Oresnyik / Oreshnik MRBM (Oroszország)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Miskolci Ogre

Well-Known Member
2019. december 21.
7 585
26 253
113
Ezzel szemben egy pici Iráni műholdon kívül nem volt egy darab felderítő köztük. Tudományos egyetemi műholdak voltak, meg 2 ionosphere..
Post in thread 'Felderítő- / Kémműholdak'
Én mindent is képes vagyok elhinni! Azt is, hogy te vagy itt a fórumon talán a legjobban képben a műholdas technikával! De azt bizton állítani , hogy mi ment fel ténylegesen az űrbe és milyen funkcióval az szerintem még neked is homályos csak a hivatalos kommunikációra hagyatkozhatsz és az éppen publikusakra! De a tutit csak az Oroszok tudják ott is csak egy szűk kör!

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 455
84 423
113
Ez nem bizonyíték az égvilágon semmire. Sokfajta méret lehet..
Pl. Soviet tesztek;
IMG-20230427-175718.jpg

És szerintem nem is kell ekkora védelem nekik, elég a fő hordozót érdemben hővedelemmel ellátni. Az viseli a fő légköri surlódast. A submunitionnak már minimális is elég lehet, az a becsapódás előtt nem sokkal kerülhet kibocsátásra.
Kell a submunitionnak is ilyen sebesség mellett a hővédelem, mert úgy fel tud melegedni, hogy az már meg tudja változtatni az anyag tulajdonságait.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 530
16 476
113
Én mindent is képes vagyok elhinni! Azt is, hogy te vagy itt a fórumon talán a legjobban képben a műholdas technikával! De azt bizton állítani , hogy mi ment fel ténylegesen az űrbe és milyen funkcióval az szerintem még neked is homályos csak a hivatalos kommunikációra hagyatkozhatsz és az éppen publikusakra! De a tutit csak az Oroszok tudják ott is csak egy szűk kör!
Vannak titkos katonai besorolású, és publikus tudományos vagy csak simán kereskedelmi missziók. Ez utóbbiról épp elég sok infó van, lásd a mellékelt bejegyzést.
Hovatovább minden műhold legyen orosz Amerikai vagy kínai stb, követve és figyelve van a másik oldalról is, és újabban már pályán fényképezve is. Szóval lehet kamillázni arról mit indítasz, de az hamar kiderülne. Inkább a titkos missziókrol nem mondanak semmit. Ez egy bevett és általános gyakorlat.

Ez hasonlóan működik mint a teszt ICBM inditásokról való értesítés. Még Észak Korea is tartja magát hozzá.

Az égvilágon nem nyernek azzal semmit, hogy egy tudományos műszernek hazudnak egy katonai felderítőt.

De ez itt már elég OFF..

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 220
33 488
113
Senki sem beszélt szuper lativuszokban, mondta azt, hogy az oroszok valami olyat csinálnának (bármiben is), amit mások nem tudnának. Nem is bonyolítják túl a dolgokat. Szerintem a legegyszerűbben próbálnak sok mindent létrehozni, a lényeg, hogy a célnak megfeleljen. Nem nyomtatnak eszetlenül fedezet nélküli pénzeket, ezért nem is tudnak annyit költeni. A légierőjük az utóbbi több, mint 2 évben többet fejlődött, mint előtte 20 év alatt, illetve azért ez nem teljesen így igaz, mert a háború előtti pár évben már léptek meg komoly dolgokat, főleg fegyverzet terén, ott is a légiharc rakéták vonatkozásában. Szerintem most sem az a céljuk, hogy a légierő, mint haderőnem mennyiségileg elérje az USA-t. Kaptak jó pár kijózanító pofont, van mit bepótolniuk, kiderült, hogy nem elég fejleszteni, rendszeresíteni is illik kellő mennyiségben. Az, hogy a nyugati szak(g)értők mit állapítanak meg a Szu-57, vagy akár az F-35 RCS-e tekintetében, egyáltalán nem releváns számomra, nem tényszerű! (Az orosz sem). Annyi mindentől függ egy tárgy RCS értéke, most nem sorolom őket. Már megszokhattuk, hogy mindenki a számára pozitív vonzatú dolgokat írja, mondja, az ellent meg pont ellenkezőleg. A mai médiában semmit, senkinek nem szabad elhinni, csak ha megdönthetetlen bizonyítékok, tények támasszák alá, de lassan oda jutunk, hogy még amit képeken, videókon látunk, az sem eredeti. Az orosz meg nem szovjet! Másképpen kezelik a világot, mint akkor, még ha vannak is közös vonások.
Visszatérve a topik témájához. Nagyon sokáig tiltva volt az 500-5.500km hatótávolság közötti rakétáknak még a fejlesztése is Oroszországnak és az USA-nak. Mások csinálhatták, rájuk nem vonatkozott. Alapvetően ez a kategória is hadászatinak minősül, mint az ICBM rakéták, csak mással szemben, ami történetesen Európa NATO területe. Tehát az MRBM ugyanolyan pusztításra képes, mint az ICBM, de kontinensen belül. Várható volt, hogy az oroszoknál előbb, vagy utóbb meg fog jelenni, akár több változatban is. Mi az újdonság benne? Az, hogy olyan körkörös szórást képesek már produkálni, amit előtte soha és azért kellett nukleáris robbanófej régebben, mert a kellő hatékonyságot csak azzal lehetett biztosítani. A nukleáris robbanófej most is opcionális, de szerintem overkill a használata. A hagyományos robbanófejnek a használata pedig azért jelentős, mert precíziós csapásra képes a rakéta, eszkaláció mentesen, amely megtartotta az MRBM eszközök minden pozitív tulajdonságát. Hadászati jellege pedig a hatótávolságában (nem a pusztító erejében) van, amennyiben az ellenséges hátországban olyan minimális járulékos veszteség okozása mellett tud precíziós csapást végrehajtani, amelyben csak a kijelölt célt semmisíti meg és ebben van minden lényeges momentum, amely jelent valamit, nem csak katonailag, hanem diplomáciailag és politikailag is.
NEGAN! Nagy tudással rendelkezel, jól látsz dolgokat, de a régi beidegződött dogmáidtól meg kellene szabadulnod. Változik a világ, mi is.
Az MRBM nem új dolog.Egy időre eltüntek Europábol,most visszatértek.
3x is,a hagyományos fejrész sem új ötlet,a felsorolt okokbol.Csak eddig elvetették,mert alapvetően nincs sok értelme.Hátsósufnia ellen felesleges volt,ott a légierő (amerikaiakról van szó,miért vetették el végül).Akik ellen meg volna értelme,azok ellen meg casus belli egy ilyen "hagyományos" fejrészű támadás is.Atomhatalmak közti háború meg 99,9%,hogy MAD-al végződne......(a legoptimistább 80as évekbeli modellezés szerint is egy hagyományos eszközökkel inditott VSZ-NATO háború max 3 nap alatt eljutna a nukleáris kitárazásig)
Hogyan reagálna az UK,ha kinetikus töltetek elpárologtatnák a Parlamentet?Háborúval.Oo hogyan reagálna egy hasonlóra támadásra,a Kreml esetén?
Másrészt vannak védelmi eszközök egyedi támadások elháritására.Tömegtámadásra meg automatikus lenne a kitárazós vállasz.MAD dinamikája miatt.Nem lehet várni és kockáztani egy tömeges rakétatámadásnál,hogy megvárják,mégis mi van a fejrészekben?
Továbbra is marad az álláspontom.Nincs stratégiai jelentősége.Hiánypótló eszköz az oroszoknak,áthidalva a hiányzó szükséges légierős mélységi csapásmérő képességet.
Én inkább arra lennék kiváncsi,hogy végül is milyen károkat okozott?HA a fenti képen tényleg a visszatérő fej elemei vannak,akkor sokkal kisebbet,mint gondoltam.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 530
16 476
113
A hordozó buszbol még a légkörön kivűl bocsájtódnak ki a visszatérő fejek.Maga a hordozó a a rakétatest
Gc6O3MTWkAEGKU6

darabjai elégnek a lékörben,nincs hővédelmük.Csak a visszatérő testnek/testeknek van hővédelme.
Igen,a visszetérő egységek mérete nem egységes,a kép azonban irányadónak jó.
Ez állitólag a Rubezh visszatérő egységei-de tűzbe nem tenném érte a kezem,hogy tényleg azok....(nekem inkább valami múzeumi képnek tűnik)
Mert ez esetben mindegyik fej irányítható!
Egy 36 submunitionnal szerelt csapásmérőnel kizártnak tartom, hogy mind kap saját irányítást, így nem is engedheted el túl korán őket, mert azzal pont romlik a pontosság.

Szerintem alapvető hiba ICBM MIRV-ként kezelni ezeket.
Nézd meg az Iráni ballisztikus submunitionnal fejet csak a hordozó és a csúcs kap érdemi hővédelmet;
GLGLFen-Xk-AAp-PQd.jpg

20241121-134200.jpg

comandante

Well-Known Member
2010. május 11.
2 670
5 826
113
No jók ezek a szubmuniciós képek csak azona rakétán 6 db volt belőle 6x6=36 . No azt akarom mondani hogy az oroszok valamit itt újítottak. Vajon hogy pakoltak ennyi szubmuníciót. Aztán a sebesség is érdekes, ekkora sebesség csak akkor lehet ha visszatérés kor müködik a hajtómű. A másik hogy szerintem a rakéta ki sem ment a szokásos ballisztikus pályára vagy csak rövid ideig. Erről az irániak dumáltak valamit hogy az újabb rakéták olyan módon vannak konfigurálva hogy figyelenbe veszik az elfogók leletséges paramétereit. Valamit beszéltek a plazma hatásáról is hogy a radar nem látja. De nem fejtették ki.

• Tetszik
Reactions: ghostrider

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 256
5 229
113
És? Attól még az eredményről nincs semmi, mégis készpénznek veszi mindenki, csak mer' mondják.
Nemde pont ennek az eredményével kellene villogni, hogy mennyire hatásos, mennyire vörösvonal
Brittis valóságtagadás level 99.... biztos kib@szásból nem engednek oda senkit és titkositottak minden adatot a veszteségről... hogyhogy nincs tele az ukrán vonal bizonyítékokkal hogy az üzem sértetlen? Erre azért varrjál pár gombot... miért nincs semmi, szó szerint semmi nyugat barát hirportálon adat a veszteségről? Cáfolhatnák a mogyoró hatékonyságát de nem merik :) most olyan erős kuss szag lett amúgy napok óta odaát.... készül a paksi mogyoró és zajlik a fej erős vakargatása

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 220
33 488
113
Egy 36 submunitionnal szerelt csapásmérőnel kizártnak tartom, hogy mind kap saját irányítást, így nem is engedheted el túl korán őket, mert azzal pont romlik a pontosság.

Nézd meg az Iráni ballisztikus submunitionnal fejet csak a hordozó és a csúcs kap érdemi hővédelmet;
GLGLFen-Xk-AAp-PQd.jpg

20241121-134200.jpg
Igazábol elég csekélyke tudásom van a visszatérő fejrészekről-a perzsákrol meg semmi.Sose néztem utánuk,pedig lassan relevánsak europai szempontbol is.
De van nhány gondolatom,hogy miért nem valószinűsitem ezt a megoldást.
Ilyen fejrész könnyebben elháritható.A nagyobb fejrésznek nagyobb a lékköri fékeződése.Légköri kibocsájtás is sebességcsökkentő hatású.Kinetikai eszköznek meg a minnél nagyobb sebessége a lényege.
És gazdaságilag is olcsóbb a már meglévő MIRV fejrészből kiindulni egy ilyen áthidaló eszköznél.Olcsóbb,gyorsabb,mint egy teljesen új fejrészt fejleszteni.
Egyenlőre igazábol még azt se tudjuk,igazábol mi is ez?Lehet egy nagyon magas pályán kilőtt Rubezh,de lehet egy első fokozattol megfosztott MRBM változat is-fene tudja még ezt is.
Technikailag a találgató szakaszban vagyunk.
Hadászatilag viszont fenntartom a véleményem-stratégiailag nem releváns eszköz.Ukrainai mélységi célpontok ellen egy ügyes áthidaló megoldás,de NATO viszonylatban lényegtelen.

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 519
18 739
113
Igazábol elég csekélyke tudásom van a visszatérő fejrészekről-a perzsákrol meg semmi.Sose néztem utánuk,pedig lassan relevánsak europai szempontbol is.
Ilyen fejrész könnyebben elháritható.A nagyobb fejrésznek nagyobb a lékköri fékeződése.Légköri kibocsájtás is sebességcsökkentő hatású.Kinetikai eszköznek meg a minnél nagyobb sebessége a lényege.
És gazdaságilag is olcsóbb a már meglévő MIRV fejrészből kiindulni egy ilyen áthidaló eszköznél.Olcsóbb,gyorsabb,mint egy teljesen új fejrészt fejleszteni.
Egyenlőre igazábol még azt se tudjuk,igazábol mi is ez?Lehet egy nagyon magas pályán kilőtt Rubezh,de lehet egy első fokozattol megfosztott MRBM változat is-fene tudja még ezt is.
Hadászatilag viszont fenntartom a véleményem-stratégiailag nem releváns eszköz.Ukrainai mélységi célpontok ellen egy ügyes áthidaló megoldás,de NATO viszonylatban lényegtelen.
nem engedte a fórum ha egyszer megnyitom a választ...de tök véletlenül kattintottam rá! Csak annyit gondoltam hogy mindennel egyet értek! Maradok tisztelettel...

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
18 375
25 129
113
Brittis valóságtagadás level 99.... biztos kib@szásból nem engednek oda senkit és titkositottak minden adatot a veszteségről... hogyhogy nincs tele az ukrán vonal bizonyítékokkal hogy az üzem sértetlen? Erre azért varrjál pár gombot... miért nincs semmi, szó szerint semmi nyugat barát hirportálon adat a veszteségről? Cáfolhatnák a mogyoró hatékonyságát de nem merik :) most olyan erős kuss szag lett amúgy napok óta odaát.... készül a paksi mogyoró és zajlik a fej erős vakargatása
Csupán hétvége. Hétvégén weekendezik a Whitehall (ahogy a RAF is, de az most mindegy)

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 220
33 488
113

GLGLFen-Xk-AAp-PQd.jpg

20241121-134200.jpg
No jók ezek a szubmuniciós képek csak azona rakétán 6 db volt belőle 6x6=36 . No azt akarom mondani hogy az oroszok valamit itt újítottak. Vajon hogy pakoltak ennyi szubmuníciót. Aztán a sebesség is érdekes, ekkora sebesség csak akkor lehet ha visszatérés kor müködik a hajtómű. A másik hogy szerintem a rakéta ki sem ment a szokásos ballisztikus pályára vagy csak rövid ideig. Erről az irániak dumáltak valamit hogy az újabb rakéták olyan módon vannak konfigurálva hogy figyelenbe veszik az elfogók leletséges paramétereit. Valamit beszéltek a plazma hatásáról is hogy a radar nem látja. De nem fejtették ki.
Ebből viszont olyan gondolatom támadt,hogy mindkettő igaz lehet 6 töltetes MIRV fejrész,amik már alacsonnyan bocsájtanak ki egyenként 6 kinetikus testet.

Állitólag ezen a képen az egyik becsapódó kinetikus test hatása látható
2024-11-21t230442z-478264677-rc2o9bausr8s-rtrmadp-3-ukraine-crisis-usa-irbm.JPG

HA ez igaz,akkor nem éri meg az árát a cucc......

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 530
16 476
113
Lehet valami újdonsag ebben a 6x6 kibocsajtasban. De csak mert eddig nem alkalmazták (nagy hatótávolságú rakéták nem olcsó mulatság) ez nem több mint egy technológiai probléma, ami nem gondolom, hogy akkora truvájság lenne - Ezzel nem lebecsülendő az orosz megoldást.

Sebességről meg röppályáját illetően nincs hitelt érdemlő információ, szóval ez is csak spekuláció. Akár lehet egy HGV is ami hatosával engedi ki a nyilakat..

Én nem gondolnám túl. Az Oroszok szeretik az egyszerűbb praktikus mechanikus megoldásokat. Van egy irányított visszatérő fej és ez fékeződik (akár ejtőernyősen) a legkörben, és közben 6-val szórja az áldást.
Az ICBM MiRV forma azért vastagabb mert az hordoz (atom) töltetet navigációt radar magasság merőt+ irányítást kis gáz trustert, akár kommunikációs berendezést.
Ezekre mind nincs szükség egy kinetikus nyíl vagy egy hagyományos submunitionnal. Azaz keskeny test is elegendő, azt meg elég a hegyén védeni. Az kitéríti a plazmáz eléggé, hogy a test ne melegedjen.
Screenshot-2024-11-24-16-13-16-445-org-mozilla-firefox-edit.jpg

Az Űrsikló alumíniumból épült és nem olvadt el csak mert a belépő él és a hasa volt plazma védett. Egy harckocsi nyíl lövedék se olvad pár kilométer alatt pedig a legsűrűbb légkörben közlekedik.

Sok a spekuláció, de idővel majd csak okosabbak leszünk ha többet is bevetnek majd.
Egy fegyver Stratégiailai fontosságát nem csak önmagában annak technikai paraméterei határozzák meg. Ha egy buta fegyver lesz az amivel kicsapjak az ellenség magasrangú tisztjeit, vezetőit a 10m alatti bunkerból mindjárt felértékelődik a cucc fontossága, mégha csak 2darab is van belőle.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 220
33 488
113
Ha egy buta fegyver lesz az amivel kicsapjak az ellenség magasrangú tisztjeit, vezetőit a 10m alatti bunkerból mindjárt felértékelődik a cucc fontossága, mégha csak 2darab is van belőle.
Ez harcászati szint,nem stratégiai.
Stratégiailag meg ha egy kinetikus csapás elpárologtatja a Fehér Házat,akkor már kitőrt a III.vh.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 715
28 826
113
Negan, felejtsd már el, hogy hadászati, vagy sem. Attól függ, ki, mi ellen vetik be. Még NATO viszonylatban sem mindegy. Akiket írsz, oda úgyis nukleáris fejjel megy, nem kétséges. Nem hiszem, hogy ne tudnád, hogy mi a hadászati jelentése, de az utolsó bejegyzésed alapján már nem vagyok biztos benne! A Fehér ház hogy jön ide? Az oroszok meg nem sufni tuningot csináltak, csak visszaállítottak egy régebbi állapotot, képességet, kicsit megspékelve. A jelentősége a dolognak, hogy nuki nélkül képesek precíziós csapásmérésre, bárhol, bármikor Ukrajna egész területén. A légierő meg egy másik történet, ne keverd már ide. Képesség hiányok, szerencsétlenkedések, pót megoldások, harcászati szint, nagyon vicces vagy!

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 202
60 080
113
B2 erre lett tervezve.

A B2-őt már a jugók fölé se merték beküldeni az F-117 esete után.... Az sem véletlen , hogy gyorsan megszűnt a gyártása.
Most kap majd egy hatékonyabb utódot.

És pl az SM-6 képes a hiperszonikus visszatérő fejek elfogására

És, hogy akarsz megsemmisíteni egy 1 méter hosszú és minimum 6 cm átmérőjű nehézfém rudat? o_O
Ne legyünk már hülyék :D
Ez nem egy üreges test, mint egy SCUD, amiben mindenféle apró törmelék is kárt okoz...
Ha közvetlenül el is találná bármi (ez még lassabb harckocsi lövedék ellen sem megy eddig a gyakorlatban) akkor is annyit érsz el, hogy több darabban esik ugyan úgy a fejedre....

És a tömör fémrudak tömege nagyobb,ezért nagyobb a kinetikus energia leadás is-de messze nem olyan nagy lehet az,mint azt itt a fórumtársak gondolják

Ember, ez megint nem gondolás meg tipp, hanem simán kiszámolható. K*rva nagy mozgási energiája van!

1,5méter vasbeton átütése meg igazábol nem egy nagy kunszt.200kilós Durandel betonromboló bomba megcsinálja.

Te megint el vagy varázsolva :D
Amit én számoltam ott jóval több, mint 1 méternyi páncél acélt át lő :cool:
Az kb. 20 méternyi vasbeton vagy 100+ méter föld.
És én még nagyon visszafogottan számoltam a rudak teljesítményét. ;)

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 519
18 739
113
Ebből viszont olyan gondolatom támadt,hogy mindkettő igaz lehet 6 töltetes MIRV fejrész,amik már alacsonnyan bocsájtanak ki egyenként 6 kinetikus testet.

Állitólag ezen a képen az egyik becsapódó kinetikus test hatása látható

HA ez igaz,akkor nem éri meg az árát a cucc......
Ez valóban nem éri meg...ezt téglával bedobom, illetve egy erősebb szélvihar megcsinálja...sok sok ilyen kép lesz még..olyan is, ahol a célpont épületei a rakéta hatására felépültek, tatarozódtak, 2-3 szint felhúzódott rájuk, és Újépítésű lakások lettek belőlük....egyébként a szemtanúk, a meglátogatók, és a becsapódás videói alapján én ennyit se vártam... Én azt csodálom hogy van olyan ablak ami kitőrt! Mitől????? Ne viceljünk már!

ZsoltHun

Well-Known Member
2018. október 26.
818
2 218
93

HA ez igaz, akkor nem éri meg az árát a cucc......
A hangsúly a "ha ez igaz" részen van...

Biztos ott készült a kép?
Biztos most készült a kép?

Ha igaz, hogy a célpontnál készült a kép és a napokban ez az épület hol helyezkedik el a becsapodásokhoz képest?
Ha ez az egyik célpont, mi van alatta és az milyen állapotban?

Valaki rákereset a Google maps-on a célpontra amit támadtak a ruszkik? Én kerestem, de nem tudom merre és mit kell keresni pontosan. Csak az találtam, hogy a várostól keletre egy temetőnél utak vannak a tó parton ahol intenziv földmunka nyomai vannak.

A helyi civil reptér a képen sértetlen jó állapotban van.

Persze, kérdés mikori a műholdkép.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 202
60 080
113
Kb milyen hőmérsékletre melegedne fel az uràn?

Nem tudom. De 1000 fok fölé nem szabadna engedni.
Az ilyen lövedékek orrkúpja általában hővédelmes. Vagy valamilyen kerámia, vagy pct. lövedékeknél wolfram-karbid hegyet használnak.
Ha nagyon nagy gond a melegedés akkor be lehet vonni tantál-hafnium karbiddal. Az olyan 3000 fokot kibír.
A melegedés csak a sűrű légkörben gond, kb. 10 km-től lefelé. Ezt a távolt meg kb. 3 másodpercen belül megteszi. Ha ennyit kibír a hőpajzs, akkor nyert ügyük van.

Ez már csak azért sem sci-fi mert a harckocsiból kilőtt nyilak közel 2 km/s-el repülnek sűrű légkörben, akár 3 másodpercig (5 km-s táv) is. És ezen a távon még nem simán bírja az orrkúpjuk.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 202
60 080
113
Ha azonban - a fentebb is leírt módon - a wolfram karbidot uránnal kombinálnák, annak megvolna az előnye, hogy mivel az piroforos anyag, a becsapódáskor fellépő erőhatásnak köszönhetően minden egyes ilyen rúd óriási energiával robbanna szét.
Tehát kvázi a belső uránmag lenne a fémrúd "robbanóanyaga" is egyben.

Ez pontosan így van! :cool:

• Tetszik
Reactions: sidewinder12

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 220
33 488
113
Negan, felejtsd már el, hogy hadászati, vagy sem. Attól függ, ki, mi ellen vetik be. Még NATO viszonylatban sem mindegy. Akiket írsz, oda úgyis nukleáris fejjel megy, nem kétséges. Nem hiszem, hogy ne tudnád, hogy mi a hadászati jelentése, de az utolsó bejegyzésed alapján már nem vagyok biztos benne! A Fehér ház hogy jön ide? Az oroszok meg nem sufni tuningot csináltak, csak visszaállítottak egy régebbi állapotot, képességet, kicsit megspékelve. A jelentősége a dolognak, hogy nuki nélkül képesek precíziós csapásmérésre, bárhol, bármikor Ukrajna egész területén. A légierő meg egy másik történet, ne keverd már ide. Képesség hiányok, szerencsétlenkedések, pót megoldások, harcászati szint, nagyon vicces vagy!
Ne keserits el!Tőled többet várok el,mint az átlagos muszkafantol,Te végül is szakember vagy!
Mit irtam?Hogy az ukránoknak ez rohadt kellemetlen.DE NATO viszonylatban teljesen lényegtelen ez a kinetikus fej.HA bevetnék egy NATO tagország ellen,az a III.vh-t jelentené,miközben lófax károkat okozna.
Érdekesebb kérdés a fenti kép,ami ÁLLITÓLAG az egyik kinetikus altöltet hatását mutatja.....HA tényleg csak ennyi a hatása,akkor ez elég karcsú egy MRBM/ICBM(?) áráért......

• Vicces
  • Hűha
Reactions: LMzek 2.0 and fip7