A gyakorlatban derül(ne) ki, hogy kinek van igaza. Sok függ a pilótától is.
Nekem nagyon tetszett a bravúros manőver, viszont a Red Flag gyakorlatokon az indiaiak anno bőszen vektoráltak a dogfight során, az F-15-ösk meg körberepülték őket. Az indiaiak szerint az R-73-asokkal végig a célokon voltak... Csak az a bibi, hogy a Red Flag után az oroszoktól, AESA lokátort szerettek volna a SzU-30MKI-khoz, és nem a szupervektorálás képességet dícsérték..
Én nem tudom, hogy a képalkotó rakéták idején, a videon látott manőverrel kikerülte volna e Szuhoj mondjuk az Iris-T.. Szerintem nem...
Semmilyen rakétát nem kerülne ki azzal a manőverrel, hiszen a célpont relatív helyzete gyakorlatilag semmit nem változik a rakétához képest és eleve csilaglassú, mikor ezt adja elő. Egy álló célt milyen légiharc rakéta nem trafálna el az elmúlt 40 év rakétáit nézve...? Tök mindegy, hogy képalkotós vagy sem a rakéta, egy lassan 50 éves AIM-9L is pont úgy eltalálta volna, mint egy AIM-9X.
Hányszor kell még a 2x2 szint alatti dolgokat elmagyrázni? Az, hogy a gép a saját tengelye körül pörög lényegtelen ilyenkor. Na jó, az R-3Sz-et hazavágta volna, mert rear aspectből all aspect követelmény lett volna, de ezen a példán tényleg csak röhögni jó...
Az a számtalanszor beidézett dolog, hogy 1v1-ben lehet belehúzni és HOBS-on belül tartani is felesleges, mert a saját sebességedet dobod el, 1v1 kb. a mesében van (vagy mikor már midenki halomra mészárolta egymást) és minek, ha 180 fokos HOBS van? Inkább a saját sebességet tartom meg és kicsit áldozok a rakétáéból. Sokkal több ráció van ebben. Azt meg külön szeretném látni, hogy a DAS és egyéb segítség nélküli Szuhoj pilótát a szar SA miatt ilyenkor ki és hogyan mészárolja le.
Az F-35-nél és korábban is ezerszer elmondtam, a bölcs pilüta, ha nem győzött BVR-ban és sok gép van, akkor megfordul és elmegy, mert közeli légiharc esetén mindenki szinte egyformán törékeny, ha az ellenfélnél FM vezérelt IR rakétnál fejlettebb dolog van.