Máris nem arról, van szó, hogy milyen problémákkal küzd a Suholy SU-57 sorozatgyártása, hanem a semmiről, hisz nem is írtam olyat, hogy SU...Közben megy a nyafogás, hogy esik a szinvonal. Gratulálok. Egy oldalt sikerült szétbaszni ezzel.![]()
Máris nem arról, van szó, hogy milyen problémákkal küzd a Suholy SU-57 sorozatgyártása, hanem a semmiről, hisz nem is írtam olyat, hogy SU...Közben megy a nyafogás, hogy esik a szinvonal. Gratulálok. Egy oldalt sikerült szétbaszni ezzel.![]()
Kérlek, ha nem érted a kommentet ne szólj hozzá.Kérlek ennek a gépnek a nevét a jövőben semmilyen formában ne írd le, mert ha jól számolom ez már a harmadik mutáns változat.
RavaszValószínűleg igazad van. Jogszabályokban és szakirodalomban én legtöbbször a lőszer megfogalmazással találkozom, de ezen a részén nem fogok fennakadni.
Tank.
Nekem ugy tanitottam hogy 19040-50es évekig bizony ugyhivtak hogy ravasz aztan jott a kommunista/szoci idoszak ahol ez nem volt elfogadott es atneveltek mindenkit a mai ismertre..szerencsere tanaraink leszartak melyiket hasznaljak ha tudjuk hogy nincs ott az ujjunk csak ha tuzelni akarunkA ravasz meg a töltény is teljesen rendben lévő, csak régebbi, akkoriban teljesen szabatos megnevezések.
Csak azóta valaki kitalálta, hogy úgy nem jó hanem így jó..
Én az Elsütő billentyűt alias Ravaszt egy szoc fegyver leírásban C alakú fémből készült elműködtető billentyűzetnek olvastam mint hivatalos megnevezése!
Ügyeletes tisztmi lenne a magyar megfeleloje az orderly-nek?
Um: Orderly Officer
/es nem, a kuldonc nem az igazi/
az sem az igazi.Ügyeletes tiszt
Nagyon egyszerű az egyiket úgy hívják a másikat meg ígyFelteszek egy nagyon hülye kérdést! Mi a különbség a géppuska meg a golyószóró közt!? A Minimi melyik kategória?
A golyószóró én úgy tudom egy nem hivatalos elnevezése a könnyű géppuskának, a normál géppuska vagy csak simán géppuska nehezebb.A lőszer a különbség
Golyószóró: 5,56 mm - lényegében "hevederes gépkarabély"
Géppuska: 7,62 mm vagy nagyobb
Minimiből van ilyen is olyan is, de mi az 5,56-ot vettük.
A mai magyar terminológiában a lőszer különbség.A golyószóró én úgy tudom egy nem hivatalos elnevezése a könnyű géppuskának, a normál géppuska vagy csak simán géppuska nehezebb.
Az egyik egy rajtámogató sorozatlövésre optimalizált fegyver, nem feltétlenül hevederes, lásd Bren, BAR, RPD - mind táras megoldás - de könnyen egy ember által mozgatható, max villaálványos, a másik már nincs raj szinten, és két emberes.
A régi "golyószórók" simán teljes puskalőszert lőttek, nem feltétlenül ez vagy a heveder vs tár a különbség.
Én is kérdezek!Felteszek egy nagyon hülye kérdést! Mi a különbség a géppuska meg a golyószóró közt!? A Minimi melyik kategória?
Hát szért nem egésszen.Nagyon egyszerű az egyiket úgy hívják a másikat meg így
Nem,mert a II.vh-ban volt puskalószeres gsz is rendszerben.31MA mai magyar terminológiában a lőszer különbség.
Az angolban másként működik ez, ott is időről időre országról országra változik a nevezéktan...
Amcsiknál a golyószóró a "Squad Automtaic Weapon" és konkrétan a Minimit takarja (M249). Nálunk nincs igazán light machinegun? csak machinegun meg heavy machinegun van - utóbbi a 12,7mm-est jelöli.
Felejtsd el ezt az óriási katyvaszt. A kenyérvágó kés nem lesz attól sajtkés, hogy sajtot vágsz vele.Hát szért nem egésszen.
Golyószóró az 1 ember által is kezelhető rajfegyver.
Igazábol általában volt mellette egy lőszeres is,ilyenkor könnyű gp.Már ha puskalószeres,mert az RPD akkor is gsz,ha van a fegyverkezelő mellé beosztott lőszeres (de a mellé általában nem volt)
PKM az egységesitett gp,ami állvánnyal közepes,villával könnyű gp.És igazábol utóbbi esetben lehet 1 kezelős is,olyankor gsz.......
Nem,mert a II.vh-ban volt puskalószeres gsz is rendszerben.31M
![]()
Utána az 1948M gsz,39M ürméretben.Eredeti nevén DP gsz.
![]()
Majd jött az RPD,ami tényleg már rövidlőszeres.Nálunk ezt a villaállványos PKM váltotta
![]()
TGY meg 7,62 Minimi klónt (is) használ kifejezetten gsz-ként (ekötte meg az M60E3at)
Dánok nemrég rendszeresitették kifejezetten gsz szerepkörben az M60E6ot
![]()
Szóval igazábol a PKM is be tudná tölteni még most is a gsz szerepkört.Használják is,mindenfele,Ukrajnában is.Most már van hozzá gyárilag is rövidebb cső is (rodéziai ésdél afrikai különlegesek előszeretettel hasznolták a PKMet és az RPDt is lefürészelt csővel,gsz-ként.Könnyebb és megbizhatóbb az FN MAGnál,és volt nekik bőven zsákmányanyagbol)
![]()
Naná,hogy a vágott csövű verziók képeit nem eszi meg a fórummotor,de találhatsz a neten belőlük bőven.
Szóval nem azért kell lecserélni a PKMet,mert nem lenne jó gsz-nak,hanem a lőszer miatt.És azért kell a Minimi,mert a MAG viszont túl nehéz gsz-nak,az inkább könnyű gp,két kezelővel,villa állványon is
PKM igazábol egy baromi jol összerakott általános célú gp.
Milyen annyi féle változat? PKM-ről van szó.Van annyi féle változatuk,mint a PKnak?Vannak olyan strapabirók?Vannak olyan könnyűek?
Egyrészt,nyugaton széteső tagú hevedert használnak.Másrészt,mivel ezt gyakorlatban csinálták,csinálják,valahogy mégiscsak megoldják.
Egyébként anno az RA,SADF és az IDF egyaránt alapvető raj fegyverként használta az RPG-7 vetőt.Annyira,hogy a két afrikainál nem is volt más raj HSN vető rendszerben.De annyi vetőt és lőszert zsákmányoltak,hogy el tudták látni vele a harcoló csapatokat (Dél Afrika és Izrael gyártott is hozzá lőszert,ahogy pl a zsákmányolt Type63 sorozatvetőkhöz is).IDF volt jobban eleresztve,mert nekik volt még M72 LAW is.
Meg mind3 puskagránátokat használt még (SADF és az IDF ma is).És amiben még megegyeztek,hogy az RPG-7 kezelő közben lövész is volt.Ha szerencsés volt,kapott egy Uzit.Ha meg nem,és ez volt a gyakoribb,Galilt vagy egy FAL puskát.
Azért azt tegyük hozzá,hogy mind3 sereg esetén a raj alapvetően gépjárműre támaszkodva harcolt.Többnyire lövészszállitóra,bár koránt sem mindig (főleg nem Afrikában,ahol alapvető lövészszállitónak számitott az Unimog is,a sokféle páncélozott járgány mellett).Többnyire nem cipelték egész nap a sok lőszert,fegyvert,és nem vittek magukkal a harcba teljes menetfelszereolést.
Azt inkább csak a 2 afrikai különlegesei csinálták-ők meg speciel használtak lovat ilyenkor.
![]()
Bobónak akkor és ott kellett volna miniszterkednie.....
A működés biztosítása érdekében a fórum alapvető, illetve opcionális sütiket használ..