M
molnibalage
Guest
Tudom, hogy emiatt van és a ASM-es kuzinál ezt be lehet hazudni. Na de egy ágyú és ASM nélküli csak repülőeszközt szállító hajó, hogy mitől lenne cirkáló... Ahhoz ehhez igen vastag arcből kell...Nekem úgy rémlik, hogy mikor a Boszporusz nemzetközi kereskedelmi és hadihajó-forgalmát szabályozó Montreaux-i Egyezményt megkötötték (30-as évek?), akkor született a repülőgéphordozók forgalmának korlátozása, ezért hívják hivatalosan cirkálónak az összes szovjet/orosz hordozót. További furcsaság, hogy korlátozták ugyan a nagy kaliberű fegyverekkel ellátott hajók forgalmát is így csatahajók nem haladhattak át, de akkor atomfegyver még nem létezett, és mivel ma már egy atomtöltet is simán belefér kisebb kaliberméretbe, így azzal át lehet hajózni.

, de mivel akkor még a Tomahawk-nak megfelelő kaliberű 520mm-es hajóágyúk sem léteztek, így szerintem ez a méret mindenképpen túl van az akkoriban megengedhetőnek tartott kaliberen. Persze lehet csűrni-csavarni hogy ez nem ágyú, így erre nem vonatkozik a tiltás, mint ahogy az akkoriban nem létező atomfegyverekre sem?!! Az én értelmezésem szerint bármilyen fegyver, ami a célban nagyobbat szól mint az akkoriban engedélyezett max kaliber, az működési elvétől függetlenül csak az egyezmény keretei között vihető át a Boszporuszon (vannak bizonyos kivételek pl. a Fekete-tenger parti államaira). Saját értelmezésemmel csak az a probléma, hogy se jogász nem vagyok, se jól fizetett "megmagyarázó" alkalmazottja egyik félnek sem!