Itt a teljes beszéd, hogy ne azon kelljen gondolkozni hogy ki mit hallott ki a beszédből a szállítógépekkel kapcsolatban:
Nem mondhatja el a nyilvánosság előtt hogy milyen feladatra lesz alkalmas a Falcon...
Egyértelműen egy A-319-es méretű C4ISR (
Command,
Control,
Communications,
Computers,
Intelligence,
Surveillance and
Reconnaissance) gépről beszél.
Ez egy elég tág kategória és beletartoznak az AWACS gépektől kezdve az ISR gépekig az összes különleges feladatú gép..
Nem igazán értem a koncepciót…
Minek nekünk egy A319 méretű ISR gép?
Az szerintem eldőlt hogy az egyik Falconból Epicure szerű ELINT gép lesz...Kiválló! A másikat is ilyenre kéne átépíteni.
Milyen feladatot szánnak a másik nagyobb C4ISR gépnek?
HA marad az Eu.i vonal és az Airbus preferencia és A-319 méretben gondolkodunk akkor egyszerűen nincs más gép mint az új A320neo M3
A másik lehetséges jelölt a SAAB Glabal Eye gépe messze nem A-319 méretkategória.
A harmadik jelölt HA az USA-tól veszünk akkor a Wedgetail jöhetne szóba...de szerintem ez igen csekély mértékben v.színű
Az Airbus úgy reklámozza hogy egyformán kialakítható belőle:
- tengerészeti járőrgép (MPA) - talán ez még korai...
,
- VVIP szállító - hmmm...lehet hogy Viktort "meggyőzték" hogy kell neki egy ilyen??,
- ELINT gép - kéne az Epicure mellé még egy de nem túl logikus u.arra a feladatra egy másik típus másmilyen felszereltségű gépét rendszeresíteni...,
- AEW&C gép - ez mondjuk kicsit furcsa lenne. Bár reklámozzák hogy lesz ilyen, de el sem tudom képzelni hogy hová tennék felderítő a radart a gépen?
radardóm a törzs fölé? - az elég komoly szerkezeti átalakítást igényelne a gépen és egy csomó szélcsatorna tesztet cserébe meglenne a 360 fokos lefedettség…
vagy a törzs oldalára mint az Izraeli G550-en? - ez is komoly lakatos munka lenne a szerkezeten de aerodinamikailag kevésbé rizikós kialakítás, viszont így nem lesz 360 fokos lefedettség...
akárhogy is egy esetleges AEW&C A320 még tervezés korai stádiumában van és még sokáig nem lesz belőle bevethető gép…
- Én kiegyeznék egy sima multifunkcionális QC teherszállító géppel csak - könyörgöm - vágassanak rá egy kib..ot utasfedélzeti teherajtót és rakják a rá a képeken már szereplő szárny alatti pilonokat (lehetőleg úgy hogy utántöltő konténert is lehessen rájuk tenni…)!!