Negan én szerintem sem a platformmal van a gond...
Részlet az orosz elemzésből amit ebbe a topikba raktam be....Kiemeltem a lényeget.....2022-ben ez szerintem már elég nagy probléma......
"Sajnos március 5-én az ellenséges hordozható légvédelmi rendszerek szó szerint véres kaszabolást hajtottak végre az orosz légierő repülőgépein és helikopterein. Mint általában, minden katasztrófának több oka van. Valójában a legfontosabb az, hogy a légi erő alacsony magasságban, a MANPAD-ok hatósugarában kezdte meg működését. Ugyanakkor azt látjuk, hogy a legtöbb repülőgépen és helikopteren a MANPAD-ok elleni hatékony elhárítás problémája nem megoldott, és a legtöbb repülőgépet és helikoptert hőérzékelős MANPAD-rakéták találják el.
És míg a helikopterek, valamint a Szu-25-ös támadó repülőgépek esetében az alacsony és lassú repülés elkerülhetetlen, a modern Szu-30-as és Szu-34-esek elvesztése kissé vadnak tűnik, bár az okok valójában egyértelműek. Az orosz légierő felszereltségében egyes nyugati országokhoz képest nagy hiányosságot jelent a minden időjárási körülmények között működő optronikus felderítő és célzókonténerek hiánya, amelyek segítségével közepes magasságból (a MANPAD-ok hatótávolságán kívülről) fel lehet fedezni a harcmezőn lévő kisebb célpontokat, és precíziós lőszerekkel, például irányított bombákkal és rakétákkal lehet eltalálni őket. A televíziós vagy lézeres irányítás nagy pontossága lehetővé teszi a lőszer súlyának csökkentését közvetlen találat révén, és a kisebb súly lehetővé teszi 16 kisebb, nagy pontosságú lőszert, mondjuk hat 500 kg-os bomba helyett. Ezt a problémát még nem sikerült megoldani"
Amit én irtam,csak nagyon körülményesen,hogy vagy korszerű platform kell,mi képes hagyományos buta eszközöket pontosan és védetten célbajuttatni,vagy arra alkalmas korszerű eszközök kellenek a hagyományos platformra.És mindkét esetben kellenek a korszerű harcrendszerek.
Oroszoknak viszont hagyományos platformukvan,nem megfelelő harcrendszerekkel,és mindezt buta/nem megfelelő PGM fegyverzettel.
F35 képes lenne ebben a helyzetben nagyobb magasságbol jó pontossággal buta Mk sorozatú bombákkal csapást mérni (prsze a fizikai korlátok között,CEP az CEP,jó bombacélzó sem képes megszüntetni-viszont fel lehet használni a feladatvégrehajtásban a jelenséget,persze nem minden helyzetben-szóval bonyorult,könyveket irtak erről-akkor,ha,meg amakkor,meg stb),mert a lokátorok korlátozottan érzékelik,MANPADok hatómagassága fölött is viszonylag biztonsággal repülhetnek,és megvan a szükséges harcrendszere.
Kolumbiai KfirC10P (most direkt ezt az éktelenül elavult platformot irom,mert nagyon érzékletes) meg ugyan nagyon elavult platform,de rendelkezik mind a megfelelő harcrendszerekkel és fegyverzettel,hogy a légvédelem hatókörén kivülről mérjen preciziós csapást,illetve harcrendszerei tartalmazzák a megfelelő önvédelmi és harcvezetési,felderitő rendszereket is.És megfelelő minőségben.
Szu34 viszont nagy teljesitményű,de nem lopakodó platform,és nem rendelkezik se megfelelő hardcrendszerekkel,sem fegyverzettel,hogy biztonsággal végrehajtsa a feladatát.Hiába nagyobb teljesitményű és persze korszerűbb harcrendszerekkel rendelkezik,harcászati feladatvégrehajtó képessége kb az SAAF Mirage F1AZ szintjén van-mindössze a mérete miatt nagyobb teherbirással és harcászati hatósugárral.Hiába korszerűbb,harcászati feladatvégrehajtó képessége,és feladatvégrehejtás közbeni esendősége is ugyan az.Csak az SAAF Mirágeait a S75/125 rakéták és járöröző MiG23 gépek kényszeritették alacsony magasságba a Sztrelák elé,mig most a S300P teszi ezt a Szu34el.A harcászati helyzet ugyan az.
Ami most az oroszoknak a legjobban hiányzik,az egy jol működő BMS.Megfelelő real time információkkal a rendelkezésre álló eszközökböl is képesek lennének többet kihozni,védetebben,pusztán a harceljárások megfelelőbb megválasztásával.
Hogy a francba kéne ezt röviden és jol érthetően megfogalmazni?!?