Rheinmetall Lynx

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Attol meg hogy a Puma vonal nyerne meg a magyar mernok kreativitasa nem kell hogy karba vesszen. A harcolo verzio mar ki van talalva de attol meg a magyar mernok megtervezheti a vilag legfaszabb lancos mentoautojat. :p:D

A "lenyeg" mar fel lett talalva, igy a Lynxel ellentetben sokkal kisebb a riziko hogy nem lesz ami harcolni is fog tudni, de ettol meg a tobbi verzio tervezeseben igy vagy ugy a magyarok is reszt vehetnek.

Nem kell a Pumat unalmas nyugdijas IFV-nek, a Lynx-et meg a "cool" tinedzsernek beallitani.

Távol álljon tőlem. A Puma még nincs kész, nagyon sok képessége még nem elérhető, mert a BW nek mnem volt rá igény, vagy pénze. A KMW és az RM (mert közös gyerek), folyamatosan fejleszti a különböző képességeit....
Nekünk meg van egy Hirtenberger aknavető gyárunk, tehát az alvázra simán tehetnénk egy magyar tűztámogató (120 mm-es aknavető hordozó) tornyot...o_O
Had dolgozzon a magyar mérnök.....

Még egy intézetet is létrehozta ilyen célra:
MH Modernizációs Intézet....:rolleyes:
Lehet már dolgoznak is rajta....:cool:
 
  • Tetszik
Reactions: Ocses

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
Ha veszek egy kocsit és valamiért nem tudom használni/kihasználni amit ígérnek/akkor ez nem boldogít.
Ha veszel egyet valoszinu maganszemelykent. De ha veszel 250 et es ajanlatokat kersz kriterium rendszerrel es jol meggogalmazott szerzodessel. Bizomy a flottad elcseszett katalizatorait pl gariba kicserelik.../ugye amikor egy autogyarto ellen tul sok per indul akkor szoktak visszahivast csinalni minden evbe forul elo ilyen es kijavitjak ingyen a hibat es potautot is biztositanak./
 

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 545
113
Az jó lenne, ha az ausztrál tenderre küldhetnénk megfigyelőket és azt követően lehetne dönteni a rendszeresítéséről....
De félek ezzel elkéstünk, ezek a dolgok sajnos itt nem így működnek.
Annyiban szomorú, ha belevágunk mindenféle tapasztalat nélkül és rajzasztalról megrendelünk egy ilyen harcjárművet, hogy nincs esély arra, hogy nem lesz csúszás, vagy kénytelenek leszünk (pénz hiányában) megkötni olyan kompromisszumokat, melyek a harcképesség csökkenését eredményezik. Pl. nem lesz hozzá drón, nem lesz integrálva a Spike (majd később, egyszer, valamikor), nem lesz aktív védelmi rendszere, csak 30 mm-es gépágyúval vesszük, mert a Wotan drága vagy nincs integrálva hozzá, stb.....
Az egyéb gondok miatt így is csak az évtized végére várható, hogy megjönnek az első harcjárművek tekintve, hogy jelenleg sehol nincs felszerelt gyár, nincs szerződés kötve a nem ismert képességeket biztosító alrendszerek, részegységek gyártóival, azoknak is meg kell szervezniük a gyártást. Ez bazi sok idő. Minden egyes kiderült hiba, módosítás nagyon sok szerződés módosítását igényli, a veszteségeket meg kell fizetni, stb.....
A Leopard 2 harckocsijainkra 2018 decemberben kötöttünk szerződést 23-ban jönnek, úgy, hogy egy létező típus. A Pzh 2000-is csak 22-ben érkezik, ha nem késik....
Igen,van kockázata.
De a Puma sincs kész,miközben 20éve fejlesztik,és már kifogy a fejleszthetőségi tartalékbol.
Lynx meg,szerintem pont a Puma tapasztalatain okulva,egy más tervezői filozófiát képvisel.Nem egy gazdag ország kifinomult speciális drágaságának csinálták.
És hát a zsidók is kockáztattak,mikor megvették a vadiúj,még gyermekbetegségekkel is küszködő F15/16 tipusokat a jol bevált F4 helyett.
Gyártás meginditás szerintem nem olyan nagy probléma,az nem jelentős időveszteség.
Nameghát nem habókbol siránkozom egy alapos próba után...
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 819
113
Igen,van kockázata.
De a Puma sincs kész,miközben 20éve fejlesztik,és már kifogy a fejleszthetőségi tartalékbol.
Lynx meg,szerintem pont a Puma tapasztalatain okulva,egy más tervezői filozófiát képvisel.Nem egy gazdag ország kifinomult speciális drágaságának csinálták.
És hát a zsidók is kockáztattak,mikor megvették a vadiúj,még gyermekbetegségekkel is küszködő F15/16 tipusokat a jol bevált F4 helyett.
Gyártás meginditás szerintem nem olyan nagy probléma,az nem jelentős időveszteség.
Nameghát nem habókbol siránkozom egy alapos próba után...

Mi fogyott ki miből?
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Itt jon kepbe hogy a gyarto nagyobb emgedmenyeket kepes tenni. Amellett egyaltalan nem biztos hogy a gyerekbetegsegek kijavitasat az elso vasarlonak kellene kifizetni...

Amire nagyvaloszinuseggel meg is adjak a kedvezmenyeket.

Az nem a mi dolgunk megoldani /en hiszek abba hogy a nemetek eladjak az erdekszferajukba./

Sajnos a fegyverbiznisz nem így működik. Egy nemzetközi fegyvergyár néha évekig nem tud új szerződést kötni, ilyenkor a karbantartásból alkatrészgyártásból élnek. Ilyenkor is ki kell fizetni a dolgozókat, fizetni kell a beruházásokra felvett hitelt, stb. Emiatt egy nagyobb biznisz esetén sem mehetnek a közgazdaságilag minimálisan indokolt termék, szolgáltatási ár alá. Azért sem, mert ha Lynx esetében a három esélyes vevő közül csak egy lesz tényleges vevő, akkor annak az egynek kell az RM Lynxel kapcsolatos elmúlt négy és következő 10 éves költségeit fedezni. ebben benne van a fejlesztés (aminek egy részét ők most saját kockázatra belerakták), és az 15 éves adminisztráció, promóció és egyéb költségek, Vaskos összegek ezek. Ha több vevő lesz, akkor természetesen dől a pénz az RM hez, ami azt jelent, hogy megmenekül és a KMW-Nexter multitól (KNDS) függetlenedni tud (részben).
Ekkor már tudna engedni a darabárból, de eddig a pontig nem, mert különben akkora kockázatot vállal (pénzügyileg), hogy az a cég bukását eredményezhetné.
Emiatt nem teheti meg, hogy nekünk vagy akárkinek olcsóbban adja. De azért sem, mert a vevők nem hülyék, akkor a cseh és az ausztrál is annyiért akarja venni amennyiért a magyarnak adták az elsőket. Tehát nem tud engedni az árból, akkor se ha akar. o_O
A kör bezárult, csak kiegészítők, alkatrészek ,kiképzés és support árán lehet spórolni, az meg utólag mindig drága....
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
Sajnos a fegyverbiznisz nem így működik. Egy nemzetközi fegyvergyár néha évekig nem tud új szerződést kötni, ilyenkor a karbantartásból alkatrészgyártásból élnek. Ilyenkor is ki kell fizetni a dolgozókat, fizetni kell a beruházásokra felvett hitelt, stb. Emiatt egy nagyobb biznisz esetén sem mehetnek a közgazdaságilag minimálisan indokolt termék, szolgáltatási ár alá. Azért sem, mert ha Lynx esetében a három esélyes vevő közül csak egy lesz tényleges vevő, akkor annak az egynek kell az RM Lynxel kapcsolatos elmúlt négy és következő 10 éves költségeit fedezni. ebben benne van a fejlesztés (aminek egy részét ők most saját kockázatra belerakták), és az 15 éves adminisztráció, promóció és egyéb költségek, Vaskos összegek ezek. Ha több vevő lesz, akkor természetesen dől a pénz az RM hez, ami azt jelent, hogy megmenekül és a KMW-Nexter multitól (KNDS) függetlenedni tud (részben).
Ekkor már tudna engedni a darabárból, de eddig a pontig nem, mert különben akkora kockázatot vállal (pénzügyileg), hogy az a cég bukását eredményezhetné.
Emiatt nem teheti meg, hogy nekünk vagy akárkinek olcsóbban adja. De azért sem, mert a vevők nem hülyék, akkor a cseh és az ausztrál is annyiért akarja venni amennyiért a magyarnak adták az elsőket. Tehát nem tud engedni az árból, akkor se ha akar. o_O
A kör bezárult, csak kiegészítők, alkatrészek ,kiképzés és support árán lehet spórolni, az meg utólag mindig drága....
Igazabol pont hogy nincs olyan hogy annyiert akarom mint a masik mert nincs ket azonos ara egy technikanak /pont hadiipari jelleg miatt./ egyaltalan nem biztos hogy a rendszeresitonek kell fizetni a javitasokat. Epp ezert tart 10 evig egy konstruktcio kifejlesztese mert belelehet rohanni hatalmas pofonokba ha a kivant technika nem hozza azt a technikai parametereket amit az elado a szerzodesve vallalt./persze cserebe a megrendelonek tartania kell a szajat az elojovo hibakrol hiamyossagokrol./
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Ha veszel egyet valoszinu maganszemelykent. De ha veszel 250 et es ajanlatokat kersz kriterium rendszerrel es jol meggogalmazott szerzodessel. Bizomy a flottad elcseszett katalizatorait pl gariba kicserelik.../ugye amikor egy autogyarto ellen tul sok per indul akkor szoktak visszahivast csinalni minden evbe forul elo ilyen es kijavitjak ingyen a hibat es potautot is biztositanak./

Én nem a pénzről beszélek.
Hanem a kihasználhatóságára a gépnek az első pár évben/első évtizedben.
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
Én nem a pénzről beszélek.
Hanem a kihasználhatóságára a gépnek az első pár évben/első évtizedben.
Ez meg mindig szerzodes kerdese.
Ha a gripenek szrok lennenek de a svedek vallaltak hogy xy hadrafoghatosagot biztositanak x evig de ezt nem tudtak volna teljesiteni a megleve gepekkel a saab bizony a sajat koltsegen kellett volna +gepeket idereptetnie.
Ha ugy szrzodunk es agyarto belemegy akkor az o felelossege hogy a szerzodesben foglaltak raeso reszet teljesitse... Ha neki veszteseges hat veszteseges... De ezert fehlesztik addig a vasakat hogy ilyen ne forduljon elo
 

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Igen,van kockázata.
De a Puma sincs kész,miközben 20éve fejlesztik,és már kifogy a fejleszthetőségi tartalékbol.
Lynx meg,szerintem pont a Puma tapasztalatain okulva,egy más tervezői filozófiát képvisel.Nem egy gazdag ország kifinomult speciális drágaságának csinálták.
És hát a zsidók is kockáztattak,mikor megvették a vadiúj,még gyermekbetegségekkel is küszködő F15/16 tipusokat a jol bevált F4 helyett.
Gyártás meginditás szerintem nem olyan nagy probléma,az nem jelentős időveszteség.
Nameghát nem habókbol siránkozom egy alapos próba után...

A Lynx és a Puma konstrukciója abban különbözik, hogy a lynx egy régebbi elgondolás (emberes torony, nagy méret).
Pont fordítva van mint gondolod, hisz a lynx úgy tudna olcsóbb lenni, hogy régebbi technológiákat, konstrukciós megoldásokat (Marder), használna az új, költséges helyett.
A nagy méret ott fog visszaütni, hogy a 43 tonnás Puma elméletileg még tovább páncélozható lenne, hisz relatív kicsi teret kell vastagabban páncélozni, míg a hatalmas Lynx eléri az 50 tonnát (hogy a Pumával azonos védelmi szintet képviseljen) és e fölé kellene menni majd, ha egyszer tovább kellene fejlődni.
A KMW mérnökei nem hülyék, tudják, hogy a jövőben újabb fegyverek (torony, rakéta, kiegészítő fegyverzet), újabb páncélzatok és védelmi eszközök kerülhetnek be a járműbe, a tömege nőni fog. Emiatt szeretnék csökkenteni is azt amit lehet. Ezért fontos a gumihevederes lánctalp. A Pumának a 43 tonnájával van esélye a jelenleg 42 tonnás gumiheveder belátható időn belüli alkalmazására (-600 kg). A Lynx-nél mindenre azt mondják, 50 tonnáig terhelhető, nem gond..... Ha 50 tonnáig terhelik nő a talajnyomása, (konstrukciós korlát!), csökken a manőverezőképessége, stb.
Tehát a régi konstrukciójú Lynx az amelyik nem lesz fejleszthető 2030 után.....o_O
Viszont ez a számítógépes grafikákon nem látszik...... :)
 
  • Tetszik
Reactions: exsorkatona

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
A Lynx és a Puma konstrukciója abban különbözik, hogy a lynx egy régebbi elgondolás (emberes torony, nagy méret).
Pont fordítva van mint gondolod, hisz a lynx úgy tudna olcsóbb lenni, hogy régebbi technológiákat, konstrukciós megoldásokat (Marder), használna az új, költséges helyett.
A nagy méret ott fog visszaütni, hogy a 43 tonnás Puma elméletileg még tovább páncélozható lenne, hisz relatív kicsi teret kell vastagabban páncélozni, míg a hatalmas Lynx eléri az 50 tonnát (hogy a Pumával azonos védelmi szintet képviseljen) és e fölé kellene menni majd, ha egyszer tovább kellene fejlődni.
A KMW mérnökei nem hülyék, tudják, hogy a jövőben újabb fegyverek (torony, rakéta, kiegészítő fegyverzet), újabb páncélzatok és védelmi eszközök kerülhetnek be a járműbe, a tömege nőni fog. Emiatt szeretnék csökkenteni is azt amit lehet. Ezért fontos a gumihevederes lánctalp. A Pumának a 43 tonnájával van esélye a jelenleg 42 tonnás gumiheveder belátható időn belüli alkalmazására (-600 kg). A Lynx-nél mindenre azt mondják, 50 tonnáig terhelhető, nem gond..... Ha 50 tonnáig terhelik nő a talajnyomása, (konstrukciós korlát!), csökken a manőverezőképessége, stb.
Tehát a régi konstrukciójú Lynx az amelyik nem lesz fejleszthető 2030 után.....o_O
Viszont ez a számítógépes grafikákon nem látszik...... :)
A gumiheveder lanctalp serulekeny harcteren /ahogy a muanyag is azcivilbe./
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
25 685
90 777
113
Az jó lenne, ha az ausztrál tenderre küldhetnénk megfigyelőket és azt követően lehetne dönteni a rendszeresítéséről....
De félek ezzel elkéstünk, ezek a dolgok sajnos itt nem így működnek.
Annyiban szomorú, ha belevágunk mindenféle tapasztalat nélkül és rajzasztalról megrendelünk egy ilyen harcjárművet, hogy nincs esély arra, hogy nem lesz csúszás, vagy kénytelenek leszünk (pénz hiányában) megkötni olyan kompromisszumokat, melyek a harcképesség csökkenését eredményezik. Pl. nem lesz hozzá drón, nem lesz integrálva a Spike (majd később, egyszer, valamikor), nem lesz aktív védelmi rendszere, csak 30 mm-es gépágyúval vesszük, mert a Wotan drága vagy nincs integrálva hozzá, stb.....
Az egyéb gondok miatt így is csak az évtized végére várható, hogy megjönnek az első harcjárművek tekintve, hogy jelenleg sehol nincs felszerelt gyár, nincs szerződés kötve a nem ismert képességeket biztosító alrendszerek, részegységek gyártóival, azoknak is meg kell szervezniük a gyártást. Ez bazi sok idő. Minden egyes kiderült hiba, módosítás nagyon sok szerződés módosítását igényli, a veszteségeket meg kell fizetni, stb.....
A Leopard 2 harckocsijainkra 2018 decemberben kötöttünk szerződést 23-ban jönnek, úgy, hogy egy létező típus. A Pzh 2000-is csak 22-ben érkezik, ha nem késik....
A Puma nem tudom mennyire moduláris felépítésű a Hiuzhoz képest. De ezt nagy előnyének látom a költségek szempontjából. mind gyártási, mind alkalmazási oldalon,. Ráadásul a marketinganyagok szerint gyorsan variálható sok esetben műhely nélkül.

10 év késésben vab a jelenlegi Pumától készenlétben, de ennyi előnye is lehet a későbbi tervezésnek. 2028-ra akarunk kész lenni a nehézdandárral, 2023-ra az RM szerint készen áll a Hiúz gyártása. A világon az első bevezetők lehetünk. Nekem bassza ez a kihívás a hiúságom. Egyszer belevághatnánk egy ilyen buliba mondjuk csehekkel közösen, hogy mégis fogjuk vkinek a kezét, ne legyünk annyira egyedül. :)

Mivel nincs kész, igy saját magunk számára is alakíthatjuk, bevonva hazai cégeket. Szinte felkínálja erre magát az RM.
Időbeli korlátot nem érzek, mert mi van ha csúszik 2-3 évet, tök reális. Ilyen képességünk nincs, semmit sem vesztünk, viszont utána 20-30 éves előnyben leszünk a térségben.

A drón integrációt már a tervezéskor figyelembe vették, ha jól olvastam ezzel papíron a Puma előtt járnak.
A Leok kapacitási okoból nem jöttek előbb, illetve a 2018-as kedvező költségvetési számok miatt hoztuk előre a szerződéskötést. Itt a Z2026 eltért a tervtől, csak nem szokás szerint csúszott, hanem előrébb hoztak egy beszerzést.

A pénzügyi korlátok már inkább aggasztóak a kiforratlan konstrukció miatt, de itt van "jó barátunk", Katar, ők is játszadoznak a gondolattal, egy parádén már fel is vonultak vele.

Szal nem egyedül de másokkal együttműködve, én ma meggyőztem magam és belecsapnék. :rolleyes:
Ha lesz vmi itthoni barkács, még a céghez is jelentkezek. :cool:
:hadonaszos::hadonaszos::hadonaszos:
 
  • Tetszik
Reactions: Szittya

mindenen kívül

Well-Known Member
2019. szeptember 18.
6 471
18 371
113
Igazabol pont hogy nincs olyan hogy annyiert akarom mint a masik mert nincs ket azonos ara egy technikanak /pont hadiipari jelleg miatt./ egyaltalan nem biztos hogy a rendszeresitonek kell fizetni a javitasokat. Epp ezert tart 10 evig egy konstruktcio kifejlesztese mert belelehet rohanni hatalmas pofonokba ha a kivant technika nem hozza azt a technikai parametereket amit az elado a szerzodesve vallalt./persze cserebe a megrendelonek tartania kell a szajat az elojovo hibakrol hiamyossagokrol./

A hadiipari cégek profitorientáltan gondolkodnak és viselkednek. Ők nem fognak bukni egy aláírt szerződésen, mert a részvényeseik szétszednék őket, hogy veszteséges egy üzleti terv, mert előre láthatóan a gyártónak kell viselni a különböző kockázatokat. Ilyen nincs. (állami vállalatnál lehetne...)

Másképp mondom. Ha te kölcsönt veszel fel egy banktól szerződéssel jogász előtt: Láttál már olyat, hogy nem a bank járt jól? Akármilyen válság, gazdasági összeomlás történt, a veszteségeket nem TE viselted? o_O
Itt sem fogsz, az üzleti világ ilyen, nagyon sok jogászt fizetnek azért, hogy soha ne kerülhessenek szar helyzetbe egy aláírt szerződés teljesítése után....o_O
Előtte lehet próbálkozni, de inkább a politikai szempontok a mérvadóak, mint a fegyvervásárló ország állampolgárainak érdekei.... :confused:
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Ez meg mindig szerzodes kerdese.
Ha a gripenek szrok lennenek de a svedek vallaltak hogy xy hadrafoghatosagot biztositanak x evig de ezt nem tudtak volna teljesiteni a megleve gepekkel a saab bizony a sajat koltsegen kellett volna +gepeket idereptetnie.
Ha ugy szrzodunk es agyarto belemegy akkor az o felelossege hogy a szerzodesben foglaltak raeso reszet teljesitse... Ha neki veszteseges hat veszteseges... De ezert fehlesztik addig a vasakat hogy ilyen ne forduljon elo

Ha konstrukciós hiba van az lehet évekig eltart kijavítani.
Ott garantálhat a gyártó bármit.
Vesz nekünk addig pumát amíg kiküszöbölik? :D

Gripen meg a saját hazájában is rendszerben volt.
Kicsit más.
 
  • Tetszik
Reactions: mindenen kívül

Negan

Well-Known Member
2019. november 30.
17 775
30 545
113
A Lynx és a Puma konstrukciója abban különbözik, hogy a lynx egy régebbi elgondolás (emberes torony, nagy méret).
Pont fordítva van mint gondolod, hisz a lynx úgy tudna olcsóbb lenni, hogy régebbi technológiákat, konstrukciós megoldásokat (Marder), használna az új, költséges helyett.
A nagy méret ott fog visszaütni, hogy a 43 tonnás Puma elméletileg még tovább páncélozható lenne, hisz relatív kicsi teret kell vastagabban páncélozni, míg a hatalmas Lynx eléri az 50 tonnát (hogy a Pumával azonos védelmi szintet képviseljen) és e fölé kellene menni majd, ha egyszer tovább kellene fejlődni.
A KMW mérnökei nem hülyék, tudják, hogy a jövőben újabb fegyverek (torony, rakéta, kiegészítő fegyverzet), újabb páncélzatok és védelmi eszközök kerülhetnek be a járműbe, a tömege nőni fog. Emiatt szeretnék csökkenteni is azt amit lehet. Ezért fontos a gumihevederes lánctalp. A Pumának a 43 tonnájával van esélye a jelenleg 42 tonnás gumiheveder belátható időn belüli alkalmazására (-600 kg). A Lynx-nél mindenre azt mondják, 50 tonnáig terhelhető, nem gond..... Ha 50 tonnáig terhelik nő a talajnyomása, (konstrukciós korlát!), csökken a manőverezőképessége, stb.
Tehát a régi konstrukciójú Lynx az amelyik nem lesz fejleszthető 2030 után.....o_O
Viszont ez a számítógépes grafikákon nem látszik...... :)
Pumában egyszerűen nincs hely.
A Lynx a Marder II tervein alapszik,de nem azonos vele.Új terv.
Más a tervezési filozófia.A teljes járgány moduláris.Azt rendelsz bele,amit akarsz (megfizetsz)
Rendelheted ember nélküli toronnyal is akár.De pl az amcsik is emberes toronnyal képzelik el a future IFV-t,miközben kisérőjárműként már ember nélküli dronharcjárművet gondolnak mellé.
Továbbra is kötöm az ebet a karóhoz.Csapatpróba,nyúzópróba,mig szét nem esnek!Végén meg módszeresen szétlőni-aknára húzni-megdobálni hógolyóval.
Ha ez után se tudunk dönteni,feldobunk egy bélást
 

Szittya

Well-Known Member
2016. szeptember 22.
20 675
32 311
113
Ha konstrukciós hiba van az lehet évekig eltart kijavítani.
Ott garantálhat a gyártó bármit.
Vesz nekünk addig pumát amíg kiküszöbölik? :D

Gripen meg a saját hazájában is rendszerben volt.
Kicsit más.
Pumat biztos nem mert a pumat nemetorszagon kivul sehol se fogjak remdszeresiteni... /papiron kivallo lessz./ de valamiert mindenhonnan ki fog esni...
 

tacticool

Well-Known Member
2015. január 12.
1 221
3 565
113
Látom megint be kell tenni a Lynx infografikámat, ti akartátok... :D
vELxkCQ.jpg


Emberek, ne tegyünk úgy mintha a Rheinmetall soha nem tervezett, vagy gyártott volna ifv-t, vagy egyéb páncélost és fogalma se lenne a dolgokról... Emlékeztető: a Pumában és a Boxerben is nyakig benne vannak jelenleg is.

Ki fogja rendszeresíteni? Amcsiknál tuti elúszott, szerintem hiába kentek meg khmm akarom mondani lobbiztak az újra partyba kerülésen, az amiknak nem fog így se kelleni.
A kenguruknál úgy néz ki berobbant a redback, holott jóval a land400 phase1 után nevezett a versenyre és mégis beengedték az ausztrálok, talán nem voltak megelégedve a lynxel?
A boxer tuti befutó lesz, 8x8 crv, de ez már nem a lynxhez kötődik mivel nem 1 csomagban mennek.

Amcsiknál még nem úszott el semmi, mivel újraindítják a tendert (ismét megváltoztatott követelmény rendszerrel, a változatosság kedvéért :D ) Bár ott szvsz a GDLS lesz a befutó az Ascod-dal, de ez politikai döntés lesz, akárhogy is teljesít a többi ajánlattevő járműve. Meg németet úgyis snassz venni pláne most, mikor megy a sírás Trump részéről, hogy LA utcáin minden második autó német...

A Boxer üzlet régen alá van írva, már szállítják le a járműveket.
Nem robbant be sehova a Redback. Pont az lenne a hatalmas meglepetés, ha az nyerne... Ez egy politikai pacsi a koreaiaknak és az EOS Ausztráliának (mellesleg az Elbit Systemtől jön a technológia jórésze), aki elvileg az EOS T-2000 tornyot adja a járműhöz. Amit még nem láttunk működés közben, a most elkészült ifv proton még csak súlymakett van. Elvileg 19 végén, ez év elején volt az első éleslövészet. Kis érdekesség, hogy a könnyű tornyokat az EOS szállítja a Boxerhez, felvetődik bennem a kérdés, ha Redback az esélyes, mért nem az EOS T-2000 tornyot rendelték meg a Boxerre, mért a Lance-t?
Rengeteg rendszer és a komplett Lance torony megegyezik a Boxer-en és a Lynx-en. Te vennél egy teljesen más ip-t, más rendszerekkel, ágyúval, hogy drágább legyen az üzemeltetés? Továbbá az auszik a Land 121 keretében 2013-tól kezdődően több mint 3500 MAN teherautót vettek a Rheinmetall-tól...

Nem kiforrott a Lynx? Ausztrália ezt leszarja, Ausztrália egy fasza gyerek.
A másik alternatíva még annyira se nevezhető annak.

Nálunk meg a cseh tender figyelése mellett, az legyen a befutó, aki nagyobb ellentételezést ígér. Boxer összeszerelés és Lynx alkatrész beszállítás Yass please. Csak bilibe lóg a kezem ofc... :D A Rheinmetall nyilván a Lynx irányba fogja tolni a mi politikusainkat, csak, hogy kitúrja a KMW-t az üzletből. Kérdés az, mennyire jó az az ajánlat.


Valaki hiányolta korábban a Lance 2.0 távirányítású változatát, hát úgy néz ki itt van az első grafika róla.
 

Ocses

Well-Known Member
2018. szeptember 29.
6 075
13 704
113
Pumat biztos nem mert a pumat nemetorszagon kivul sehol se fogjak remdszeresiteni... /papiron kivallo lessz./ de valamiert mindenhonnan ki fog esni...

A németeknél eléggé nyilvánvaló volt/az/ amikor az a400m/eurocopter tiger/g36 vagy más haditechnikai eszközök nem üzemelneknormálisan.
Szerintem a pumáról is voltak hasonló írások.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
46 786
75 819
113
Pumában egyszerűen nincs hely.
A Lynx a Marder II tervein alapszik,de nem azonos vele.Új terv.
Más a tervezési filozófia.A teljes járgány moduláris.Azt rendelsz bele,amit akarsz (megfizetsz)
Rendelheted ember nélküli toronnyal is akár.De pl az amcsik is emberes toronnyal képzelik el a future IFV-t,miközben kisérőjárműként már ember nélküli dronharcjárművet gondolnak mellé.
Továbbra is kötöm az ebet a karóhoz.Csapatpróba,nyúzópróba,mig szét nem esnek!Végén meg módszeresen szétlőni-aknára húzni-megdobálni hógolyóval.
Ha ez után se tudunk dönteni,feldobunk egy bélást

Mit akarsz belerakni aminek hely kell?