Igen, ez is lehetséges, sôtt ha lecseng a COVID akkor az A330-200.ból is csinálharnak MRTT tanker /szállítót
Nem csak heli utántöltéshez vannak messze.
Sima szállításhoz is.
Lechfeld - Pápa 500 km !
Ez egyrészt nem biztos, hogy probléma. Mivel ha a Közel-Keletre kell szállítani az jelenleg is úgy meg, hogy Németországba kimegy és más európai orszáhok szállítmányával megy gyüjtőbe. Ezután annyi lesz, hogy odafelé leszállnak mondjuk Ferihegyen, vagy Kecskeméten és feldobják a cuccunkat a különben is nemzetközi szállítmányba.
Ha viszont a saját felségjeles megoldást választjuk, akkor szerintem arra is lehetőség lenne, hogy magyar személyzettel/ és egy pár karbantartóval nálunk állomásozik/állomásoznak a "gépeink" és közepes, meg nagyjavításokra mennek majd vissza az MNAU bázisra. (a'la a pápai SAR Mi-8/17-asok amik ugyan pápán állomásoznak, de Szolnokra hordják javíttatni).
Én az eddig megjelent infók alapján, ezt simán járható útnak találnám.
Mondom, pont 3db A400M sorsáról nem tudunk semmit!
Mert ugye 13 (53-40) a németek létszám feletti gépszáma, és az MNAU csak 10 géppel indult el. Az MNAU-val megoldódik a pilóták reptetése (a'la külügyes A330), mivel más tagországok szállítmányait is magyar pilóták is vihetik. Szerintem ugyan úgy lesz pénzügyi elszámolás, mint a NATO hasonló programjainál, de könnyebb is a dolgunk, mert nem nekünk kell leszervezni a repüléseket, hanem az MNAU megoldja helyettünk!