. Ha a hadműveleti területig 300km (hh vadászgépek NSZK és Benelux államokban) vagy 6000 km (Asencion - Falkland) rohadtul nem mindegy, mert nem tudod effektíve bevetni. Lásd fordítva is. Sea Harrier és Harrier Falklandon közel lemészárolták a sokkal nagyobb argi erőket, akik a hatótáv szélén operáltak. Ha Falkland nyugati fele lett volna a fontos és Stanley ott lett volna, akkor igen érdekes lett vonla háború...
Kicsit messzire eveztünk a témától, de remélem ezzel is tanultál újat.