Most ha nem a németekről, írtunk, hanem az TVC-s eurófighterről. Nos a közel-keleti kőgazdag vásárlói sem rendeltek se TVC-t se illeszkedő póttartályt, viszont AESA lokátort igen (a Szaúdiaknak ha tudom majd a nagyjavítás, modernizálás során építik be a rendszert). Igen semmi nincs kőbevésve, én nem giszem az aktív rakétavédelembe és hatásos zavarótöltetekben sem a 4 és 4+-os gépek esetében, viszont az alacsony észlelhetőségű 5 és talán 6 gen.nél már lehet, hogy ismét a VVR lesz a téma és a manőverezőképesség. Nem bízok még a lézerfegyverben, ami ellen egyébként talán nem számít a manőverezőképesség. Jelenleg két 5. gen repülőgép BVR-ben valószínűleg nem tud egymás ellen harcolni, illetve akkor látja meg egymást mint VVR-ben, a rakétafej lokátora pedig talán még akkor sem találja meg. tehát marad a hőkövető/képalkotó rakéta, vagyis a VVR. Ekkor viszont meg annyira közel lesz a másik rakéta, és olyan manőverezőképes, hogy a TVC sem segít szerintem. de ez saját teória, nem tudok rá sem adatokat, sem grafikonokat felállítani.
A BVR-hez jelenleg olyan hullámsávú lokátorok kellenének, hogy nincs egy harcászati gépnek olyan fesztávja, hogy a lokátor beleépíthető legyen, akár a szárnyba. A PAK-FA-nál érdekes ezért is a lokátorok elhelyezése, de ahogy olvastam az oroszok nem egyszerübb orrban lévő lokátorral rendszeresítenék először, majd későbbi sorozatban lenne a szárnyba épített radarral, az indiaiak viszont az FFGA-t már alapból úgy rendelnék.. (egy helyen olvastam csak, lehet, hogy kacsa)
Azért fura, hogy van itt olyan ember, akivel ilyen "minőségben" is lehet vitázni, érveket ütköztetni, ha nem értünk valamiben feltétlen egyet a legapróbb részletekig! Viszont mindenképpen örömteli, számomra legalább is...
Pisti, TÉNY, hogy EF nem kell Katarnak, Szaudiaknak TVC-vel. Az is tény, hogy nem csak a németek, hanem nagyjából az angolokon kívül egyik EF gyártó ország sem költ, fejleszt szinte semmit a saját Typhoon flottáján, ami a németnél általános, ugyan az mondható el sajnos a spanyolokra, olaszokra is. VEGETÁLNAK, kanibalizálnak. Az üzemeltetők közül az osztrákok komolytalanok, kb. mint mi a Gripenjeinkkel. Az angolok az egyetlen ország, ahol komolyabban próbálnak haladni a korral, fejlesztgetni ezt azt, ott ők, nem a TVC-t választották, hanem az elektronikát, így van.
JELEN pillanatban, meg is értem őket, én is. A TVC hajtómű az EF számára, viszont megint csak azt mondom, nem csodálom, hogy ezek után nem fogy exportra: Honnan lenne a garancia, SZA vagy Katar számára, hogy tényleg működik, és megbízhatóan, mikor nincs ilyen a gyártó országoknál rendszerben? ÉN sem választanám ilyen csomagban a gépet a helyükben...
Az, hogy mikor terjed el az energiafegyver vadászgép méretű repülőn, nem tudom. Esélyesen nem idén, nem jövőre, ebben egyetértünk, én ezt sem generációkhoz kötném, pláne nem így, hogy 5 vége, 6 eleje etc. Azt sem tudom megmondani, hogy akkor ezen fegyvereknek a megjelenése igényli e a jobb dogfight képességet, vagy sem. Szerintem nagyon sok esélyes a képlet az irányában is, hogy a mostani BVR dominancia mennyire fog eltolódni a WVR felé, függ ez ugye a rakéták és az ellenük folyamatosan fejlesztendő aktív/passziv rakétavédelmi rendszerek egymáshoz viszonyított állapotától, a Stealth rendszerek vs IRST, L-és egyébb sávon dolgozó rep fedélzeti felderítő/követő radarrendszerektől etc.
Tényleg olyan sok mindentől függ, hogy szinte bármi lehet, ezért nem csípem, ha valaki beböffenti, hogy az egyik irány a jó, a másik a zsákutca.
Az EF hez a TVC, az 100% ban ki van fejlesztve egyébként? Megbízható, üzembiztos, combat ready, ha holnap kéne, tudnák indítani a gyártást, szériaszinten? Mert ha nem, akkor azért ez elég elméleti, hogy ezzel is kérhetnék a "kőgazdag arab megrendelők"...