https://thaimilitaryandasianregion.wordpress.com/2015/10/24/kfir-block-60/
Ide is beszemetelem,csakhogy Molnit bosszantsam
Éshogy mindenki mást is,fűzök hozzá egy eszmefuttatást
A gépel elöszőr a Plémadárba találkoztam.Akkor egy érdekességnek találtam,hogy mennyire fel lehet pofozni egy öreg vasat
http://www.aranysas.hu/cikk_feltamadas.php
Mert maga a gé,és hajtóműve öreg,mint az országút.Annyira,hogy semmi extra dolgot nem tartalmaz.Teljesen hagyományos módon zemeltethető és javitható.A hajtómű mis régi,de hiresen megbizható,agyonüthetetlen tipus.A világon több helyen is gyártották,irániak önállóan képesek üzemeltetni és alkatrészt gyártani hozzá.Némi segitséggel talán még a magyar ipar is kées lehet rá.Bár ez már lehet,hogy tulzott optimizmus.
A gép egy feljavitott Mirage IIIas,Izraeliek szempontjai a feljavitás soránt a használhatóság növelése volt,minden téren.Ügyeltek a minnél knnyebb üzemeltethetőségre és karbantarthatóságra,valamint a minnél gyorsabb ujratölthetőségre és újrafegyverezhetőségre.És mivel zsidók a lelkeim,a minnél olcsóbb,hatékonyabb üzemeltetthetőségre.
A ngé teljesen új fegyverzetet és harcelektronikát kapott.Ugymint AESA radart,teljes körű önvédelmi rendszert,Célzókonténert,és függeszthető felderitő és REH konténer is van hozzá.Az elöbbi lehet otikai,vagy oldalra nézző SAR radaros.Utobbi képes lokátork és rádióadók felderitésére és bemérésére.Itt felvetem a kérdést,hogy ha HARM rakétát szerzünk be hozzá,a REH konténerrel képes lehet e SEAD végrehajtására?Az izraeli F4E Kunnarsok kéesek volta a Shrike és Standard ARMek bevetésére,a Kfir C2 is az elöbbire,Beka völgy mutatja,hogy nem is rosszül.Szagértőink talán meg tudják válaszolni a kérdést.
Ezzel áttértnk a fegyverzetre,ami 9 felfüggesztési ponton 6 tonna lehet.Gyakorllatilag mindent hordozhat,amit az izraeli ipar Előállit.Beleértve az SDB izraeli változatát,aminek nnáló bevetésére is kées.Ez azt jelenti,hogy az AESA radarjával SAR üzemmódban felderitett cél gs kordinátáit is kées bemérni,fegyverhasználathoz elegendő ontosságal.Data link rendszere is van.
Fegyverzetének másik érdekessége a Derby ER.Aktiv radaros,dual thrust hajtóműves AAM.Láttam olyan rajzot,amin Mirage 2000-5 módjára 4 volt a trzs alatt,plusz a póttartály.Hogy ez mennyire valós,azt nemtudom.De ha igen,akkor egyszerre akár 8 bvr AAMet is hordozhat,plusz pótot.
Bármilyen NATO szabvány integrálható hozzá,ami ráfér.Beleértve az AMRAAM és a Meteor is.De szerintem jó énzért a jvő hetet is integrálják hozzá.Beleértve az orosz vagy kinai IR rakétákat is.De kinaiak esetén az ARH tipusokon sem csodálkoznák.Izraeliek régebben besegitettek a kinai légiharc rakétaprogramba.7ben meg a Sinain zsákmányoltak R-3 rakétákat,amiket integráltak a Mirage IIIhoz,és harcba is vetették.Álitólag nagyon pocsék eredménnyel,ezért később inkább gyakorló lvészetekre hasznáklták őket,
A gép dogfightben egyértelműen alulmarad a 4,generációs géekkel szemben.Viszont elfogó vadászként jobb náluk.És bvr fegyverzettel nincs is szügsége a kzeli harcmodorra.
A gének hosszabb a felszállópálya igénye némileg,mint egy mai gépnek,ezen szükség esetén startrakétával lehet segiteni.Viszont alkalmas a tábori reterekről val zemeltetésre.A francia géek a Mirage 2000ig igy lettek tervezve.Még a korai Falconok is alkalmassak rá.
A gépre 8000 óra vagy 30 év élettartamot adnak meg.
Árnak felszereltségtöl függően 20 és 30milcsi közötti számokat találtam.
Miért érdekes nekünk a gép?
Mert nagyon is otensé teszi fegyverzete és harcelektronikája.
És mert olcsó,és az igéret szerint olcsón üzemeltethető.
A Gripen eddig nem bizonyult olyan hűde olcsónak.Nem tudni,mit is fog kostálni a maradványérték.És mire lejár a lizing,a gére ont rá fog férni egy alaos korszerűsités.Ami szintén nem olcsó.
Legújabb találgatás témája,hogy F35 váltja a Gripent.Én ártolom.Új gé beszerzése esetén csak azt érdemes megvenni szerintem.Viszont 1százados légierő kevés,Szerintem szükség lenne legalább még 1 századra.De az új technika nem olcsó.Nem hinném,hogy 2 F35 szézadot elbirna a bödzsé.De egy harmadáron beszerzet szteroidos regmadarat talén igen.És ez a tescógazdaságos gép tehermentesithetné a fő erőt a honilégvédelmi feladatoktol,és elláthatná a harcászati témogató igásgép feladatát is.Ezalatt az F35ök,kihasználva kéességeiket,a mélységi műveletekre sszontosithatnának.
És olyan rideg dolgokkal is számolni kell,hogy a harctéri támogató feladatokra nem kell a méregdrága csúcsvadászt elpazarolni,kockáztatni