<b>F-15 ARH</b> vs <b>SZU-27 SARH </b>
Blaze 1 : 2
misinator 1 :3
zsolti 1 : 1 (PVO)
fip7 1 : 1
1 : 1,75
Na, alakul ez, az 1:1,75 érték szerintem mindent egybe vetve, összességében elfogadható átlagérték.
Én is azt gondolom, hogy az eredményességet az is befolyásolja, hogy a gépek „mögött” valóban ott van-e a PVO rendszer támogatása (azaz saját légtér védelmet látnak el) vagy egy idegen légtérben támadnak és harcolnak.
Az első esetben szerintem is közelítene az 1:1-hez a hatékonyság (esetleg 1:1,1-1,3), de ne feledjük, ehhez kell egy a repülőgéptől „független” rendszer is, ami ugye nem jelent teljesen autonóm működést szemben a NATO csúcsgépeivel. (Az is tény, hogy a PVO rendszerei nyilván hazai pályán a legerősebbek és leghatékonyabbak, így könnyen lehet ez az arány akár 1 : 0,9 – 0,7 is!)
Az orosz légierő gépei a „PVO mankóval” képesek lennének eredményesen felvenni a harcot a NATO támadó csúcsgépei ellen és képesek lennének komoly veszteséget okozni az első menetben. Annyira komolyat, hogy bár az orosz légierő nagy része elveszne, de ezzel együtt a NATO légiereje és ezzel a légifölénye is olyan alacsony szintre „olvadna”, ahol már nem lehetne igazán hatékonyan kihasználni a képességeiket mondjuk a közben előrenyomuló orosz szárazföldi erőkkel szemben, akik még mindig rendelkeznek komoly szintű saját csapatlégvédelemmel.
A másik észrevételem pedig az, hogy az oroszok – akár támadó szerepben - két masina kombinációjával nagyon halálos elegyet képesek keverni, olyat, amire szerintem egyik NATO pilóta sem vágyik: SZU-27 és MIG-31 falka.
Azt gondolom, hogy a pár évvel ezelőtti alaszkai közös orosz-amerikai légi hadgyakorlatra nem véletlenül a Foxhoundot vitték az oroszok a vendéglátó F-22-esei „mellé”.
Ha úgy tetszik, ez is egyfajta aszimmetrikus válasz volt, hiszen a két gép alapvetően különbözik egymástól, két teljesen külön kategória.
Egyvalamiben viszont mégis egyformák: mindkettő az adott állam legbrutálisabb képességű harci gépe.
Mindkét gép tud olyat, amit rajtuk kívül senki. Ehhez a két géphez még csak hasonlót sem látok sehol – azt gondolom, ez a két repülőgép egyfajta absztrakcióval ugyan, de közel tökéletesen leképezi a mai amerikai és orosz légierőt. Közel hasonló a két gép mennyisége is, 180 db (F-22) és 140 db (MIG-31) körüliek.
Egyébként az orosz légierő szíriai kitelepülése illetve a működésének a háttér támogatása valahol leképezi a hazai PVO rendszer egyfajta kicsinyített mását. A törökök sokat segítettek abban, hogy az oroszoknak legyen egy jó érvük, amiért mostanra a török légtér 85%-át felügyelik és ha akarják, képesek Szíria felett létrehozni egy saját repüléstilalmi zónát, mégpedig erőből.
Elnézést, ha egy kicsit elkanyarodtam a vegytiszta SZU-27 témától, de talán nem volt teljesen ide nem illő az észrevétel, főleg, hogy ez mindenképpen reálisabbá teszi az összképet.
Illetve ha baromságokat írtam, akkor nyugodtan üssetek!
<b>boki</b>
Nem semmi fotók, ezek nagyon szép repülőgépek, vitán felül.