Az eredeti forrás a Welt am Sonntag. Mivel hatalmas papperger-kamunak tűnik az egész, vettem az 5 ojrót, és megvásároltam a mai kiadást (online).
Mindjárt fordítom, csak a köcsög DRM még screenshotolni se enged (!), így némileg körüményes.
OK, végülis máshol megtaláltam.
Német eredeti
itt.
Magyarra fordítva (chatgpt)
itt.
Akinek esetleg angolul kéne, annak
itt.
Egyébként nagyrészt szokásos papperegizmus, kurvajól megy a szekér, a részvényárfolyam az egekben, ők igazából mindenkit megesznek majd reggelire, mert már a "big boy"-ok közé tartoznak, stb stb.
De hogy az itt emlegetett ukrán vonatkozásról is szó essen, a releváns rész kb ez:
"
WAMS: Az ukrajnai háború milliárdos megrendeléseket hoz vállalatuknak. Önök Ukrajnában páncélos karbantartó csarnokokat létesítenek, helyben lőpor- és lőszergyárat építenek, szállítják és gyártják a Lynx gyalogsági harcjárművet, és Ukrajna megkapja a Skynex légvédelmi rendszert. Miért van a Rheinmetall jelenléte sokkal erősebb, mint a versenytársaké?
PAPPERGER: Az elsők között voltam Ukrajnában, még a legtöbb politikust megelőzve. Találkoztam Volodimir Zelenszkijjel Kijevben. Az üzletünk a bizalmon alapul, és ő mindenekelőtt annyi lőszert kért, amennyit csak lehetséges. Ezen felül járműtervezés és együttműködésre vonatkozó kérések is felmerültek az ukrán iparral. A találkozón összesen hat és fél milliárd euró értékű ügyletet beszéltünk meg. A döntő pont az volt, hogy pontosan azt kínáltuk, amire szükségük volt, és rövid időn belül tudtunk szállítani. Zelenszkij elnök elégedett a teljesítményünkkel.
WAMS: Kezdetben saját készletekből szállították a Marder gyalogsági harcjárműveket, mostantól a modern Lynx modell lesz. Mekkora lesz a szállítási mennyiség?
PAPPERGER: Az első szállítmány tíz darabot tartalmaz. Valójában Ukrajnának 3000 Lynx gyalogsági harcjárműre lenne szüksége, de nincs rá költségvetés. A pontos szám még nem dőlt el.
"
Összevetném az eredeti, csehszlovák f.társunk által ideidézett tweet tartalmával (figyelem, fact checking jön!):
A tweet tartalma, magyarítva ez volt:
- Az első üzem már működik, ott a berendezések szervizelése és a gyártósor is működik. Az év végére az üzem elkészíti az első adag Lynx IFV-t.
Semmi szó nem esik arról, hogy Lynxeket gyártanak helyben. A riporter ír egy olyat az egyik kérdésben, hogy "
Sie nehmen in der Ukraine Panzer-Wartungshallen in Betrieb, bauen vor Ort ein Pulver- und ein Munitionswerk, liefern und produzieren den Lynx Schützenpanzer, und die Ukraine bekommt das Flugabwehrsystem Skynex."
De erre csak annyit igazol vissza, hogy lőszert szállítanak, illetve hogy az első Lynx szállítmány 10 db lesz, de nincs igazán büdzsé az egészre, úgyhogy nem tudja, mennyi lesz a vége.
- Épül a 2. és 3. lőpor- és lőszergyártó gyár.
Papperger egy büdös szóval nem igazol vissza semmi ilyet, ismét csak a riporter kérdése lett tény, de még ő se emleget "második meg harmadik" lőszergyárat, csak annyit mond a kérdésében, hogy a RM épít lőszergyárat.
- A jövőbeni tervekben a társaság 4. üzemének megépítése, amely a légvédelmi rendszerek gyártásáért lesz felelős.
Erről még ennyi szó sem esik. Még kérdésben is csak annyi hangzik el, hogy ukrajna kap Skynexet.
- A Lynx IFV-k első tételes szállítása Ukrajna számára 10 járműből áll, és a szállítás idén kezdődik.
Igen, ez elhangzik.
---
Fact checking eredmény: az említett "tények" kb 4/5 részt a fantázia szüleményei.