Tényleg minden nyugati SAM-típus van ott, de nagyon kicsi mennyiségekkel és Ukrajna hatalmas területű ország.
Patriot - 2 rendszer (évvégére lesz talán 4-5)
NASAMS - 2 rendszer (+ 5 egy éven belül)
IRIS-T SL - 3 vagy 4 rendszer
Szóval az utóbbi 1-1,5 évben inkább a szovjet cuccokkal tartották magukat, de ezek elfogyni látszanak.
A következő fél-egy év kritikus lesz az ukrán légvédelemnek: régi cuccok már nem, az újak még nem lesznek.
1990-91-ben Iraké volt a világ egyik legjobb légvédeleme: több hónap kellett, hogy lebontsák. Légvédelem-rombolásban (SEAD) az amcsik a legjobbak. Oroszoknak nincs gyakorlatuk ebben és fegyverük és felderítésük is elégtelen SEAD-ra, pedig másfél év alatt bőven le lehetne vadászni minden radart Ukrajnában.
Olyan dolgokat mosol össze, hogy az félelmetes...
SEAD sikert megfeleltetni az Iraki sivatagból extrapolálva egy Ukrán környezetbe? A katonaföldrajz nem véletlenül létező tudomány ám... Irak tök egyedül volt, minden szomszédja támadta kb. még az arabok is minimum felvonulási területtel hozzájárultak a bukásukhoz. A belső egység/kohézió is minimum kérdéses volt(jó konkrétan SZAR), marhára nem voltak Szaddam függők a siíták pl. akik csak a lakosság 70%-at adták már akkor is, úgy adták meg magukat mint a huzat kb...
Hatalmas fölény volt, minden szinten, nem csak technológiában, de mennyiségben is, hónapokig tartott míg a fél világ kb. felvonult ellenük, s igen, ahhoz képest azért a légvédelmük elég sok veszteséget okozott - a légierejük szinte semmit, egy Mig-25el elért F-18 killre emlékszem homályosan - de kb. sehol nem volt neer peer ütközet, semmiben. Minden irányból zúdult az irakiakra a szar, senki sem tolta őket.
Az ukránokat meg a totál más katonaföldrajzukkal, NATO kiképzés (azon sem lennék meglepve, hogy NATO erők, tanácsadók kezelték volna pl. legalább részben a meggyalázott Kijevi PAC-3-at!), és a nyugat minden féle fajta rendszerével látták el úgy, hogy tényleg nagyon komoly EX SZU mennyiség is volt nekik. Úgy hogy a lengyeleken, románokon keresztül ömlik hozzájuk a nyugati világ szeretete, gyakorlatilag 2, max 3 irányba kell csak hogy figyeljenek, és a komplett NATO hírszerzés, műholdak, AWACS-ak, minden az Ő kezükre játszik. Ezt akarod megfeleltetni Irak helyzetének, hé?!
A nyugati mennyiségre meg az a válaszom, hogy egy felől ez nem igaz, mert pl Manpadsból annyit kaptak amit sanszosan már nagyrészt el is durrogtattak a francba, hogy összesen az EU-s NATO tagoknak nincs annyi - én a hivatalos bejelentések alapján 15.000 környékén hagytam abba a számolgatást valahol, ISZONYAT! - a nagyobb cuccok amiből ahogy írtad, hogy 1-2 rendszer ment csak, hát ott meg bazzmeg ezek dollármilliárdos értékek nem ritkán, per rendszer!
Mivel kurva drága pl. egy Pac-3 rendszer, ahol a rakéta darabja egyes hírek szerint 5+ misi dodóban, hát én megértem hogy nem tömegével kapják.
Kurva drága az ilyen portéka, fizetni meg nem tudnak, ez van, ahogy mondják a lófasznak is van vége, hát az ingyen SAMP-T, meg PAC-3 is ilyennek tűnik...