Orosz levegő-föld fegyverzet

Ez mennyire fejlett a yenkikéhez képest kb?
Nekem ez az egész bomba valahogy elég primitívnek tűnik…
A harci rész jó eséllyel a bomba testén lévő szaggatott csíkok közötti területen van.
De akkor minek a nagy kerek buci orr rész és méretes hátsó rész?
A mai GPS és INS rendszerek mérte (FOG vagy HRG giroszkópos mindegy) nem indokol ekkora helyet (a maiak leginkább egy tenyérben elférnek, ha meg katonai szabvány szerintiek akkor két tenyérben)
A kormány rendszer is furcsa azzal a többszörözött kormánysíkokkal…
Egyszóval nekem egy kicsit kiforratlannak tűnik.

Ez az ősrégi GBU-8 HOBOS bombák alaktényezőjét és kormányfelületeit idéző kialakítás tényleg kissé avittas.

10 méter....? Mitől olyan gyenge...? N+1 videón lehet olyat látni, hogy LGB és más PGM (pl JSOW) méteres méretű célokat eltrafál.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Egy 1000kilós harci résznél számít 5-10 méter?

10 méter....? Mitől olyan gyenge...? N+1 videón lehet olyat látni, hogy LGB és más PGM (pl JSOW) méteres méretű célokat eltrafál.

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Az 1 méter a feleslegesen pontos.

Amúgy nem tudom mi a problémátok az alakjával,az összes bommbájuk fura alakú.Valamiért nem éreznek késztetést arra,hogy modern aerodinamikájú bombatestet gyártsanak.

Nem. De, ha kisméretű cél van, amit pct. módon át kell törni vagy SDB-vel akarsz járműveket elcsapni, akkor az 1 méteres CEP kell. Ne feledjük a CEP 50%-os konfidencia szintet takar.

Ez nem egy 100 kilós bolmba nem is arra van mint egy 100 kilós bomba.Ennek tök mind1,hogy 1 méterre vagy 10 méterre csapódik be.

Lehet nem a bombában, hanem a GLONASS rendszerban van a hiányosság.

Lehet nem a bombában, hanem a GLONASS rendszerban van a hiányosság.
Tudtommal a műholdas helymeghatározás pontossága alapvetően a műholdon lévő atomóra pontosságától függ. (a műhold alapvetően egy pozíció és egy óra adatot sugároz)
Ebben a GLONAS holdak lehet hogy rosszabbak...

Ez nem egy 100 kilós bolmba nem is arra van mint egy 100 kilós bomba.Ennek tök mind1,hogy 1 méterre vagy 10 méterre csapódik be.
Ez nem igaz generálisan.

A 10 méteres CEP miatt, ha te 10-20 méterrel mellédobod egy betonbunkernak, az régen rossz.
A JDAM bombáknál is láttam már bőven 1-2 méter feletti CEP-et megadva prospektuson úgy, hogy a videók szerint ennél pontosabb.

Ahhoz, hogy te 90% feletti valószínűséggel eltalálj egy 10x10 méteres célt telibe 10 méteres CEP esetén 4 db bomba kell, std. normál eloszlással ekkora kapsz 94%-os eredmény. 2 bombával ez 75%. 5 méteres CEP és 10x10 méteres cél esetén 2 bombával 100% közeli a találat esélye 99,5%.

(Valószínűleg ezért vittek az El Dorado Canyon alatt 4 db 2000 fontos GBU-t az F-111F-ek.)

Persze, ha célpontot nem kell telibe találni vagy nagyobb, akkor nincs baj.

Ha ismert a célpont ellenállása és a generált nyomáshullám, akkor még pontosabb számítás végezhető el.
https://www.alternatewars.com/BBOW/ABC_Weapons/Nuke_Exchange_Calcs.htm

Ez nukira készült, de használható hagyományos robbanóanyagra is. Természetesen, ha teli kell találni a célt, akkor az egy találat esélyét kell meghatározni a CEP és célpont méretéből, aztán jöhet a próbálkozások száma és elvárt siker érték és találatok száma is. ;)

Ez nem igaz generálisan.

A 10 méteres CEP miatt, ha te 10-20 méterrel mellédobod egy betonbunkernak, az régen rossz.
A JDAM bombáknál is láttam már bőven 1-2 méter feletti CEP-et megadva prospektuson úgy, hogy a videók szerint ennél pontosabb.

Ahhoz, hogy te 90% feletti valószínűséggel eltalálj egy 10x10 méteres célt telibe 10 méteres CEP esetén 4 db bomba kell, std. normál eloszlással ekkora kapsz 94%-os eredmény. 2 bombával ez 75%. 5 méteres CEP és 10x10 méteres cél esetén 2 bombával 100% közeli a találat esélye 99,5%.

(Valószínűleg ezért vittek az El Dorado Canyon alatt 4 db 2000 fontos GBU-t az F-111F-ek.)

Persze, ha célpontot nem kell telibe találni vagy nagyobb, akkor nincs baj.

Ha ismert a célpont ellenállása és a generált nyomáshullám, akkor még pontosabb számítás végezhető el.
https://www.alternatewars.com/BBOW/ABC_Weapons/Nuke_Exchange_Calcs.htm

Ez nukira készült, de használható hagyományos robbanóanyagra is. Természetesen, ha teli kell találni a célt, akkor az egy találat esélyét kell meghatározni a CEP és célpont méretéből, aztán jöhet a próbálkozások száma és elvárt siker érték és találatok száma is. ;)

Ez nem egy bunkerromboló bomba(vagyis nem írják,hogy az)tehát valószínűleg nem kell tű pontosnak lennie.Az oroszoknál rengeteg fajta bomba van azt kéne tudni hogy akkor ez most KAB,FAB vagy mi is pontosan.

Kis infógrafika:

DrWDnE5X0AEww8X.jpg:large

Ez nem egy bunkerromboló bomba(vagyis nem írják,hogy az)t
Azt írják: "The K029E is designed to destroy hardened ground and surface targets.."
meghogy a harci rész egy:"1,010 kg HE concrete-penetrating warhead"
Szerintem ez pontosan azt jelenti hogy ez egy bunkerromboló bomba...

• Tetszik
Reactions: molnibalage
Nem egy bukerrombolónak nevezett eszköz esetén az 1m-es pontosságra azért is van szükség, mert ezeket a fedezékeket igyekeznek a lehető legkisebb kiterjedésű gyenge pontokkal (szellőzőnyílások, egyéb ajtók) ellátni.

Azt írják: "The K029E is designed to destroy hardened ground and surface targets.."
meghogy a harci rész egy:"1,010 kg HE concrete-penetrating warhead"
Szerintem ez pontosan azt jelenti hogy ez egy bunkerromboló bomba...

Nálam a bunker az az ami a föld alatt van de lelketek rajta,én elfogadom azt is,hogyha valaki szerint egy betonfedezék bunker!