[Open ISV] Beszélgető

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ambasa

Active Member
2010. április 18.
661
77
28
Ugyan nem velem vitatkoztatok, de egy kicsit én is beleszólok, mindkét oldalon.

Én úgy gondolom hogy egy korszerű harcjármű olyan mint a Styker, vagyis egy alapjárműből a zászlóalj majd minden harcjárműve kialakítható. A lövész-szállító, a páncélvadász, a felderítő, a támogató/páncélvadász, a légvédelmi, az aknavető, a parancsnoki-vezetési pont, a műszaki mentő, a sebesültszállító és esetleg a könnyű tüzérség is. Erre lenne szerintem alkalmas a bionikus rendszer. Nem vontatmány, amit lecsatolnak, hanem egy olyan jármű amely gyárilag összeszerelve tartalmaz két egységet, egy energiaellátót és egy ténylegesen harcit, amiben csak kereket működtető motorok vannak az összkerékmeghajtás miatt. Önmagában egy lövésszállító járműnek nem sok értelmét látom, csak egy járműcsaládnak, ugyan akkor nekem már egy kicsit vad Piranha III 10x10-es járműve.

Nem gondolom, hogy a katonák szervezetének kellene idomulni az új járműhöz, és nem a járműnek hozzájuk, úgyhogy akár tetszik akár nem a raj azért egy aránylag fix létszámot jelent. Anno a brit Alvis megpróbálkozott a Spartannal egy 5 fős járművel, de a gyakorlatilag rajtuk kívül a kutyának sem kellett, akik alkalmazták azok is inkább a felderítőknél, mint a lövészeknél.

Ugyan akkor nem gondolom, hogy egy olyan jármű megalkotása bárkinek is reális célja lenne, amely szemből harckocsikat rohamoz meg, és a harc sem csak szemtől-szembe folyik.

Sajnos nem értek a STANAG szabványokhoz, de szerintem az elvárható reális követelmény, a 8kg akna, a szemből a 30mm gá, és oldalról/hátulról a nehéz-géppuska elleni védelem és természetesen 155mm-es gránát repeszi elleni védelem (ez mellesleg biztosítható lenne szerintem a kapcsolódási pontnál is). Ennél többet elvárni szerintem irreális, az RPG-ek és IPCTR-ek elleni védelem, meg nem a közvetlen páncéltest feladata.

Fip7!

Nem akartam még szóba hozni, mert még nem tartunk itt, de már legalább harmadszor hoztad fel, ezért megnéztem ez az általad favorizált 7068-as aluminium-ötvözetet. Nos én egészen véletlenül dolgozok ennek a testvéreivel pl 7075-össel amely széleskörűen használnak a repiparban. nekem pl ebből páncélt gyártani meg sem fordulna fejemben. Ahogy nézem a 7075-ösnél egy leírás szerint a 7075-ösnél 33%-kal erősebb, de ez szakítószilárdságot jelent, ami egy páncélnál szerintem nem a legfontosabb tulajdonság, a keménysége (T állapottól függően) a 7068-asnak 170-190HB, míg a 7075-ös 150HB, én ezt nem érzem annyira lényeges különbségnek, és a 7075-ös keménységét ismerem. Az remélem tudod, hogy a 70xx-sorszámú ötvözetek aluminínium-réz-cink ötvözetek nem korrozióállóak és nem hegeszthetőek, ez utóbbi azért szerintem lényeges lehet.

Tudtommal az M113-nál pl a magnézium tartalmú 5083-as és 5456-os ötvözeteket használtak. Az 50xx alumíniumok hegeszthetőek és korrózióállóak, ugyanakkor nem hőkezelhetőek. A Bradley-nál is 5xxx alumínium ötvözeteket használtak.

Mellesleg hasonlítgatom az adatait az ötvözeteknek, de nem igazán tudom, hogy melyik az a mechanikai tulajdonság amely lányeges lenne.

Miért pont ezt favorizálod?

TG
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 607
79 818
113
GrGLy

Láttál már Strykert alap páncélzattal háborús területen???Mert én nem gyakorlatilag mintha rájuk lenne hegesztve a pót páncél,nem véletlenül.

Ezek szerint ti egy IFV-t akartok annak meg STANAG 4569 Level 5 alatta nincs értelme mert nem nagyon fog eljutni az első vonalakig a jármű.
 

fradelma

Member
2013. augusztus 24.
88
0
6
körvonalazódnak a dolgok, ami jó:
én is amellett vagyok, hogy a kovetkezőkben tegy e la a voksát mindenki, hogy eldőljön:

<b>kerék vagy lánctalp,</b>


mert ez ügyben már új infók nem nagyon voltak, nem véletlenül kezdtünk túllépni rajta.

Utána pedig a témaindító összegezni tudja a szakértők véleményét és megállapíthatja a döntést!


Az én javaslatom az előnyök, hátrányok mérlegelése után:

- kerekes futómű,
- 6x6 vagy 8x8 elrendezés
- D/E meghajtás,
- 17-18 tonna üzemkész tömeg(PSZH alapjármű)
- légiszállítás, viziátkelés, fontos.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 607
79 818
113
fradelma

Rossz a megközelítésed!Nem a lövész rajt igazítjuk a páncéloshoz hanem a páncélost a rajhoz!!!!
 

szittya88

Member
2010. október 23.
916
5
18
Gumikerekes+1
Dizel elektromos meghajtas +1 /de az elektromotor csak rasegitesnek vagy 10-15 perc lopakodo uzemmodra 40-50km/h /
Uszokeppeseg +1
W padlolemez
Bromtartalmu panceltest
Onhordo szerkezet /alvaz nem kell/
Modularitas alap
Legkondicionalt hajotest
/utanfutot tamogatom bizonyos esetekbe konfiguracional de az csak egy vonohorog kerdese csupan/ es csak municioszallitasra es nem harcteren/
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 607
79 818
113
fradelma

Egy lövész raj létszáma nem attól függ,hogy mi nekünk a szimpatikus hanem attól,hogy milyen feladatot kell ellátnia és ehhez hány ember szükséges.Egy raj létszáma 8-12 fő között mozog(bár szerintem a 8 is kevés minimum 9fő).
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 866
4 156
113
fradelma

Ez az utánfutós dolog nem befolyásolná negatívan az úszóképességet?

fip7

Hát, én sem nagyon vagyok oda az alumíniumért, mint a páncélzat fő része... Amit linkeltél ötvözet, annál pl. elég kicsi a nyúlás akkora szakítószilárdságon, ami már értelmes lenne, a rugalmas nyúlása meg egyáltalán nem ismert, de abban az aluötvözetek amúgy sem remekelnek. Plusz, amiket ambasa is írt, a hegeszthetetlenség, korrózióra való hajlam, alacsony keménység...
Ha már nem számít a pénz, akkor legyen az örök kedvencemből, titánból a páncél, így legalább a spéci felületkezelést, korróziógátló festést is meg lehet spórolni és a keménység, meg az alacsony tömeg is rendben lenne.
 

Zulu Alfa Kilo

New Member
2013. augusztus 24.
19
0
1
Részemről:
meztelenül Stanag 4569 L3, D/E +akku, kerékagy-motorok, gumikerék 8x8, össztömeg 16-18 tonna egy 25/30mm toronnyal, 2/3+6/7 fő, úszóképes, C130-ba férjen be
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
612
113
Láttál már Strykert alap páncélzattal háborús területen???Mert én nem gyakorlatilag mintha rájuk lenne hegesztve a pót páncél,nem véletlenül.

Ez nekem nem hegesztettnek tűnik:
http://fc03.deviantart.net/fs34/i/2008/306/7/0/Stryker_Trouble_by_painkiller1984.jpg
http://www.bestdreamworks.com/hobby/items/656//h1.jpg
http://www.defense.gov/dodcmsshare/newsphoto/2004-10/041004-A-0392G-016.jpg
http://www.defense.gov/dodcmsshare/newsphoto/2006-02/060214-F-2869F-016.jpg
http://www.murdoconline.net/wordpress/wp-content/uploads/2009/10/tan-stryker-2.jpg

Alig védett 12 lövésznél sokkal jobb a jól védett 2x6 lövész!

Még mindig nem írtad le, hogy mit értesz jól védett és alig védett alatt.

Én úgy gondolom hogy egy korszerű harcjármű olyan mint a Styker, vagyis egy alapjárműből a zászlóalj majd minden harcjárműve kialakítható. A lövész-szállító, a páncélvadász, a felderítő, a támogató/páncélvadász, a légvédelmi, az aknavető, a parancsnoki-vezetési pont, a műszaki mentő, a sebesültszállító és esetleg a könnyű tüzérség is. Erre lenne szerintem alkalmas a bionikus rendszer. Nem vontatmány, amit lecsatolnak, hanem egy olyan jármű amely gyárilag összeszerelve tartalmaz két egységet, egy energiaellátót és egy ténylegesen harcit, amiben csak kereket működtető motorok vannak az összkerékmeghajtás miatt. Önmagában egy lövésszállító járműnek nem sok értelmét látom, csak egy járműcsaládnak, ugyan akkor nekem már egy kicsit vad Piranha III 10x10-es járműve

Én még mindig ódzkodom ettől a különvevős elgondolástól. Alapvetően az a problémám, hogy ha szétbontjuk a járművet két külön mozgó részre, akkor növekedik a páncélozandó felület, amivel együtt a tömeg is. Emellett szerintem elég nagy lehet a helyigénye is, ha megnézed az XM-808-asnál is elég nagy teret kellett hagyniuk, hogy tudjon mozogni az első egység. Viszont a különálló meghajtó egység szerintem nem hülyeség (főleg karbantartás szempontjából).

Én alapvetően így tudnám elképzelni:
mgyj.jpg

A pirossal keretezett rész a meghajtó egység, a zöld meg már egy bővítőmodul. Erre jön egy specializált felépítmény, ami összefogja a kettőt. Egy 6x6-os kialakításnál szerintem a bionikus vagy utánfutós megoldással csak feleslegesen bonyolítanánk, ez így önmagában elég mozgékonyságot kölcsönöz a járműnek (főleg, ha mondjuk mind a 6 kerék kormányzott).

Mondjuk specializált feladatkörnél jó lehet a bionikus összeköttetés, pl. rakétás tüzérségnél. Ott az első meghajtóegységre lehetne építeni egy kabint, a tubusok meg lehetnének a kapcsolódó egységen. Ugye a modulrendszerből ott is lehetne így legózgatni, ami logisztikailag előnyt jelent. De ahol nagyobb egységes tér kell (személy/sebesült szállító pl.) ott nem tudom, hogy lehetne a külön levő egység mozgásából fakadó helyigényt ésszerűen kielégíteni.
 

fradelma

Member
2013. augusztus 24.
88
0
6
fradelma

Egy lövész raj létszáma nem attól függ,hogy mi nekünk a szimpatikus hanem attól,hogy milyen feladatot kell ellátnia és ehhez hány ember szükséges.Egy raj létszáma 8-12 fő között mozog(bár szerintem a 8 is kevés minimum 9fő).

tőlem lehet 12 fős egy szakasz. DE fizikailag nem férnek el 12-n egy <b>túlélésre</b> páncélozott max. 20 tonnás járműben. EZ VAN!
Menjen egy szakasz kettő járműben, csak éljék túl. Az ellenfél pedig jöjjön egy papirPSZH-ban tucatjával.

Más: mindenki megteszi a javaslatát, THX!

Aki még nem szólt, kérem tegye le a voksát:

<b>kerekes vagy lánctalpas</b> futómű?


(Uff! :)


Köszönjük!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 607
79 818
113
fradelma

Raj nem szakasz.A szakasz általában 3 vagy négy raj + szakasztörzs. :)

<b>A 20 tonna kevés!!!nem lehet megfelelő védelmet biztosítani egy ilyen tömegű járműnek amiben egy rajt is szeretnénk szállítani.</b>
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 607
79 818
113
Az meg nem kifizetődő,hogy 2 gép visz egy rajt mert akkor annyi kéne belőle amennyire a világ pénze sem elég!
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 607
79 818
113
És nem csak a katonának kell beférni hanem a felszerelésének is.
Itt egy nagyon jó kép:
3ntf.jpg
 

GrGLy

Banhammer
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2011. június 6.
2 438
612
113
GrGLy

A rá van hegesztve azt úgy kell érteni hogy mindig rajta van.

Azon gondolkodom, hogy egy teljesen kopasz Stryker lehet, hogy csak minimális védelmet tud ellátni. Mondjuk egy nyílvesszőt megfog :) és elképzelhető, hogy az alap Level 3-as védettséget is felhelyezhető panelekkel éri már (tehát tulajdonképpen szériatartozék). A magasabb védettségi szintet pedig nem újabb panelek felcsavarozásával, hanem a meglévőek cseréjével érik el. Mondjuk abból a szempontból ez előnyös, hogy ha sérül az alap Level 3-as Stryker (mondjuk megsorozzák kis kaliberrel), akkor csak a paneleket kell cserélni és nem átfaragni a vázat. De ez csak egy teória a részemről.

Csak azért jutott eszembe ez, mert nézegetek itt képeket C-130-asba pakolt Strykerekről, és ugyanúgy rajtuk vannak a lapok, de súlyban akkor is 19 tonna alatt kell maradniuk, tehát gondolom ez nem éppen valami komoly védelem rajtuk.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 866
4 156
113
fradelma


"DE fizikailag nem férnek el 12-n egy túlélésre páncélozott max. 20 tonnás járműben. EZ VAN!"

Én ezt a 20 tonnát úgy értelmezem, hogy üresen, csupaszon ne legyen nehezebb, az esetleges légiszállítás miatt. Aztán ezt még igény szerint fel lehet páncélozni. Pl, ha városi, vagy hegyvidéki harcra kell, akkor akár az úszóképesség rovására is A Patria alaptömege is 16 tonna körül van és az is elvisz 8-12 embert, plusz a három fős személyzetet.