<blockquote>1. az ilyesmit azért, ha a legkorszerűbb fegyverzetet amivel rendelkeznek épp, kellett mutogatni, ebben hagyományosan nem erősek az oroszok, sem a kínaiak.
Nono, azért nézegesd végig a J11 topikot is.
http://htka.hu/kozosseg/discussion/48362/shenyang-j-11-15-flanker-b/p1</blockquote
Sok jó kép van fent, a PL-12 vel megpakolt gépekről, igen. De ezt ők azért nem a 90 es évek óta fejlesztik.
Az orosz(még szovjet) légierő közel 20 éve volt abban a fázisban, amikor tesztelték intenzíven az R-77-et, mint első aktív fejes rakétájukat. Abból az időszakból meg vannak fent képek bőven, midenféle szovjet gép alatt láttam már fényképen R-77et, Mig-23/29/31, komplett szuhoj család stb...
Azt gondolom, az oroszoknak már nem az R-77 család és annak fejlesztése a jövő, és inkább valami meteor kategóriába eső pöcörőt kalapálhatnak jelenleg.
Hívjuk mondjuk R-37 nek, vagy valami másnak. Az csak az én véleményem, hogy ha kell, tudnának most is hova nyúlni, akár ma délutánra, hogy a készültségi gépeiken jelenleg legtöbbször látható régi félaktív R-27 helyett mást cuppantsanak fel, vagy akkorát maszkirovkáztak(és most ez nem a vicc helye), hogy abba kókányoltak bele valami kis effektív aktív radarocskát/rakétahajtóművet, s már ilyenek vannak zömmel a raktáraikban is letárolva.
Mert félreértés ne legyen, onnantól mindegy hogy R-77, 37, vagy 27 nek néz ki kívülről az a szivar, attól még pont ugyan azokat a harcászati előnyöket fogja tudni hozni a régi félaktív vezérléssel szemben, mint a nyugati ellenpárok, ha ez is aktív radaros.
S hogy éppen mi hol tart, a tényleges harcászati paraméterekben, egy Amraam, Meteor, PL-12, R-27/37/77 nél, azt csak a jóég tudja, és ő sem pontosan, valószínűleg...
Ez most lehet elsőre(tudom sokatoknak sokadszorra, ill. N+1re is) szánalmasnak hangzik, de én semmin nem lennék meglepődve...
A világ röhög, hogy 35 éves technikát raknak a vadászaik szárnya alá a mai napig, de ha picit másabb elöl az érzékelő, kicsit másabb a rakéta motor, mint 83' ban az eredetinek volt, a mérete megvan hozzá, hogy egy mai napig jó és elég nagy hatótávolságú/romboló erejű harceszköz legyen. Aztán ember/spotter legyen a talpán, aki fényképről megmondja, hogy az R-27 ben belül mi van, EA aktív radaros verzió e, avagy sem, pláne hogy a raktárban mi és mennyi van letárolva...