1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Sz-400 Triumf (SA-21 "Growler")

Diskurzus a(z) 'Légvédelmi fegyverek, rendszerek' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  Ez mikor volt? 1989 előtt vagy után?

  Egyébként az orosz vevőket az autóiparban is kedvelik, mert nem reklamálnak szinte soha.
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez az 1⅓ szám kicsit furára sikeredett. -1/3? (Ameddig nem pótolják ki az indítókat tényleg sajátos megközelítés a kétszer több célcsatorna 1/3-dal kevesebb rakétával.

  Az Sz-500 tudtommal dedikált ABM rendszer. Persze lehet vele repülőgépre lövöldözni, de kb. annyi értelme lenne, mint THAAD-dal tenni ezt.
   
  Python likes this.
 3. 2000-es évek eleje/közepe.
   
  gacsat likes this.
 4. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  12 célcsatorna, csatornánként 2 rakéta rávezetésének lehetőségével, az maximum 24db rakéta a levegőben egy adott pillanatban.
  8 indítóállvány, 4 rakéta indítóállványonként, az összesen 32 indításra kész rakéta, osztályonként.

  32 / 24 = 1,3333 vagy másként, 1⅓
   
 5. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member


  Nagyon furán írtad le. A javadalmazás alatt akkor azt érted, hogy minden célra 2 db rakéta.

  Sz-300PMU2-ig, ez 6 db célra 12 db rakéta és 48 db rakéta = 48/12 = 4 javadalmazás
  Sz-400 ez 12 db célra 24 db rakéta és 32 db rakéta tubusban = 32/24 = 1,333 javadalmazás

  Csak az eredeti kommentből ezt még én sem értettem, gondolom akkor más sem. Csak ezzel a módszerrel számolva elég érdekes javadalmazás számok jönnek ki régi rendszerekre számolva, ami nem szemléletes. Mert senki nem mondja, hogy kell 12 db célra tüzelni és hogy mindenre két rakéta kell. Mert az lenne a korrekt összehasonlítás, hogy mivel az Sz-400 előtt minden Sz-300 6 célcsatornás volt, akkor 6 célra számolod ki. A +6 db célcsatorna az extra képesség, ha kell.

  Mert a te fenti megközelítéseddel, akkor az 2K12 Krug ütege 1 célcsatorna és 3x2 db rakétával 6 db javadalmazással bír és fúde szuper. Csak éppen egy célcsatornás.
  Közel sem annyira katasztrofális a helyzet, mint azt a 4 vs 1,333 számarány mutatja. Ez nagyon erős játék a számokkal. Sokkal korrektebb csak simán leírni azt szerintem, hogy "jelenleg csak 8 db indító van a 12 db helyett, tehát a több célcsatorna ellenére 1/3-dal kevesebb a rakéta mennyiség"
   
  Cifu and fishbed like this.
 6. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  Az indításra kész rakéták száma nem egyezik meg a javadalmazással. Pl. Az Sz-75-nél 6 indítóállványon, 6 TZM-en (12), 12 db összeszerelve, 12 szétszerelve volt az osztálynál. 1 javadalmazás 3×12 = 36 rakéta volt.
   
  fishbed likes this.
 7. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Hivjuk akkor ratoltes nelkuli javadalmazasnak. Egy tamadas annyi ido alatt lezajlik, hogy nincs ido ratolteni.
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mit szóltok az egyszeri javadalmazáshoz?
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Nem jo. A ratoltes nelkuli kifejezi, hogy mi az "egyszeri". A kezifegyvered tarkapacitsa is "ra/utantoltes nélküli".
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Igen aztán olvastam,hogy lérakosoknál másként van.A szárazföldnél az egyszeri javadalmazás az tűzkész tehát be van tárazva és be van hevederezve. Harcjárműveknél pedig behevederezve és bevan töltve a töltőgépbe.
   
 11. Hpasp

  Hpasp Well-Known Member

  De a fenti csak a magyar leleményesség szülötte...
  Sz-75M esetén egy osztály javadalmazása az 12db rakéta, amiből 6db indítóállványon, és 6db TZM-en volt, és még két javadalmazás (24db) a technikai osztálynál tárolva, az eredeti szovjet koncepció alapján.
  Csak nálunk, inkább szétdobták ezt a két extra javadalmazást is az osztályokhoz, amihez extra Rába kamion utánfutókat fejlesztett a HTI.

  [​IMG]
   
  Capslock27, fishbed, gacsat and 2 others like this.
 12. boki

  boki Well-Known Member

  11. gép/szállítmány ma

   
  fishbed and gacsat like this.
 13. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  A javadalmazás akkor sem az inditható rakéták számával egyenlő, viszont egymástól eltérő, alkalmazó szerint. Mo.-on a technikai osztályoknál ezeken felül ott voltak a tartalék rakéták. Ráadásul az Sz-400 osztályoknál lévő indítók száma sem azonos mindenhol.
  Az AMD-65-nek is különböző javadalmazásai voltak. Tiszti 3×20 db, sorkatonai 5×30 db.
   
  fishbed likes this.
 14. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Egy rövid összefoglalót kérnék,a közembernek is élrthető keretben :) ,nem említi a vontatott csalikat,nem értem miért?
  Ill kérdezem tisztelettel,hogy ha feltételezzük,hogy van vontatott csali,mi garantálja,hogy azt célozza be a rakéta,ill, ha eleve 2 rakétát indítanak/ gép,akkor egyik rakéta mehet a csalira,másik a gépre,meg mit ér egy vontatott csali,ha manőverezni kell?
   
  gacsat likes this.
 15. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Már az öt pont felvezetése az elején is olyan, ahol felkészültem a legrosszabbra...
  Spoiler, nem csalódban a videón "minőségében"...

  Fordítva mentve a videó számozásánál.
  1. Az SR-71 nem outrunolta a Dvinákat. Gyakorlatilag kimanőverezte úgy, hogy azokat nem vadász módjára manőverezte ki célzott manőverrel, de ez részben elektronikai zavarással is történt. A zajzavarás miatt hárompont rávezetéses Dvina a végfázisban az enyhe fordulóban repülő SR-71 lekövetésére is alkalmatlan volt, mert annak repülési magasságában a rakéta 2,5-4G-t tudott lőtávtól függően. Ezen felül az távolság paramétere is korlátozott volt célsebesség függvényében. Persze ezt egy rövid videó nem tudja elmondani, ezért a szezont keveri a fazonnal... Minden SAM esetén az, ha indítás után kirepülsz a HMZ-ből. Ez egy 15-30 km-es rendszernél nem nagy szám, de egy stealth géppel, amit sanszosan messze a HMZ-n belül észlel ez hülyeség. Ilyen nincs. Viszont az elfutás sajátos megoldása a horizont alá süllyedés vagy tereptárgy mögé, ha van hova. Az M14 sebességű rakéta úgy ökörség, ahogy van. A 380 km-es HMZ az kb. airiner jellegű HVA célok ellen reális nagy magasságban csak ahhoz nem kell M14. Ez fizika képtelenség is lenne.

  2. F-35 nem manőverező légiharcra lett tervezve. Röviden. Baromság. Az F-16C szintet várták el és hozza is sőt, több helyen meghaladja azt. Ezen felül úgy beszél a rakétákról, ha mind ARH lenne, ami nem igaz. A 40N6 az egyedül, amiről még kép sincs. Tömeges elterjedése még évekbe telik jó esetben is. A very agile-t is honnan veszi? Az 5R55 rakétáról van diagram és annak max. képessége 18G, persze nagy sebességnél. De ezt azért ki lehet manőverezni, ha tudja, hogy az ember mikor kell. Na erre van a DAS és hálózatba kötés.

  3. A weapon bay rész úgy ökörség, ahogy van. Eleve, ha a Nyebo vagy más 360 fokban pásztáz, akkor a pásztázási időnél rövidebb ideig van nyitva az egész, tehát ez alapján a büdös életben nem fogja felderíteni semmi. Még, ha valami csoda folytán ezt a hülye állítást igaznak is veszed, akkor is egy felvillanó céljel lesz, ami aztán el is tűnik. Ezzel mi a frászt kezd az ember? Semmit. Folyamatos track kell a célleküzdéshez. A radarok felsorolása is vicces, mert a megadott OROSZ adatokkal és a radar egyenlettel kijött, hogy a tűzvezető radar -29 dBsm méretű célt zavarásmentes környezetben 36 km tájáról képes detektálni. Azért ez elég jól megmutatja a nagyságrendet. Apró hiba, hogy az F-35 matematikai modelleje radabsz. festés nélkül is kihoz bőven 30 dBsm alatti tartományt is.

  4. Itt is LOL. 1 db tűzvezető radar van, a többit meg annak alternatívájaként kezeli, ami nem igaz, legfeljebb az 40N6 rakétánál lehet, ahol elég részleges tracket adni, de a SAGG-os 48N6 családnál ez nem igaz.

  5. Ennél a pontnál össze vissza keveri az osztály és ezred/dandár mennyiséget. A széttelepíthetőség része sem igaz és jelenleg csak 8 db indító van osztályonként nem 12 db. Persze a 90 fokos tűzívről és szükséges Pancír védelemről sem esik egy árva szó sem, de a Morpheusról, ami annyira van készen, hogy rajzok vannak róla. Csak ennyi erővel akár halálsugarat is képzelhetek az F-35-re... Az külön LOL, hogy a 10:05-nél az Sz-350 képét teszi be hozzá. Vonatott csaliról és DAS-ról sem esett szó és annak brutális előnyeiről stealth-tel kombinálva.
  Röviden. Az a videó amire számítottam.
  Ökörségek tárháza, semmi más az egész.
  Elnézést, de nem tudom szebben megfogalmazni.
  És az szomorú, hogy ez alapján tájékozódik sok ember és hiszi azt, hogy tud valamit. Pedig nagyjából semmit. A videóban talán 3-4 olyan mondat hangzott el, amire azt mondom, hogy úgy kb. közelíti a valóságot.

  Leégett az agyam mire végignéztem a videót. 4. ponttól azért lett rövidebb a fenti komment, mert elfogyott az erőm a sok baromság hallgatásában...
   
  fishbed and angelsoul like this.
 16. papajoe

  papajoe Well-Known Member


  Köszi,nem olvasom az F35 topikot,azért tettem ide,de kb nekem is túlzásnak tűntek az állítások,egyenlőre kb nem ismerünk semmi lv rendszert,ami "csak úgy" detektálná,követné,majd lelőné az F35-öt.
  Jó masina az még(F35),pár évig.
   
 17. angelsoul

  angelsoul Well-Known Member

  Vagy inkább "Jó masina ez az még(F-35A) pár évig"... mert aztán majd jön szépen az E, G, stb... új verzók, vagy ha jobban tetszik Block 10, 20, stb... fejlődik a masina tovább, ahogy a fenyegetés teszi. Az egészet úgy csinálták az elejétől, hogy évtizedekig lehessen pimpelni (F-16 változását látva). 20 év múlva rá sem fogsz ismerni az F-35-re, annyira fel lesz húzva (mint mondjuk F-16 block 1 és 30 között lásd a fejlődést....)

  És a legvicesebb, hogy az irdatlan darabszám miatt (több ezer lesz addigra) minden továbbfejlesztés sokkal olcsóbb lesz MINDEN más típuséval összevetve az óriási darabszám, így megtérülés miatt... nem a semmiért akartak homogenizált flottát. Lényegében az F-35 lesz a legkiterjedtebben továbbfejleszthető az óriási számok és az alapvetően így kialakított kaszni miatt.
   
  gacsat, migfun, Celebra and 1 other person like this.
 18. Capslock27

  Capslock27 Well-Known Member

  .
  .
  Azt gondolom én is, amit irsz, hogy az irdatlan darabszám miatt az F-35 program továbbfejlesztése erősen fog menni, és a mostani előnye a tipusnak nem csökkenni fog, hanem pont ellenkezőleg, növekedni, egyedül talán Kina a kérdés.
   
  gacsat likes this.
 19. ghostrider

  ghostrider Well-Known Member

  5P85SzM2-01 TEL
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
  [​IMG]
   
  fip7, Python, Rotten878 and 4 others like this.
 20. jani22

  jani22 Well-Known Member

Ezen oldal megosztása