Ehhez képest egy csomó ország ilyen gépet vett vagy éppen venni akar (Algériától Iránig), sőt, az orosz légierő is folyamatosan bővíti az ilyen típusú légiflottáját.
Az ilyen kommentektől megyek a falnak. Mert, ha az egy kézen megszámolható ország "egy csomó", akkor a világ összes többi országa az micsoda...? Az mekkora csomó...? [fejvakarás]
<b>Ebben az utcában jártunk már.</b> Akár a típusok számát, akár a legyártott gépek mennyiségét, akár az alaklamazó országok számát nézed az jön ki, hogy marginális vagy gyakorlatilag nem használt megoldás a TVC az adott országok csúcsvadászgépein. Tényleg ennyire nehéz számolni és leírni, hogy X db ország és Y db, alkalmazza közben Z ország W db ahogy én tettem? Ahelyett meg bedobsz egy olyan rizsa fogalmat, hogy "egy csomó". Agyrém...
A
<i><b>rendszerben álló</b></i> elsővonalas gépek kb. 2%-án van nem STOL/VTOL TVC, ha csak az utóbbi 20 évet nézem és új gyártású gépet, hogy benne legyen F-22 és Super Hornet és az összes orosz export gép 2000 után, akkor sem több ez cirka 5-6%-nál így gyors fejszámolással. Az 5-6% az mindenhol egyenlő azzal, hogy marginális...
Nekem ebből az következik, hogy ezen típusok ára abszolúte piacképes, tehát a Szu-30, -35 árát nagyságrendileg nem befolyásolta az egyébként jól működő orosz TVC hajtómű.
Lásd fent. Egyes orosz gépeken egyes alkalmazók számára, de közel sem általános. India kérte, Kína meg nem. Oh, BTW hány új kínai vadászgépen van TVC? Több száz J-10 készült, az új steath gépeken, de a hordozós gépen sincs TVC.
Miért olyan elképzelhetetlen, hogy az oroszok olyan TVC hajóműveket gyártanak, amelyek nem jelentenek annyira drága luxust egy vadászgépen, mint amennyi pluszt adhatnak, azt ugyanis kétségtelenül adnak.
Ez valóban nem elképzelhetetlen, csak éppen hol van rá a bizonyíték? Ha India csak a saját függetlenség biztosítására rendelt volna 3x hajtómű készletet, akkor miért csak a Szu-30MKI gépekhez tette? A többihez miért nem?
(A függetlenedés meg így sem megy, mert mikor utoljára megnéztem még akkor is az oroszokhoz hurcolászták haza a hajtóműveket...)
Már nagyon régóta felfogtuk, hogy az oroszok nemcsak hülyék és gonoszak, de még haditechnikájuk sincs rendes (ne jöjjön senki trollkodással, ugyanis ez az igazság), de ehhez képest én olyan mű? - szerintem inkább nagyon is valódi - repüléseket látok az orosz gépektől, amelyek toronymagasan verik az összes nyugati masinát
.
Az ilyen vérpistikés kőkemény trollkodós kommentekre mi szükség van? Hol mondta bárki, hogy hülyék és gonoszak? Nagyon elegem van az efféle kommentelésből, akikor ilyen marhasággal vezetsz fel egy másik ökörséget, mert így talán könnyebben eladaható (?). egyeseknek. Lehet, hogy egyesek értékelnek ekkora marhaságot, de normális műszaki embereknek csak az agyát cseszed fel ezzel. De nagyon.
Kizárt, hogy a jelenleg ismert légi harcászati eljárások örökérvényűek lesznek fittyet hányva az elektronikai hadviselés, a légiharc rakéták és egyéb harci technológiák fejlődésére.
Hahó, jó reggelt, figyeltél te rám? eddig? Mert úgy tűnik, hogy mitnha a falnak beszélnék.
Pontosan azt írtam, hogy pont a fejlődés és a harcászat <b><i>
változása</i></b> tette értelmetlenné a TVC-s hajtóűvet Azt is megmuttatam neked, hogy mi az alapvető kinematikai eltérés a TVC-s légiharc rakéta és TVC-s gép között. Mire kifejlesztették a gépek számára okafogyottá is vált, mert a TVC-s légiharc rakéták ellen labádba nem rúgsz manőverezéssel sőt, már a nem TVC-s ellen sem, lásd Python 4/5 vagy akár csak az AIM-9M, ha nem a DLZ szélén indítod.
Figyeltél te ott, amikor leírtam, hogy a gépek repteljesítményének növelése pár kivételtől eltekintve a '70-es évek óta megállt és szintentartás vagy enyhe hanyatlás a jellemző, mert nem éri meg fokozni...?
Melyik részénél nem figyeltél, amikor kifejtettem, hogy nemhogy TVC-s hajtóműre, de nagyobb teljesíményű hajtóművekre sincs és/vagy pénze a felhasználóknak?
Super Hornet nem kapta meg a F414 EPE-t, marginális mennyiségű F-15E legacy gépen van GE F110, (az USA géppark kb. felében még PW -229 sincs!)
A francia Rafale megkapta az erősebb hajtóművet? A EF megkapta a TVC-s hajtóművet?
Az USA több platfromon kíséletezett TVC-vel, még dedikált techdemó típus is volt. Gyakorlati alkalmazás? 0. F-35? A kutya nem kérte TVC-re az F-35B-t leszámítva, amit VTOL/STOL miatt van csak. Peidg minden szirszart beletettek már, de még erősebb hajtóművet - itt már alternatív hajtómű sincs, mint a F-16-nál, ahol a flotta egyik fele PW másik meg GE hajtóműves - egy féle erőforrás van.
De jó szépen tojni ezekre a tényekre és trendekre ugye...?
Persze az is lehet, hogy a jövőben a faék egyszerű, egyenes vonalban és egyenletes mozgással repülő vadászgépek is bőven elégségesek lesznek, mint harci platform, bár ezt erősen kétlem. Ennyi erővel nem is kell ember vezette vadászgép, elég lesz néhány ezer drón és rakéta. Sőt, rakétahordozó rakéta.
Ez meg megint az a rész, ahol félbohóckodással tereled a témát, mert ezek nyilvánvaló ökörségek. Mivel valódi érveid nincsnek - még átlalános iskolai matek sem ment - ezért ilyennek töltöd meg a kommentedet. Vicc.
Továbbá mostanáig semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy az új orosz TVC-s nagyvasak nem tudják hatékonyan (ki)használni ezt a plusz képességet, ergo "borzalmas ár-érték(???)" arányról beszélni inkább csak szubjektív vélemény semmint bármiféle konkrét tudományos alapokon nyugvó szakvélemény.
A gépek abszolút repteljesítményét marginálisan van nem növelik meg. Melyik részét nem érted annak, hogy az Szu-30MKI gépeken adott sebesség felett a TVC kikapcsol? Melyik részét nem érted annak, hogy plusz felhajtó erő komponnenst érdemben nem termel amikor 8-9G-s fordulókról beszélnük? Melyik részét nem érted annak, hogy emelkedő képesség és az aboszlút max. tolóerő sem nő ettől?
Ebben az esetben sem állja meg a helyét az a faék eccerű hivatkozás, hogy "biztos így van, mert az USA sem csinálja."
Ez csak annyit bizonyít, hogy ebben az esetben az USA nem képes rentábilisan olyan szintű technológia gyártására, amire az oroszok.
Melyik részénél nem figyeltél, mikor generálisan vettem az egészet? Rafi? Nincs TVC. EF? Nincs TVC. Gripen? Nincs TVC. Ez hány fejlesztő, hány alkalmazó és hány ország? Kurvára nem az USA-ra fókuszáltam, mindenki benne volt a listában. Az elképzelt török, dél-koreai és japán gépek melyiként lesz TVC? Melyik kínai gépen lesz?