Rezonancia frekvencival kapcsolatban halkan jegyzem meg, hogy a működéséhez a cél (Kopp Karcsi által berajzolt) vonalainak pont merőlegesen kellene állnia a lokátorhoz képest. Nem állítom hogy nem léphet fel esetenként, mint ahogy az F35 -29dBsm becslésem is csak az ideális eset pont szemből (minden más irányból lehet rosszabb), de a légvédelem számára használhatatlan ha csak néha-néha fel-fel villan a cél jele, track képzéshez biztos/folyamatos követés szükséges.
"]Most már értem miért nem veszed figyelembe a radarkeresztmetszet frekvencia függését. Azért mert nem veszed figyelmbe a hullámhossz/célméret arány visszaverődés/szóródás jelegét befolyásoló mivoltát.
Tehát akkor ismételten:
Amit leírsz az csak az optikai tartományra igaz, amikor a céltárgy lineáris métrete sokkal (nagyságrenddel) nagyobb a radar hullámhosszánál. Ebben a tartományban a céltárgy appertúrasugárzóként ver vissza. Ez esetben a radarkeresztmetszet jóval nagyobb mértékben függ a
cél alakjától (rálátás szogető), mint a fizikai meretétől. Tehát ha a céltárgy felületei a beeső rádiónyalábra jelemzően nem merőleges szügben állnak, akkor róluk nem a radar irányába történik a visszaverődés. Elsősorban ezen a geometrián alapul a lopakodás.
Azanban ugynez már nem igaz a rezonancia tartományra, ahol a céltárgy lineáris métrete összemérhető a radar hullámhosszával. Ennek az az oka, hogy ebben a tartományban már a cél felületei és élei már nem úgy viselkednek, mint egy tükör, hanem a rájuk eső rádióhullám hatására egyre inkább körkörösen sugároznak, ahogy közelítünk a saját rezonancia frekvenciájához. A rezonancia frenvenciához közelítve egyre kevésbé lenyeges, hogy milyen szögben állnak az élek és felületek és egyre inkább a hullámhossz/célméret aránytól függ. Ilyenkor a céltárgy mérete sokal jobban befolyásolja a mérés eredményét, mint az alakja. A radarkeresztmetszet a cél keresztmetszete (nem az optikai tartományú hatásos radarkerszmetszete, hanem a látható keresztmetszete) körül hullámzik. A célról két hullám verődik vissza, egy
direkt es egy
kúszó (
felületi). Az első a cél radarhoz közelebbi felületéről tér vissza, a második megkerüli a cél felületét éss csak azután tér vissza. Minneé hosszabb ez az elektromos út, annál kisebb lesz a keresztmetszet fluktuációja. Ez a két hullám interferál. Ezért oszcillál a radarkerssztmetszet a hullámhossz/célméret aránytól függően és nem pedig az élek radarral bezárt szögétől függően.[/QUOTE]
Erről van szó, a rezonáns visszaverődés az egészen más mint a felületi visszaverődés. Pld. a dipólra jellemző a sugárzási karakterisztikája, ami ugye köszönőviszonyban sincs az optikai törvények szerinti visszaverődéssel. Egy dipólnál renonancián mé +/- 30 fog esetén IS jelentős visszaverődés (szóval "visszasugárzás"
) van, míg egy mikrohullámú radarnál ez már a nulla körül konvergál optimális esetben. A rezonáns frekvencia, a rezonancia egész más. Ha pld. rezonancián két összehangolt rezgőkört egymás közelébe helyezünk és az egyiket meghajtjuk, az optimális irányra merőleges vétel esetén is létrejön a rezgés a másik rezgőkörön. Szóval az optikai visszaverődési elveket alkalmazni a rezonáns radarra
igen nagy hiba !!! Ez az egész persze Hpasp-nek szól. Rosszul tudod a rezonanciát. Én könyvek és jegyzetek nélkül is tudtam ezeket, de ugye azok és a szakirodalom, az ilyen radarokkal való tapasztalt építők is erre jutottak, mert ez így működik. A modulációval egyébként erre a rezonanciára rá is játszhatnak, de ennek a magyarázgatásába sem megyek bele. Nekem elég az hogy én tudom hogy igazam van.
Én nem voltam ma, és most este is keveset leszek, de azért próbálom majd többféle általános ismerettel bővíteni az érdeklődők tudását az rendszerek üzemeltetési nehézségeivel és problematikus dolgaival kapcsolatban. Majd meglátom mennyi időm lesz, de szeretném folytatni az emberek okosítását a témában, a működéssel kapcsolatban. Ha megírom a a postokat, a végére gondoltam linkelni egy orosz videot, ahol látszik működés közben egy hatalmas monitor...
Nem részrehajlás miatt orosz a video, mert hoznék én németet, amerikait, kanadait is, de azok nem merik megmutatni az övükét !!!!
"Szégyenlősek"...
Szóval ez van, csak orosz videot tudok elérhetőt...