Oresnyik / Oreshnik MRBM (Oroszország)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 565
34 301
113
Nem MaRV!
Súlymakett!
Látom,még mindig nem sikerűlt megérteni a különbbséget egy kinatikai töltet,és egy töltet nélküli mély behatoló fej között.....
Nem vagy vele egyedűl-bár tőled azért ez meglep.elvégre képzett tüzér vagy.

• Vicces
Reactions: fip7

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 641
17 015
113
Nevezzük már nevén a gyereket. Ez nem MIRV, hanem MaRV!!! Van ennek tisztességes megnevezése. Ráadásul nem pótolja a légierőt, hanem kiegészíti, sőt nagyon nagy mélységben.
Nem MIRV de szigorúan nem is MaRV.
Amit biztosan tudunk, hogy a hordozó busz képes manőverezésre, de nem egy hanem több fejét hordoz. -lehet akár HGV is, nem egy helyen hivatkoznak így rá.
Vagy akár egy hatos csoport is képes lehet manőverezésre (sub-bus). És jelenleg azt se tudjuk, hogy a submunition mikor kerül kibocsátásra mert ha a pálya csúcson akkor definíció szerint is inkább RV.
Úgy tűnhet ez csak játék a szavakkal pedig fontos a jó terminológia.

Talán jelen tudásunk szerint a Multiple Submunition Carrier MaRV lehet a legpontosabb..

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 817
29 573
113
Nem MIRV de szigorúan nem is MaRV.
Amit biztosan tudunk, hogy a hordozó busz képes manőverezésre, de nem egy hanem több fejét hordoz. -lehet akár HGV is, nem egy helyen hivatkoznak így rá.
Vagy akár egy hatos csoport is képes lehet manőverezésre (sub-bus). És jelenleg azt se tudjuk, hogy a submunition mikor kerül kibocsátásra mert ha a pálya csúcson akkor definíció szerint is inkább RV.
Úgy tűnhet ez csak játék a szavakkal pedig fontos a jó terminológia.

Talán jelen tudásunk szerint a Multiple Submunition Carrier MaRV lehet a legpontosabb..
Igen: Ez egy speciális, új dolog, ami több, mint a MaRV, de semmiképpen nem MIRV. Utánad szerintem sokan fognak hivatkozni majd így rá. (Figyelni kell a médiát.) "MSC MaRV - Több kazettás lőszer hordozó manőverező visszatérő jármű (robbanó fej). Akkor ezek szerint mégis több ez a fegyver, mint az elődei. Több kérdés is még tisztázatlan, idővel ezek is lefognak tisztulni. A hiperszonikus repülési profiljáról még mindig nem tudunk semmi érdemlegeset.

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
19 565
34 301
113
Igen: Ez egy speciális, új dolog, ami több, mint a MaRV, de semmiképpen nem MIRV. Utánad szerintem sokan fognak hivatkozni majd így rá. (Figyelni kell a médiát.) "MSC MaRV - Több kazettás lőszer hordozó manőverező visszatérő jármű (robbanó fej). Akkor ezek szerint mégis több ez a fegyver, mint az elődei. Több kérdés is még tisztázatlan, idővel ezek is lefognak tisztulni. A hiperszonikus repülési profiljáról még mindig nem tudunk semmi érdemlegeset.
Szerintem a kazettás visszatérő fej az újdonság.Egyébként egy hagyományos nukleáris csapásmérő MRBM.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 817
29 573
113
Azt tudjuk, hogy kvázi ballisztikus pályán repülnek már támadó rakéták. A hiperszonikus repülési profil a rakéta melyik részéhez tartozhat? A rakéta, vagy szétváló, manőverező fejekre? Most nem az amúgy is hiperszonikus sebességgel haladó ballisztikus rakétákra gondolok. Vannak még nyitott kérdések.

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 759
10 754
113
Azt tudjuk, hogy kvázi ballisztikus pályán repülnek már támadó rakéták. A hiperszonikus repülési profil a rakéta melyik részéhez tartozhat? A rakéta, vagy szétváló, manőverező fejekre? Most nem az amúgy is hiperszonikus sebességgel haladó ballisztikus rakétákra gondolok. Vannak még nyitott kérdések.
Ha jól tudom, a kvázi ballisztikus pálya egyetlen előnye, hogy aerodinamikailag végig kormányozható marad (korlátozott a pálya maximális magassága, ahol még ban annyi levegő, amennyivel hatásosak maradnak a kormányfelületek), ahol ez nem szükséges (mert a cél statikus) ott előnyösebb a valódi ballisztikus pálya. De ebben sem vagyok szakértő.

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 641
17 015
113
Csak azért mert 10 Mach sebességgel csapódik be még nem lessz hiperszonikus. Egyre inkább úgy érzem ha itt HGV lett volna, amit egyébként fejlesztenek és már tesztelték az oroszok, akkor azt mondták volna. Valamint a roncs is egy PBV üzemanyag rendszerére hasonlít. Ha HGV lett volna nem kell PBV.

Szóval szerintem ez egy hagyományos két fokozatú ballisztikus rakéta, egy PBV résszel. Ez a PBV végzi a ballisztika kalkulàciót, és kis fuvokáival korrigál/manőverezik, de csak pontosítja a pályát, ezt követően, de még a visszatérés előtt dobja a 6 fejet. Ezek már nem rendelkeznek aktív meghajtással. (Ha valami ez lehetne HGV) De szerintem itt sincs szó "hiperszonikus siklásról", még ha kis Flaps szárnyakkal tudnak is némi korrekciós manővert végezni. Ez a 6 hordozó már "csak" minimális műszerrel van szerelve, mondjuk egy egyszerűbb magasság mérő, ami a megfelelő pillanatban oldja a további 6 töltetet..

Az indulási pálya ballisztikája érdemben nem változik.

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
7 420
21 074
113
Csak azért mert 10 Mach sebességgel csapódik be még nem lessz hiperszonikus. Egyre inkább úgy érzem ha itt HGV lett volna, amit egyébként fejlesztenek és már tesztelték az oroszok, akkor azt mondták volna. Valamint a roncs is egy PBV üzemanyag rendszerére hasonlít. Ha HGV lett volna nem kell PBV.

Szóval szerintem ez egy hagyományos két fokozatú ballisztikus rakéta, egy PBV résszel. Ez a PBV végzi a ballisztika kalkulàciót, és kis fuvokáival korrigál/manőverezik, de csak pontosítja a pályát, ezt követően, de még a visszatérés előtt dobja a 6 fejet. Ezek már nem rendelkeznek aktív meghajtással. (Ha valami ez lehetne HGV) De szerintem itt sincs szó "hiperszonikus siklásról", még ha kis Flaps szárnyakkal tudnak is némi korrekciós manővert végezni. Ez a 6 hordozó már "csak" minimális műszerrel van szerelve, mondjuk egy egyszerűbb magasság mérő, ami a megfelelő pillanatban oldja a további 6 töltetet..

Az indulási pálya ballisztikája érdemben nem változik.
Nem vagyok szakértő ezért kérdezném, hogy tanuljak is ha már a forumon vagyok! Mit jelent az egy rakétánál, hogy visszatérő??? Ha buta a kérdés sorry!

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
4 641
17 015
113
Nem vagyok szakértő ezért kérdezném, hogy tanuljak is ha már a forumon vagyok! Mit jelent az egy rakétánál, hogy visszatérő??? Ha buta a kérdés sorry!
A Föld légkörbe való visszatérést megegyezés szerint a Kármán vonalnál 100km magasságban húzták meg. Az ennél nagyobb magasságból visszatérő ballisztikai objektumok nevezhetőek RV - Reentry Vehicle - visszatérő fejnek.

Az atmoszférába belépő tárgyak légköriellenállást tapasztalnak, ez a légköri ellenállás főként a tárgy előtti levegő összenyomásval mechanikai igénybevételt fejt ki az objektumra, ami nyomán aerodinamikai felmelegedést okoz. Ennek nyomán tömegveszteséget (ablációt) vagy akár teljes szétesést okozhatnak kisebb tárgyaknál, és a kisebb nyomószilárdságú tárgyak felrobbanhatnak.

Venom85

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
7 420
21 074
113
A Föld légkörbe való visszatérést megegyezés szerint a Kármán vonalnál 100km magasságban húzták meg. Az ennél nagyobb magasságból visszatérő ballisztikai objektumok nevezhetőek RV - Reentry Vehicle - visszatérő fejnek.

Az atmoszférába belépő tárgyak légköriellenállást tapasztalnak, ez a légköri ellenállás főként a tárgy előtti levegő összenyomásval mechanikai igénybevételt fejt ki az objektumra, ami nyomán aerodinamikai felmelegedést okoz. Ennek nyomán tömegveszteséget (ablációt) vagy akár teljes szétesést okozhatnak kisebb tárgyaknál, és a kisebb nyomószilárdságú tárgyak felrobbanhatnak.
Köszönöm értem! Azt hittem a visszatérő azt jelenti, hogy a hordozó visszatér ahonnan kilőtték!

• Tetszik
Reactions: Zaphod Beeblebrox

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 311
58 107
113
Szerintem a cbg csoportot ha nem is találja el,de körbelövik,indítanak 3 mogyit,majd behullik 3x36 bigyó,amire az lv nem tud reagálni,a gi joe-k 80%- helyben beadja a leszerelési kérelmét.
Amúgy meg miért támadnának bármilyen usa célt,fòleg 1 cbg csoportot?
Ha megcsapják a polák,meg a mordori bázisokat,az is pont elég egy jalta 2.0-hoz,ha lenne ilyen intenciója az Oroszoknak.
De nincs.

Filter

Well-Known Member
2021. január 7.
4 121
21 702
113
Szerintem a cbg csoportot ha nem is találja el,de körbelövik,indítanak 3 mogyit,majd behullik 3x36 bigyó,amire az lv nem tud reagálni,a gi joe-k 80%- helyben beadja a leszerelési kérelmét.
Amúgy meg miért támadnának bármilyen usa célt,fòleg 1 cbg csoportot?
Ha megcsapják a polák,meg a mordori bázisokat,az is pont elég egy jalta 2.0-hoz,ha lenne ilyen intenciója az Oroszoknak.
De nincs.
Azért òceànba csapòdva....
Ha meg fenket is èr, lenne ott vízoszlop.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 315
60 783
113
Azért òceànba csapòdva....
Ha meg fenket is èr, lenne ott vízoszlop.

Amúgy az tényleg érdekes felvetés, hogy mi történik pl. egy tompa, merev (valamennyire rideg) hosszú tárggyal, ha kb. 3 km/-s el eléri a vízfelszínt. Egyben marad vagy szétpattan? Vagy is-is? o_O
Ha pedig szétpattan akkor milyen mértékben repeszel?

Csak azért mert 10 Mach sebességgel csapódik be még nem lessz hiperszonikus.

Sebességi szempontból az. Hivatalosan 5 Mach-tól fölfelé minden az.

Ha jól tudom, a kvázi ballisztikus pálya egyetlen előnye, hogy aerodinamikailag végig kormányozható marad (korlátozott a pálya maximális magassága, ahol még ban annyi levegő, amennyivel hatásosak maradnak a kormányfelületek), ahol ez nem szükséges (mert a cél statikus) ott előnyösebb a valódi ballisztikus pálya. De ebben sem vagyok szakértő.

Részben. Másrészt követi a föld görbületét, így később veszik észre az előrejelző rendszerek.
A legtöbb (nem ICBM) manőverező támadó egységet, legyen az kvázi ballisztikus, mint az Iszkander, vagy siklós, mint egy HGV, azt 30-50 km-s repülési magasságba szánják.
Ez az a magasság, ahova már speciális elfogó rakéta kell, ritka a levegő de nem annyira, hogy ne tudjon manőverezni.
És ami fontos, a föld elhajlása 620 km-s távolságon 30.2 km.
Vagyis pl. egy 1000 km-ről indított rakétát kb. 600-650 km-ről fogsz észlelni, egy földi felderítő radarral.
Egy normál ballisztikus rakétának simán 200+ km is lehet a pályacsúcsa ilyen lőtávolságnál.
1000 km-en a bolygó lehajlása 79.2 km. Vagyis bárki azonnal, lényegében még az emelkedő szakaszban észleli a rakétát.
Ez teljesen más reakció időt ad a védekezésre.
A kvázi ballisztikus pályának ez az egyik legnagyobb jelentősége.