Ugyan nem a megszólított vagyok, de nem kell ilyen vagy-vagy kompromisszumokban gondolkodnod. Az AMX 10RC ugyan kerekes harckocsi néven lett hadrendbe àllítva (rouer cannon-kerekes àgyú), de alapból felserítö feladtra tervezték elsödlegesen. Az, hogy emellett gyalogsàgi tüztàmogató és szàrnybiztosítàsra is alkalmas eszköz, nem von le az értékéböl. Eredetileg is 4 km-ig làtott höképalkotóval és mellette agresszív felderítést is folytathatott a fehgverével, de a legutolsó, 2015-töl tartó modernizàciójàban 8,5 km-ig hasznàlható éjjellàtót, apfsds-t stb kapott. Szóval a fegyverzete nemcsak a megfigyelésre, elszakadàsig történö harcérintkezésre alkalmas, hanem konkrétan a kora kezdetétöl hellyel-közzel màig az ellenfél feltartàsàra is a föerök beérkeztéig, vagy akàr azokkal együtt a lökés kibontakoztatàsàban is részt vehet.
Egy Lynx 120 ugyanazzal a SEOSS optikàval lesz feszerelve legalàbb parancsnoki szinten, de Lynx mivolta miatt a lövegkezelö esetében is nagy eséllyel, mint a 30 mm-s IFV. Nem lesz tehàt szenzorosan hàtrànyban, ellenben a lövészek helyét el lehet làtni extra felszereltség, szenzorok elektronikàjàval, hütésével, stb... A fegyvere egy teljes értékü harckocsiàgyú, tehàt az AMX 10-hez hasonlóan, söt annàl jóval hatékonyabban tud mind felderítésben, mind pàncélvadàsz-pàncélelhàrítàs szerepkörben részt venni a harcokban, valamint DM11-et hasznàlva gyalogsàgtàmogatónak is megfelel.
Én hiszek benned, hogy szeretnél 250 könnyű harckocsit látni a Honvédségben, de én a magam részéről inkább gyakorlati tapasztalatokra lettem volna kíváncsi. Olyan mondatokhoz hasonlókra, mint például a Terminátor remek kis gép, Afganisztán óta fejlesztik és máig keresik helyét-szerepét a Föderáció hadseregében. Vagy például amit a Stryker120-ról mondanak a katonák és nem a cég prospektusai.
Sajnálom, továbbra sem hiszek egy hk árából az ellenséget korlátozottan feltartóztatni tudó valamiben. De az AMX10RC üzemeltetési tapasztalataira kíváncsi lennék egy Francia Idegenlégiót megjárt hazánkfiától. Mit hallott róla? Mennyire dicsérték, mennyire érezték feleslegesnek, stb.