Valamire, ami értelmes távolságban látja az F-35ösöket.
És ki mondta, hogy erre képes? Hol van a bizonyíték arra, hogy 40-50 km-ről a háttérzajból te meghallasz egy vadászgépet? Honnan tudod, hogy a gyenge zaj, amit hallassz, az vadászgép? Azt tudod, hogy a terjedési távolság az frekvenciafüggő?
Az ugye megvan, hogy az emberi füllel nem hallod már 3 km-ről sem a nem utánégetővel repülő gépet...? Pedig az emberi fül igen érzékeny műszer, az irányérzékenysége az, ami gyenge.
Lehet érzékenyebb mikrofonokat csinálni, de azok irányérzékenyek lesznek tehát vagy pásztázol velük vagy akkor minden szart összeszednek, mint környezeti zajt. Tudod, mint tengók. Ha azok zaja a környezeti zajjal azonos szinten van, akkor cseszheted.
Na, amikor egy mezőn az alapzaj 30-40 dB a széltől és csak a bogaraktól, akkor te mi a búbánatot akarsz?
Vagy bármi ilyesmit. Ha látni nem lehet, akkor legalább hallja.
De nem hallja.
Legkésőbb amikor elrepül fölötte, hallani fogja.
Még azt sem. Az F-35-ösök 8-10 km magasan repkednek, hogy a SHORAD zónában se legyenek benne. Szóljál, ha te hallod a pont feletted átrepülő repülőgépek zaját. Ha hallanád is, akkor is a gépek km-rel odébb vannak, mint ahonnan a hang jön, tudod a terjedési sebesség miatt...
Ha mondjuk egy mikrofon tíz kmről hall meg egy bármit, akkor húsz kilóméteres rácsba kell telepíteni őket. Mégcsak nem is drága a sok érzékelő. Lényegében mobiltelefonokról van szó, csak sokkal egyszerűbbekről. Kell számítógép, célszoftver, oszt nyóc.
Szart sem érne, lásd fent.
BTW az SDBII max. indítási távolsága messze 50 km felett van.
Ehez jó nagy terület kell, mert a riasztási időd annyi lessz, amennyi idő alatt a támadó repülő, vagy stealth cirkálórakéta, vagy bármi, aminek hangja van az érzékelőtől támadási távolságba ér.
Rövigen, marhaság. Lövésed nincs az akusztikáról, akkor nem írnál le ilyen bugyutaságokat.
Az F-15ösöket előlről hallottam, sok perccel előre. Én Újpesten voltam. Káposztásmegyeren egy másik fórumozót álmából ébresztett fel. A harmadik az Örs Vezér téren nem hallotta. Ebből kiki számogathat, ha akar. A géppár irány és magassága megvan. A magasságot 150 méterre saccoltam, az irány meg Újpest Gyapjúszövő utca Ferihegy.
Nem, te azt hiszed, hogy hallottad előre.
Mert a sosus nem. Amúgy meg számítási kapacitás éppen van bőven. Nyilván a mikrofonok helyének a legjobb elhelyezése csöndes, viszhangmentes terület lenne. A radarokat se össze-vissza rakják.
És azok hol lennének? A szél mindenhol fúj, a természetnek van hangja és utak is vannak, elég decens alapzajjal...
Az oroszok legjobb radarja 40 kmről lát meg egy F-35öst. Ez olyan pocsék érték, hogy muszáj valami mást kitalálniuk. Biztos ki is találtak valamit. A mikrofonos rendszer célszerűnek tünik.
Kész én feladom. Wishful thinking. Az fel sem merül, hogy nem találta ki semmit, mert nem lehet...
Oldalról ki lehet lőni egy harckocsit, akkor biztos kitaláltak valamit, hogy ne lehessen...
Nem látod be, hogy mekkora bugyutaság a gondolatmeneted?