Mackensen
Azért lenne fontos az alkalmazási környezet meghatározása, mert az például Magyarországon az év nagy részében (szerintem) nem használod a lánctalp előnyeit. Mert nincs rá szükség, hiszen az ország nagy részén nem olyan a terep.
Az egész kérdéskör lényege szerintem a talajnyomás és a vonóerő.
Ha kellően könnyűre van tervezve a jármű akkor gumikerekesen is lehet biztosítani egy alacsony talajterhelési értéket, a terepviszonyoknak megfelelő mintázatú/anyagú gumival pedig a vonóerőt. De ehhez KÖNNYŰ jármű kell!!!
Ha nehéz a járműved akkor csak a lánctalp jöhet szóba, extrém terepviszonyokra lett kitalálva (mocsár, homoksivatag) és ott nincs is ellenfele.
Szóval szerintem két dolgot is meg kéne határoznunk, mert nem csak a környezeti viszonyok hatnak a járműre hanem jármű is a környezetére.
1. Milyen környezetre?
2. Mit tekintünk alapnak, az IFV vagy az APC feladatkört?
Mert egy könnyű, gumikerekes APC-ből a moduláris felépítés miatt lehet IFV-t csinálni, csak akkor jelentősen romlanak a terepjáró képességei.
(Pl.: a mocsarassá vált talajon használhatatlanná válik, és nem tudja követni az MBT-k mozgását)
Viszont ha egy lánctalpas IFV-ből akarsz APC-t fabrikálni akkor számolnod kell azzal, hogy a végeredmény nem lesz ár/érték arányos, és tele lesz a konstrukció fölösleges képességekkel!
(Pl.: APC verziónak hihetetlenül jó terepjáró képességei lesznek, csak éppen az estek 99%-ában nincs rá szüksége, viszont így pokolian drága üzemeltetni)