Spanyol haderőfejlesztési program (2035) és hadiipar

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 530
72 524
113
A spanyol hadsereg átvette az utolsó NH90-es helikopterét...

4%20NH90%20JEME.jpg


A védelmi minisztérium összesen 104 NH90-es megrendelését tervezte a kétezres években, két szakaszban. Az első szakaszban 45 darabot terveztek megépíteni, de a 2007-ben kezdődött gazdasági válság miatt 2014-ben újra kellett tárgyalni az eredeti szerződést, és 22 egységre írták alá a megállapodást az első szakaszra. Ebből 15 darabot a hadseregnek, 6 darabot pedig a légierőnek szántak, és egy NH90-es pedig prototípusként használnak a felszerelések és fegyverzet tesztelésére, integrálására.
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány and fishbed

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 000
13 306
113

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 000
13 306
113

Spanyolország: A hadsereg az amerikai F-35-re fogad az Eurofighter helyett 10 000 milliós vásárlással​

https://elpais-com.translate.goog/e...tr_sl=es&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc

Az FCAS vitái közelebb hozzák Spanyolországot az F-35-höz​

https://www-aviacionline-com.transl...tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc

Mivel nincs ideje várni az FCAS-ra, a Spanyol Légi- és Űrerő az F-35-öt veszi célba, mint az elöregedett EF-18 Hornet potenciális pótlását.

Az NGWS / FCAS (Next Generation Weapons System vagy Future Combat Air System) program késései, amelyben Spanyolország is részt vesz Franciaországgal és Németországgal együtt, valamint az EF-18 flotta kora és lemorzsolódása miatt komolyan fontolóra kell venni a rövid/közepes távot. alternatíva a cseréjére.

Az El País szerint a Légi- és Űrhaderő legfőbb parancsnokai tisztában vannak azzal, hogy melyiket választják: a Lockheed Martin F-35-öt, az egyetlen 5. generációs repülőgépet, amely jelenleg elérhető a piacon, és a NATO „de facto” vadászgépét.

De ez az amerikai gép iránti előnyben részesítés senkit sem lep meg. Már tavaly novemberben felröppent a pletyka, miszerint Spanyolország 50 darab F-35-ös beszerzésében érdekelt, ebből 25 az EF-18-asokat, a másik 25 pedig a spanyol haditengerészet AV-8B+ Harrierjeit cserélné le.
Lásd még: Spanyolország 50 darab F-35 Lightining II-t akar vásárolni
...

Spanyol Légi- és... milyen erő?:rolleyes:
Ne röhögtessenek már.
Örülnek, ha lyuk van a fenekukon. Vagy 10-15 éve 25-15 százalékos munkanélküliséggel laviroznak, közben meg lecsukdossak a szakadár katalán politikai ellenzéket.

Spanyolország a Hispasatnak köszönhetően az ötödik globális hatalom a műholdak terén​

https://www-lyntia-com.translate.go...tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc
--------------------------------------------------------------------------------
https://en.wikipedia.org/wiki/Paz_(satellite)
 
  • Tetszik
Reactions: Pogány
K

kamm

Guest

Spanyolország a Hispasatnak köszönhetően az ötödik globális hatalom a műholdak terén​

https://www-lyntia-com.translate.go...tr_sl=en&_x_tr_tl=hu&_x_tr_hl=sk&_x_tr_pto=sc
--------------------------------------------------------------------------------
https://en.wikipedia.org/wiki/Paz_(satellite)
Ne vicceljunk mar, a Hispasat egy privat, nem is tul jelentos, valami parszazmillios ceg, leginkabb afrikai musorszorassal meg kormanyzati kommunikacioval foglalkozik, ráadásul azt is amerikaiaknak adta tovább (a kapacitást), ha jól rémlik (azok meg, gondolom, "vegyes uzemuek" azaz van bennuk CIA érdekeltség, igy hallgatják le a kontinenst.)
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 530
72 524
113
Spanish Army to Get Rafael Spike LR2 Anti-tank Missiles

The Spanish Ministry of Defense intends to purchase 168 launchers and 1,680 spike LR2 missiles designed to replace the TOW missiles used by the Spanish army

Spanish media reports that the country’s Ministry of Defense is facing a major acquisition of spike launchers and missiles made by the Israeli company Rafael. According to Infodefensa, that the Ministry of Defense intends to purchase 168 launchers and 1,680 spike LR2 missiles designed to replace the TOW missiles used by the Spanish army.

In February 2020, Israel Defense already reported that the Spanish army plans to convert about 60 M113 APCs to anti-tank platforms. Engineers at the center Armor Systems Maintenance (PCMASA) has already developed a prototype and Raphael's Spike missile launcher is among the number of candidates in this conversion process.

According to armyrecognition.com, the program is already in an advanced stage, awaiting the funding needed for its official launch. Both the Spanish Army (including the Army aviation) and Marine Corps have been using the Spike LR missile for 15 years.

Screen%20Shot%202022-02-24%20at%2013.04.37.png
Spanyolország 1680 Spike LR2 páncéltörő rakétát vásárol, amelyeket öt spanyol cégből álló ipari konzorcium, a Pap Tecnos, az Expal, a Tecnobit, az Escribano és az FMG gyárt majd...
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
37 530
72 524
113
A Spanyol Hadsereg új Dragón kerekes harcjárművek szállítási ütemterve...

Spanyolország az első ütemben 348 Dragónt rendelt. Ebből 219-et gyalogsági harcjárműveknek, 49-et mérnöki harcjárműveknek, 14-et parancsnoki járműnek, 8-at haladó megfigyelőknek és 58-at felderítő járműnek kell konfigurálni.
A 2022-ben már átadott 7 jármű után 2023-ban 34 jármű következik. 2024-ben 71 Dragóra szól a szállítási ütem, 2025-ben 90, 2026-ban pedig 94 darab lesz leszállítva. Az első szakasz 52 járművel zárul 2027-ben.

A második ütemben a spanyol hadsereg 365 darab Dragont szeretne megrendelni 2027 és 2035 között.

A harmadik ütem 288 járművét 2035-től kéri leszállítani.

Így 2040 körül összesen 1001 páncélozott 8×8 Dragónja lehet a hadseregnek. (A néhány hete leszállított első 7 jármű akkor majdnem húszéves lesz.)
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 350
35 206
113
Elindult a verseny a spanyol sorozatvető beszerzésért. Játékosok a következők:


Spanish-army-evaluates-options-for-rocket-launcher-system-design-and-development-925-001.webp


Úgy tűnik a HIMARS-nak nem osztottak lapot: nem tudja hozni a spanyol ipar nagy arányú bevonásáról szóló kitételt.


290 millió EUR-o szánnak a projektre
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 350
35 206
113
Spanyolország 2 milliárd euróért 394 lánctalpas harcjárművet tervez vásárolni a M113-asok leváltására.
Tender lesz, de esélyes hogy egy spanyol konzorcium lesz a befutó, amelyet ezek a cégek alkotnak: Santa Barbara Sistemas, Indra, Sapa Placencia, and Escribano

 

beta

Well-Known Member
2011. október 26.
5 368
8 535
113
Spanyolország 2 milliárd euróért 394 lánctalpas harcjárművet tervez vásárolni a M113-asok leváltására.
Tender lesz, de esélyes hogy egy spanyol konzorcium lesz a befutó, amelyet ezek a cégek alkotnak: Santa Barbara Sistemas, Indra, Sapa Placencia, and Escribano


"The replacement vehicle will be developed in several combat support and logistical variants, such as command post, personnel transport, mortar carrier, anti-attack cannon, ambulance, and vehicle recovery."

Anti-attack cannon? Mit érthet alatta?
 

Aladeen

Well-Known Member
2021. július 17.
18 350
35 206
113
"The replacement vehicle will be developed in several combat support and logistical variants, such as command post, personnel transport, mortar carrier, anti-attack cannon, ambulance, and vehicle recovery."

Anti-attack cannon? Mit érthet alatta?
Kikerestem a hírt spanyolul. Régen jól tudtam spanyolul, meg van is belőle nyelvvizsgám csak évek óta nem használtam.
A cikketl elovasva ez alapján tankelhárító akar lenni nagyon félrefordítva. Szóval ATGM hordozó

"puesto de mando, transporte de personal, porta mortero, antitanque, ambulancia, recuperación y carga."

Amúgy a spanyol cikkben eléggé a ASCOD Pizzarrot emlegetik mint esélyes kiindulási alvázat.
Jó lenne ha be tudna nyomulni az RM a Lynxxel, de azért itt a hazaiaknak lejt a pálya...
 
  • Tetszik
Reactions: Terminator

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 830
4 760
113
Kikerestem a hírt spanyolul. Régen jól tudtam spanyolul, meg van is belőle nyelvvizsgám csak évek óta nem használtam.
A cikketl elovasva ez alapján tankelhárító akar lenni nagyon félrefordítva. Szóval ATGM hordozó

"puesto de mando, transporte de personal, porta mortero, antitanque, ambulancia, recuperación y carga."

Amúgy a spanyol cikkben eléggé a ASCOD Pizzarrot emlegetik mint esélyes kiindulási alvázat.
Jó lenne ha be tudna nyomulni az RM a Lynxxel, de azért itt a hazaiaknak lejt a pálya...
2 milliárd euróból csak APC verziók fognak kijönni. 394 IFV az nem 2 milliárd, mint ahogy az M113 sem IFV. A Lynx IFV. Még mindig kevered az APC-t és az IFV-t.
 
  • Tetszik
Reactions: megazez

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 029
66 489
113
Kikerestem a hírt spanyolul. Régen jól tudtam spanyolul, meg van is belőle nyelvvizsgám csak évek óta nem használtam.
A cikketl elovasva ez alapján tankelhárító akar lenni nagyon félrefordítva. Szóval ATGM hordozó

"puesto de mando, transporte de personal, porta mortero, antitanque, ambulancia, recuperación y carga."

Amúgy a spanyol cikkben eléggé a ASCOD Pizzarrot emlegetik mint esélyes kiindulási alvázat.
Jó lenne ha be tudna nyomulni az RM a Lynxxel, de azért itt a hazaiaknak lejt a pálya...
A cannon az àgyú. Mégha a fordító az antitanque-t attack-nak is fordítja nem tudom, hogy a tankelhàrító àgyút hogyan voltàl képes ATGM hordozóra fordítani? :D
 
  • Imádom
Reactions: acorn

acorn

Well-Known Member
2023. június 15.
3 653
6 488
113
Kikerestem a hírt spanyolul. Régen jól tudtam spanyolul, meg van is belőle nyelvvizsgám csak évek óta nem használtam.
Que interesante! :D Donde has estudiado? :cool:

A cikketl elovasva ez alapján tankelhárító akar lenni nagyon félrefordítva. Szóval ATGM hordozó
Err... Serían misiles antitanque, no simplemente (cañones?) antitanque. ;)
"puesto de mando, transporte de personal, porta mortero, antitanque, ambulancia, recuperación y carga."
Si, dice 'antitanque', sin 'misiles'...?

Amúgy a spanyol cikkben eléggé a ASCOD Pizzarrot emlegetik mint esélyes kiindulási alvázat.
Claramento lo dice (en lugar 'mencionar'):
"El VAC se basará en la plataforma Ascod"


Jó lenne ha be tudna nyomulni az RM a Lynxxel, de azért itt a hazaiaknak lejt a pálya...
La UE no es su patria. España lo es. ;)
 
  • Tetszik
Reactions: fedett_mókus