Szerintem meg a láncost nem kéne elkapkodnunk. Tudom, hogy sürget minket az idő haderőfejlesztés terén és minden is tegnapra kéne, de a láncos "nehéz"IFV-knél pont most van a kaliberváltási mizéria, vagyis a 30 mm-esnél nagyobb gépágyús történet. Szóval most hirtelen bevásárolni egy 30mm-essel szerelt típust, aztán esetleg később még jó sok pénzért cserélni a tornyot-fegyvert rajtuk, az szerintem rossz ötlet. Vagy, ami kishazánkban még valószínűbb, akár egy politikai irányváltás (kormányváltás) után, vagy akár anélkül hagyni évtizedekig az akkorra már esélyesen gyengének számító 30mm-est.
(Én személy szerint a 6+3 fős személyzetet is kevésnek tartom a Pumánál, de ez az egyéni problémám...)
Szóval én úgy vélem, hogy kerekesből (Boxer, Patria, stb.) nyugodtan bevásárolhatunk akár most is, mert azoknál a közeljövőben szerintem az aktív védelmi rendszeren kívül nagy újítás nem várható, azt meg így is-úgy is ki kell fizetni, akkor is, ha azzal együtt vesszük, akkor is ha utólag rendeljük meg. A fegyverük is marad valószínűleg max 30mm+ATGM.
De a 20+ évre vásárolt láncosnál már alaposan meg kéne fontolni és szerintem érdemes lehet várni 4-5 évet, ha szükséges.
Elvileg az ausztrálok 2020-ban kapják meg a tesztelésre szánt KF41-eseket és 2022-ig fogják tesztelni.
https://defencetechnologyreview.partica.online/defence-technology-review/dtr-nov-2019/flipbook/5/