Kicsit nyögvenyelősen, de sikerült elvergődnünk az első szakasz végére, tehát <b>azon földrajzi környezet meghatározásához, amelyben a leendő járműnek működnie kell.</b> És itt elnézést is kérnék mindenkitől, valamiért az egész legelején én egy kiszemelt piacot, piacokat kértem, de így óhatatlanul is sikerült volna bevonni a pénzügyi és gazdasági faktorokat, amelyeket pedig pont, hogy szeretnénk kizárni. <b>Mindazonáltal szeretném megköszönni mindazoknak, akik eddig közreműködtek.</b>
Azonban mielőtt még felvázolnám az eddigieket, végigolvastam az mostanáig beérkezett kommenteket és arra jutottam, hogy nem ártana újra tisztázni az egész projekt lényegét:
Nagyon röviden összefoglalva <b>
a cél egy olyan előremutató elképzeléseket felsorakoztató konkrét, kidolgozott harcjármű koncepció megalkotása, amely megfelel az általunk önkényesen definiált követelményeknek.</b> Ez utóbbi azért fontos, mert így módunkban áll a gazdasági és pénzügyi korlátozó tényezőktől elvonatkoztatni és szabad utat engedni az ötleteknek (még ha azok a valóságban nem is lennének gazdaságosan megvalósíthatóak). <b>Nem adott hadseregnek és nem adott országnak állítunk össze egy jármű-tervezetet, hanem csupán általunk választott környezeti és működési feltételekre vonatkoztatva tesszük azt.</b> Ilyen szempontból az összfegyvernemi hadviselést idealizáljuk, tehát feltételezzük, hogy rendelkezésre áll megfelelő páncélos, légi, gyalogsági és tüzérségi támogatás a koncepciónkhoz, amely mind szükséges egy összhaderőnemi rendszer működése során.
Tehát röviden összefoglalva nem veszünk figyelembe:
- gazdasági korlátokat,
- pénzügyi korlátokat,
- konkrét országok igényeit,
- konkrét hadseregek igényeit.
<b>Ezenkívül az egész projektnek nem titkoltan célja egyfajta nyilvános, szabadon felhasználható tudásbázis létrehozása, illetve a koncepciómegalkotáson keresztül a résztvevők és érdeklődők tapasztalatainak elmélyítése.</b>
A sok „rizsa” után pedig jöjjön az első szakasz eredménye: <b>
a választott működési zóna Európa és szűkebb környezete</b>, ahogy az alábbi térképen is látható:
Úgy érzem, némi magyarázatra szorul ez. Többen, köztük én is a potenciális konfliktusok helyszínének zömében közel- és távol-keleti, afrikai, valamint dél-amerikai környezetet jelöltünk meg, azonban felmerült az a probléma, hogy ezen területeken nem igazán van valós tapasztalata senkinek, tehát leginkább csak találgatni tudnánk. Ellenben az európai viszonyok szinte mindenki számára ismertek, ezért itt tényleg létező problémákat tudunk felsorolni. No de mivel is találjuk szembe magunkat a választott környezetben? Ebben az alábbi térkép nyújthat némi segítséget:
Mint látható, Európa nagy része beépített, sűrűn lakott terület fejlett infrastruktúrával, azonban a perifériákon már akadnak extrémem jellemzők is, mint például az északi rész végtelen erdei, vagy Észak-Afrika sivatagos területei. Ezenkívül az átlaghőmérséklet -20°C és +30°C között mozoghat, négy évszak van, így a csapadékos és száraz időkre is fel kell készülni.
Most, hogy adott és ismert a környezett, jöhet a második szakasz, amely már összetettebb lesz, mint az első.
<b>A feladat a meghajtási forma kiválasztása a környezet ismeretében, illetve ezzel párhuzamosan a főbb feladatok meghatározása</b>
<b>(Figyelem, itt nem az alváltozatokra kell gondolni, csak konkrét feladatkörökre, mint pl. információszerzés vagy a harcoló egységek támogatása).</b> Ezt a kettő témát egyébként azért kell egyszerre kezelnünk, mivel az adott feladatok részben meg is határozzák a jármű kialakítását és így meghajtását, illetve a jármű meghajtása is hatással van az elvégezhető feladatok listájára.
<b>
Viszont mielőtt belevágnánk az újabb ötletelésbe, nyomatékosan arra kérek mindenkit, hogy a leírt elképzeléseit indokolja is meg, illetve ne térjen el a második szakasz által meghatározott kérdéskörtől.
</b>