Egy kis összeesküvéselmélet...
"A katonai szállítórepülő képesség kialakítására összesen 75 milliárd forint értékben vállalhat kötelezettséget a honvédelmi miniszter a 2019–2021-es költségvetés terhére – olvasható a Magyar Közlöny keddi számában."
Ez 88 milliárd USD évente. Kb. ennyi lehet az egy KC-390-esre jutó költség, ha figyelembe vesszük a szükséges kiszolgáló eszközöket, tartalék alkatrészeket, a több éves logisztikai és egyéb támogatást, a képzést stb.
Ha jól emlékszem, arról volt itt szó korábban, hogy már régen el van döntve a dolog, le van papírozva, 2019-ben jön az első, 2020-ban a második, 2021-ben a harmadik KC-390-es. A beszerzések bejelentésének időpontját meg az aktuális politikai célok határozzák meg és ez egy jó pillanatnak tűnik.
De azért azt én is nehezen tudom elképzelni, hogy a szilveszteri és a beiktatási bulik után a brazilok ezen a héten dolgoznának
És azt sem tudni, hogy a gyártótól vagy Brazíliától vették a gépeket. (Nekem még mindig az a furcsa, hogy aki egyszer is ránézett a gépre, azt már megemlítik mint potenciális vevő. )
Persze ha tényleg olyan olcsó a KC-390-es, mint ahogy a wiki írja, akkor ebbe a pénzbe még néhány C-295-ös is beleférhet.