Rendben, én értem hogy az SDB a költséghatékonyabb a mozgó célpontra mint egy Kalibr-M, de akkor erre meg azt mondom hogy a helikopter fedélzetéről indított ATGM meg még költséghatékonyabb erre a célra. Egyszerűen én nem értem, hogy miért próbáljátok ráhúzni az amerikai harcmodor hiányát az oroszokra, ők nem úgy csinálják. Ők tüzérséggel, NIR-el, ATGM-el, meg CM-el tolják. Sok szakértő szerint nem is eredménytelenül úgy, hogy állítólag létszámhátrányban harcolnak a haderejük töredékével egy 8 éve kiépített védművek mögött keményen védekező ellenfél ellen.
Nincs target pod, SDB, aztán mégis szépen lassan, de mennek előre...
Ez amiről itt szó van nem igazán kapcsolódik az amerikai harcmodorhoz. Van egy viszonylag új (de azért már bőven 10 év+) fegyvercsalád, ami egyébként Kínában is már erősen elterjedt (úgy tűnik a típuskavalkád alapján), és baromi hatékony lehetne ilyen körülmények között.
Az SDB egy speciális dolog, (belső fegyvertérből indíthatónak tervezték). Az oroszoknak a Szu-57-re kellene csak elsősorban ilyen speciális eszköz.
Ezek a műholdas vezérlésű bombák mozgó célok ellen nem működnek (ahhoz valami + irányítás kell)
Felteszem, hogy a számok keleten mások, de az arányok hasonlóak:
Egy GBU-31 kb 20k USD, egy Tomahawk kb 2 millió USD ----> valószínű, hogy 50-100db 500 - 1000kilós kijöhet egy Kalibr költségén.
Egy szárnyas, 500 kilós LS-6-ból egy Szu-34 simán elvinne 8db -ot, amiket kényelmesen, 60-80 km távolságból el tudna engedni akár 8 különböző célpontra egyszerre. Ehhez neki csak 8 pontos koordináta kell, aztán nem számít sem napszak, sem időjárás, megy az áldás.
Arra, amire a Szu-25 + Sz-8/Sz-13/FAB... annak idején tervezve lett, hogy 2-3 km távolságból (tényleg hatékonyan) dolgozzon, egyszerűen a mai Stinger erdőben nincs lehetőség elfogadható veszteségek mellett.
Ezt amit most csinálnak a videókon.... hát szeretnék látni egy olyan felvételt, ahol a becsapódás is látszik. Tényleg kíváncsi lennék a szórásra.