PAK-DA (Tupoljev, Oroszország)

<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Csupaszárny bombázó készül Oroszországban
Hát nem valami gyors...... Mondjuk a tömege és a fegyverzete miatt érthető, ami viszont szerintem eléggé nagy pusztításra lenne képes HA megcsinálják :/ Csak azt nem értem, hogy miért kell nekik ilyen gép. Esetleg próbálnának lépést tartani az Amerikaiakkal??

<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Csupaszárny bombázó készül Oroszországban
boki: Még imo a Szu-US viszonyban is a B2 fölösleges volt az ohio, minuteman.... mellé. Nem volt szükség B2 féle 3.lábra. Amiért csinálták az sikerült, Szu gazdaságilag összeomlott, a hidegháborút megnyerték az amik.
Le is lötték 21db után, mert minek.
És ez US amelynek a szomszéda Kanada, Meg Mexikó és nem jópár isztán.

fip7: Erre ott vannak a pl Tuk soksokezer kmes hatótávval.

doca : Én nem azt mondom hogy számukra értelmetlen egy modern stealth jellegű támadógép építése, hanem azt hogy inkább kisebb gép lenne ésszerű. Az amerikaiak is rájöttek hogy a B-2 egyszerűen túl nagy, és kisebbet akarnak. Mert nekik már van harci tapasztalatuk a dologban. Manapság amikor szinte minden trend a kisebb de precíziós fegyverek felé mutat egyszerűen nem látom hogy mire is lehetne teljesen kihasználni. Egy Tu-22 kategóriájú lopakodó jellegű gép szerintem használhatóbb lenne és esetleg butított verzióban el is lehetne adni ;)

De egyébként kérdezd meg molnit hogy az iraki vagy afganisztáni csapásmérő bevetésekből mekkora százalékot repültek/teljesítettek a nagyvasak.

<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hivatalosan is megkezdődött a PAK-DA fejlesztése
"az új bombázó gyártása várhatóan 2020-ban kezdődik meg" - ezt értsem úgy, hogy 7 év alatt a "semmiből" kifejlesztik minden rendszerét, letesztelik, összerakják a prototípusokat, letesztelik egészben, kijavítják ami nem fasza, összehozzák a végleges verziót és felhúznak egy gyártósort? Elég ambíciós terv.
A cikkben levő képen látható B-2 méretű x-47b photoshop klónnak van neve vagy csak valami fantáziarajz?

<p class="new-blogpost-comment-notice">Komment ehhez a hírhez: Hivatalosan is megkezdődött a PAK-DA fejlesztése
Ha tavaly hagyták jóvá az egészet és most véglegesítették a dolgot, akkor az elmult pár évben olyan túl nagy fejlesztési munkát kétlem, hogy véghezvittek volna. Kicsit sokba kerül egy ilyen előre fejlesztés, ha mégsem kellene állambácsinak.

"7 év alatt a “semmiből” kifejlesztik minden rendszerét, letesztelik, összerakják a prototípusokat, letesztelik egészben, kijavítják ami nem fasza, összehozzák a végleges verziót és felhúznak egy gyártósort? Elég ambíciós terv."

Egyrészt azért ott van a PAK-FA amiből sok mindent tanulhattak, feltehetőleg a fejlesztés is több szálon futott, másrészt az oroszokat nem szabad ilyen egyszerűen leírni. Most van pénz, öntik bele a hadiiparba. A haladó technológiákhoz könnyebb hozzájutni mint valaha is volt, tehát van honnan lesni, nézni, tanulni. Putyinnak abban teljesen igaza van, hogy addig kell tolni, amíg van az a pénz. Az idők az ambiciózus orosz szokásokat tükrözik, de amit meg akartak eddig csinálni azt megcsinálták.

Persze. Egyedul nem tudna a Tupolev tervezoiroda véghezvinni a projektot. Ez egy kozos fejlesztés, melyben részt vesz a Szuchoj és a Mig is

Én eleve azt nem értem, hogy mi szükség van a gépekre és mi lenne a feladatkörük. Egyáltalán mennyi gépről van szó?

duckdodgers said
doca : Én nem azt mondom hogy számukra értelmetlen egy modern stealth jellegű támadógép építése, hanem azt hogy inkább kisebb gép lenne ésszerű. Az amerikaiak is rájöttek hogy a B-2 egyszerűen túl nagy, és kisebbet akarnak.
De egyébként kérdezd meg molnit hogy az iraki vagy afganisztáni csapásmérő bevetésekből mekkora százalékot repültek/teljesítettek a nagyvasak.
A B-2-es gépeknél hol és mikor ismerték be, hogy túl nagyok? Mert bizony van olyan célpont ami igényli azt, hogy egymenetben lehajítsanak rá akár 8 db 2000 fontos JDAM-et. Ezen felül az igazi nagykalapács, a GBU-57A/B Massive Ordnance Penetrator is a gép fegyverzetében van, ami kiemelt célok ellen simán B-2-őt és nem B-1/B-52-őt igényel. Igazából lassan ott tartunk, hogy egyes potenciális ellenfelek ellen a meglevő B-2 állomány kevés.

Afganisztán és Irak felett nem tudom, de valahol agyrém, hogy strat bombázók adnak 8-10 CAS támogatást. Nem erre tervezték őket, több és olcsóbb COIN gépek helyett ezekkel bohóckodtak. Szerintem kényszer szülte és irgalmatlanul drága megoldás.

A SV alatt elég tisztességes tömegű bombamennyiséget szórtak le, csakhát azok ugye azok nem PGM-ek voltak. Tomahawkot indítottak, de az nem csak ők, hajók is. Ekkor volt rekordbeállítás a leghosszabb távú harci bevetés kapcsán, Barksdale-ről szállt fel B-52 emlékeim szerint.

therob said
Mi szükség? Leváltani a Tu-22-95-160 bombázókat. 

A Tu-22M-hez képest a Tu-160 sokkal nagyobb kategória, az valódi interkontinentális gép. A PAK-DA méretre hova lenne belőve? Szu-34 Tu-22M közé? Tu-22M méret/tömeg/hatósugár? Tu-22M és Tu-160 közé? Vagy Tu-160 féle óriás...?

Én eddig olyat olvastam, hogy Tu-22 méretű lenne (hasonlóan az új usa bombázóhoz). De majd kiderül.