Én is úgy érzem, hogy egy kicsit kezdünk elszállni. Én azt gondoltam, hogy ebben a kérdésben már meglévő fegyverek közül próbál majd választani a társaság, és nem próbál, a valóságban még ne létező technológiákat kipróbálni. Azért simacső és simacső között van különbség. Ahogy Dudi is írta azt hogy hol alkalmaznak huzagolást és hol sima csövet annak oka van, és ahogy írta azért nem alkalmaznak simacsövet egy gépágyúnál, mert az alapvetően a leválóköppenyes űrméret alatti páncéltörő lövedékhez találták ki. Csakhogy pl egy 2A45-ös harckocsi élettartama 5000 lövés, de a leválóköppenyes űrméret alatti páncéltörő lövedék 5 lövésnek számít. Most ezt gondoljuk el egy gépágyúnál. A Mi-24 négycsövű 2A624-es géppuskájának az élettartama 8000 lövés volt úgy hogy 4000 lövés után nagyjavítani kellett (persze vannak ennél nagyobb élettartmaú lövegek is, de azok tömege és ára jóval nagyobb. Ezért szerintem ezeken el kellene gondolkodni azoknak akik új fegyvert akarnak kifejleszteni
Én úgy gondolom, hogy új harcjárműnél egy műszaki kockázat éppen elég, és ez már megvan a meghajtásnál. Ugyan akkor nem gondolom, hogy ez drágább lenne mint a már meglévők, de ha mégis akkor is igen, minden új technológia kifejlesztésére pénzt kell áldozni először. ha nem így tennénk akkor még a harcjármű még mindig egyenlő lenne az asszír harci kocsival.
Alapvetően én az új harcjárműnél a GyHJ (IFV) fegyverzetű változatot részesítem előnybe, a PSzH.nak (APC) nem sok értelmét látom. Úgy gondolom, hogy az univerzális fegyver igazából semmire sem jó, és az univerzális harcjárműre is igaz ez. Egy GYHJ-nak a legfontosabb feladata nem az ellenséges harckocsik elleni harc, legalább is szerintem.
Én egy távirányítású toronyban gondolkodnék, amely tartalmaz:
-1db 25-40mm-es gépágyút az ellenséges páncélozatlan és könnyebben páncélozott céljai illetve a fedezékben lévő élőereje ellen, amely elég nagy csőemelkedéssel kell rendelkeznie, hogy 150 m/s sebesség alatti légicélok, és magasan lévő célok elleni is alkalmazható legyen (ez persze megfelelő toronyforgási sebességgel is kell, hogy járjon).
-2db irányított páncéltörő rakéta, legalább 4000 m-es lőtávolsággal, tandemfejjel és legalább 600-800mm-es páncélátütő képesség (igazából ezt nem tudom, ez csak egy vitaindítónak szánt adat)
-1db 7,72mm-es géppuska az élőerő ellen
-Én elgondolkodnék a fegyverzetbe integrálni egy 40m-es automata gránátvetőt is az élőerő ellen. Ez nem annyira új ötlet, anno a Cobra helikopteren is alkalmaztak ilyet, illetve a izraeliek a helységharc miatt tettek egy könnyű-aknavetőt a Merkaváikra. Szerintem ennek alkalmazása egyre jobban előtérbe kerülhet a helységharcban, ugyan akkor viszonylag olcsó, túlságosan nem növeli a költségeket, ugyanakkor természetesen növeli és bonyolítja a tornyot, ami viszont negatívum.
A gránátvető a régi Marder mintájára akár egy külön távirányítású toronyban is lehetne, bár ekkor el kell gondolkodni az elhelyezésén, a várható alkalmazási irányon és azon, hogy ne zavarja a főfegyverzet kilövési szögét.
TG