Fenébe, véletlenül elküldtem az üzenetet, törölnétek légyszíves?
Hát a jelenlévők közül szerintem én vagyok az egyik legfiatalabb és egyben legcsekélyebb műszaki tudású, de azért leírnám én is a koncepciómat, ha nem baj.
Én egy szigorúan lánctalpas járműcsaládra gondoltam, amely kettő részből állna össze: a nehéz rész 30-50 tonnás monstrumokból, míg a könnyű rész 20-30 tonnás harcjárművekből állna össze. A légiszállíthatóságot egyáltalán nem tekintem követelménynek MO földrajzi elhelyezkedése miatt és az úszóképességet sem tekintem elsődleges követelménynek. Alapvetően a könnyű változat lenne minden különösebb kitétel nélkül kétéltű, míg a nehéz változathoz kifejlesztésre kerülnének a vízi átkelést segítő eszközök.
A műszaki mentő-egészségügyi és egyéb "támogató" feladatkörökhöz a könnyű változat alváza kerülne felhasználásra, melynek alap fegyverzete egy 40 mm-es löveg, egy tandem fejes páncéltörő rakéta kilövő és egy géppuska lenne a páncélzatának pedig szemből a 20 mm-est kéne megfognia oldalról pedig a 14,5-öst. Személyzet 3 főből állna, a szállítható személyek száma pedig 8 lenne. A páncélzathoz hozzátartozik, hogy alapból nem kapna megerősített akna védelmet, hanem lenne hozzá egy külön aknavédelmi csomag, illetve lenne egy rendszeresített "hegyivadász" csomag is, amely a hegyes dombos terepen való harcászat megkönnyítését szolgálná, illetve hasonló célokból lenne egy városi harcra felkészítő csomag is. A moduralítást egyáltalán nem tekintem követelmények, mivel senki nem fog a harcok közötti 2 perces szünetben szétszedni egy harcjárművet és felszerelni rá egy másik konfigurációt.
A nehéz változatnak nem az emberek szállítása lenne a fő feladatköre, hanem a harcoló csapatok harctámogatása, ezért ennek alapján lenne önjáró löveg és egy harckocsi kialakítva. Páncélzatnak kombinált reaktív-aktív-passzív páncélzatot képzenék el, fegyverzetileg egy 120mm-es L/55-ös rheinmetall löveget raknék rá egy tandemfejes páncéltörő rakéta és 2 géppuska kísértében. A páncélzatának meg kell fognia a 125mm-es szovjet-orosz harckocsiágyúk lövedékeit (itt nem a legújabbakra gondolok, hanem azokra, ami a szomszédoknak van). A könnyű változathoz hasonlóan itt is lenne városi, hegyivadász és aknavédelmi csomag, amit maximum 12 óra alatt pusztán az adott egységhez tartozó műszaki járművekkel képesnek kell lenni felszerelni és beüzemelni.
Mint a fent leírtakból látható én teljesen figyelmen kívül hagyom a külföldi kiküldetéseket és a honvédség elsődleges feladatkörére a HONVÉDELEMRE helyezem a hangsúlyt. Persze belelehet kötni a koncepciómba, hogy eléggé agresszív jellegű az általam elképzelt csomag, de mint mind tudjuk, a legjobb védekezés a támadás...