Molni üzeni:
Látom egyesk nem értik a problémát.
Attól, hogy végre 20 év után láttak pár R-77 sínt le ne vezesse már senki nekem, hogy általános szintű képességről van szó. A NATO minden elsővonalas vadásza AMRAAM shooter, orosz R-77 meg még mindig nem volt rendszerben álló gépen fotón, csak sín...
Még ha R-77 sínt se láttam volna rendszerben álló gépen, sem lennék róla meggyőzve, hogy nem tudnak az Amraamhoz hasonló képességű rakétát indítani. A jóég tudja csak, hogy mit bütyköltek bele a sokat látott R-27 ekbe, és hogy mennyi van ténylegesen az új rakétákból, meg melyik gépükre lehet feltenni a síneket. Ezt te sem tudhatod. Sejtheted. Lehet véleményed. Tényként ezt viszont nem közölheted.
Molni üzeni:
Az sem érv, hogy az R-77 élettartama alacsony. Az R-73 és R-27-é még alacsonyabb mégis cipelik őket. (20-25 óra táján van gépre téve.) R-77.
http://trishulgroup.blogspot.hu/2009/07/r-77-bvraam-handlingstorage-procedures.html
A bili akkor borult ki, mikor a tárolásból elővett rakéták elég nagy része nem ment át a teszteken és gépre függeszhető minősítést nem kaptak. Az AGM-142 rakétákkal kapcsolatos gondok is ekkor voltak.
Szemétkedés nélkül, most aztán hogy a jelenlegi R-27, R-73 rakéták élettartam amit az orosz légierő használ, az mennyi, ha van R-77, akkor azokkal milyen arányban áll, azt egy magyar/nyugati hírforrás, kb. találgatja. Az orosz, az lehet tudná, de ha elmondja, menekülnie kell.
Molni üzeni:
Tehát még mindig ott tartnuk, hogy egy (?) Szu-30SzM-en volt, de csak sín. Ezen kívül lehet platfrom a Szu-27SzM3 és az algériaiak által visszadobot MiG-29SzMT. Hát ez nem sok gép...
Szóval nem értem a rugózást. Az AIM-120 elterjedése után 20+ évvel az oroszok még mindig az SARH légiharc rakéta korában élnek és mutatóban van nekik R-77 vagy úgy sem.
Ezek megint hogy hány gépük tud indítani aktív radaros rakétát, és abból pontosan milyen tipust, szerintem zsíros hadi titkok.
Életed rátennéd, hogy a gyakran látott összes készülstégi R-27 rakéta testben belül SARH rendszer van(ha igen, olcsó poén, de van infrás is
)? A sajátomat én pl. nem, akárhányszor fogja ezt leírni bármilyen angolszász forrás, vagy itthon az aranysas, akkor sem...
De még arra sem, hogy csak sínek vannak az R-77 valamely mostani még nem lejárt szavatosságú verziójához, mondjuk a korszerűsített Szu-35, Szu-30, Szu-27Sm meg Mig-29SMT/Mig-35 gépekhez. Az meg már így együtt nem is olyan kevés ám. Ezek a gépek nyugati mércével mérve is korszerűek már, nem egy elavult szovjet örökségbeli Szu-27P ről, vagy Mig-29 9-12 ről beszélünk már ebben a kategóriában.
Molni üzeni:
Az, hogy exportra gyártják az nem jelent semmit hazai felhasználás tekintetében... Az USA is részt vette a Spartan progrban, az USAF-nek meg nem kellett és ment annak, aki kérte vagy a Boneyardba...
Az hogy exporta gyártanak valamit, az ahogy hoztál rá példát, azt NEM JELENTI KÖTELEZŐEN, hogy kell nekik, és rendszerbe is állítják, én félreértés ne essék, nem állítom, hogy rendszerbe van állítva az R-77 jelenlegi vagy régi verziója az orosz légierőben. Amit viszont ha valaki gyárt exportra valamit, jelent: Hogy képes olyat gyártani. Ha kell, SAJÁT magának is. Ha hiányzik ez a képessége, és KELL NEKI. Ha megvan ez a képesség máshonnan, vagy nincs rá szüksége, nem rendszeresíti magának, ennyi. Ennek analógiájára, az oroszoknak vagy van valami teljesen más megoldásuk arra, hogy "elég hosszú és megbízható/korszerű botjaik" legyenek a vadászaiknak, ezért nem kell a már több mint 20 éve rendszeben tartott jelenlegi tudásunk szerinti legfejlettebb rakétavezérlési megoldás nekik, vagy amit én gondolok, a legprózaibb ok, hogy ez megvan nekik is. Azt kizártnak tartom, persze jobban nem tudom bizonyítani ezt feléd, mint ahogy te sem felém az ellenvéleményed, hogy SARH rendszerrel bohóckodnának 20 évvel az amraam után, és a 94 es saját R-77 után, mint a legjobb rendszeresített megoldás. Van még ott valami náluk a batyuban...