Szu-57 / Su-57 Felon / PAK-FA (T-50) / FGFA (Szuhoj, Oroszország)

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 378
56 843
113
Lehetnek perzsák vagy hútik is. Viszont kecskéket nem csak szegényesen képzettek basszhatnak, hanem magasan kvalifikáltak is. A zoofíliának kétlem, hogy ehhez köze lenne.
Ez tök szép, meg meg modoros volt, csak épp választ nem kaptunk. Tanulatlan gyenge harcértékű szervezetlen rendszeresen megfutó megbízhatatlan arab fegyveres csapatokat nációtól függetlenül általánosságban hogyan hívjunk ezentúl, hogy ne legyen egy mondat az ami eddig egy szó volt?!

Sharid

Well-Known Member
2017. szeptember 4.
5 476
2 836
113
2000 fontos bombája és az amellé berakható AIM-120-asok is, de pont ezekre mondja a kritikus hang, hogy a bekerülési költséghez képest szerény képesség.
Ez tény, de gazdag olajos arabok is szereztek már be nyugati csúcs techet, és szarra sem mennek vele. Hiába van F15, AH 64, Patriot, M1 a szaudiaknak, azok nekem kecskebaszó szint. Egyre nagyobb az esélye a keleti high technek is hogy hülyék kezébe is kerül majd belőle.

lehet hogy neked kecskebaszó szint, de ők ezeket az eszközöket rendszeresen élesben használják. ld a Patriortok.

http://www.arabnews.com/node/1075501/saudi-arabia

kiváncsi vagyok, ők mik gondolhatnak egy olyan hadseregről, ami 10 bevethető harckocsit nem lenne képes kiállítani?:

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
18 378
56 843
113
2000 fontos bombája és az amellé berakható AIM-120-asok is, de pont ezekre mondja a kritikus hang, hogy a bekerülési költséghez képest szerény képesség.

lehet hogy neked kecskebaszó szint, de ők ezeket az eszközöket rendszeresen élesben használják. ld a Patriortok.

http://www.arabnews.com/node/1075501/saudi-arabia

kiváncsi vagyok, ők mik gondolhatnak egy olyan hadseregről, ami 10 bevethető harckocsit nem lenne képes kiállítani?:
Annyi pénzből amit elköltenek, teljesen komo!ytalanok. A csúcs fegyverzettel is bukdácsolnak egy szabadcsapat ellen, folyamatosan mellé dobálják a prec fegyvereket stb. Papíron komoly haderő. Papíron.

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
5 062
15 419
113
Szkvmszk-k.
Így jó lesz?;)
Elrontottam:mad:
De ha már így jártam, akkor rövidítsünk!
A "szegényesen képzett" nem mindig áll meg, mert megkaphatták az alapos kiképzést.
A szervezetlenség megint csak necces, mert egy hadseregnek van szervezeti felépítése.
Maradjunk a VMA-nál: A vitatható morált a jó értelemben vett európai értékrend alapján értem, az arab meg nem rasszista minősítés, hanem szimplán földrajzi okokból szükséges gyűjtőnév.

• Tetszik
Reactions: zsolti

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 363
71 329
113
A KnAAZ és Szuhoj OKB közös PAK-FA/Szu-57 projektje lényegében manufakturális reszelgetés a gigantikus Lockheed Martin konglomerátum tempójához képest. És ez a gigász össze is dobott pikk-pakk 108(?) hadrafoghatatlan(?) gépet. Ha teszem azt az indusok maholnap kiugranának az FGFA programból és az F-35-ösre kérnének be ajánlatot, akkor is csak listaáron jutnának hozzá a mihez is? Mert ez a szituáció se sokkal jobb. Mikorra lesz hadrafogható szériájú és exportálható F-35? Pláne egy olyan országnak, aki nem is volt benne a fejlesztésben.

Tisztán teoretikus fejtegetés következik.
Tegyük fel, hogy az indiánok megkeresik Trumpot azzal a hajmeresztő üzleti ajánlattal, hogy hajlandóak lennének felrúgni akár minden gazdasági és stratégiai együttműködést az oroszokkal, ha a jelenlegi 180+ gépből álló Raptor flottából mondjuk 150-et nagyjavítva, azonos szintre modernizálva (sisakkijelző, modernizált kabin, multirole képesség, F135-ös technológiai szintjére felhozott F119-es, F-35-ös technológiájával megegyező festés/bevonat, DAS) kulcsrakészen eladnak. A maradék 30+ példány vagy opció, vagy alkatrészbázis és irány a sivatag. Ehhez ugye csak újra kéne nyitni a Marrietta-i gyártósort és a P&W-nek is slotot kéne találnia az F119PW135-ösöknek (ne keressétek, én találtam ki), de elképzelhető, hogy egy ilyen, igencsak hosszútávú és eléggé meredeken nagy ívű lépés több jelenlegi problémát oldana meg, mint amennyit elsőre felvetne.

Na. Gondolom mindannyiótoknak leesett, hogy erre bizony az indiaiaknak sincs pénzük. Úgyhogy maradjanak csak az FGFA-nál, mert abban több realitás van, bármit is gondolnak az orosz eredményekről, vagy a saját iparuk és gazdaságuk képességeiről. Azért beszédes, hogy még egyiptomnak is előbb lett Rafale-ja, mint nekik...

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 979
91 474
113
A KnAAZ és Szuhoj OKB közös PAK-FA/Szu-57 projektje lényegében manufakturális reszelgetés a gigantikus Lockheed Martin konglomerátum tempójához képest. És ez a gigász össze is dobott pikk-pakk 108(?) hadrafoghatatlan(?) gépet. Ha teszem azt az indusok maholnap kiugranának az FGFA programból és az F-35-ösre kérnének be ajánlatot, akkor is csak listaáron jutnának hozzá a mihez is? Mert ez a szituáció se sokkal jobb. Mikorra lesz hadrafogható szériájú és exportálható F-35? Pláne egy olyan országnak, aki nem is volt benne a fejlesztésben.

Tegyük fel, hogy az indiánok megkeresik Trumpot azzal a hajmeresztő üzleti ajánlattal, hogy hajlandóak lennének felrúgni akár minden gazdasági és stratégiai együttműködést az oroszokkal, ha a jelenlegi 180+ gépből álló Raptor flottából mondjuk 150-et nagyjavítva, azonos szintre modernizálva (sisakkijelző, modernizált kabin, multirole képesség, F135-ös technológiai szintjére felhozott F119-es, F-35-ös technológiájával megegyező festés/bevonat, DAS) kulcsrakészen eladnak. A maradék 30+ példány vagy opció, vagy alkatrészbázis és irány a sivatag. Ehhez ugye csak újra kéne nyitni a Marrietta-i gyártósort és a P&W-nek is slotot kéne találnia az F119PW135-ösöknek (ne keressétek, én találtam ki), de elképzelhető, hogy egy ilyen, igencsak hosszútávú és eléggé meredeken nagy ívű lépés több jelenlegi problémát oldana meg, mint amennyit elsőre felvetne.

Na. Gondolom mindannyiótoknak leesett, hogy erre bizony az indiaiaknak sincs pénzük. Úgyhogy maradjanak csak az FGFA-nál, mert abban több realitás van, bármit is gondolnak az orosz eredményekről, vagy a saját iparuk és gazdaságuk képességeiről. Azért beszédes, hogy még egyiptomnak is előbb lett Rafale-ja, mint nekik...

És ha maguknak gyártanák az F-35-öt saját gyártósoron?Akkor nem kéne várniuk.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
21 084
33 797
113
És ha maguknak gyártanák az F-35-öt saját gyártósoron?Akkor nem kéne várniuk.
Ezt már a franciákkal eljátszodták, gyártási komplexitásban egy 4++ és egy 5. gen gép között nem lehet nagy különbség, de ha azt nem érték fel úgy, hogy a minőségi követelményeket tartani tudják, akkor ezt sem fogják.

• Tetszik
Reactions: endre

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
53 979
91 474
113
Ezt már a franciákkal eljátszodták, gyártási komplexitásban egy 4++ és egy 5. gen gép között nem lehet nagy különbség, de ha azt nem érték fel úgy, hogy a minőségi követelményeket tartani tudják, akkor ezt sem fogják.
Az a franciáknak is mind1 volt,hogy milyen minőségben gyártják maguknak csak garanciát nem adtak rá.Nem is értem hogy gondolták ezt az indiaiak.

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
21 084
33 797
113
Az a franciáknak is mind1 volt,hogy milyen minőségben gyártják maguknak csak garanciát nem adtak rá.Nem is értem hogy gondolták ezt az indiaiak.
Még úgy sem vállalnám be a gyártó helyében. Ha a héten az ötödik gép ég ki vagy zuhan le, azt te meg nem magyarázod a további vásárlóknak, hogy a Rashid homokból, fából és takonyból oldotta azt meg, ami kompozit, titán és kenőanyag az eredeti tervekben, és emiatt mocsok az egész.

• Tetszik

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 363
71 329
113
Na ebben van az igazság. Ez a technológia transzfer nagyon nem mindegy a gyártónak sem. A gyártó hitelességét veszélyezteti, ha a piacon bizonyos szereplőknek kontroll nélkül ad át technológiát. Ha lemondanának a franciák arról jogukról, hogy volna ráhatásuk arra, milyen minőségben készül atech transzferált indiai Rafle, azzal - ahogy joker is írta - csak magukat kompromittálnák.

Maga a technológia transzfer nem újkeletű dolog, hiszen gyártottak MiG-15-öst, 17-est és 21-esek korai verzióját a csehszlovákoknál és a lengyeleknél, illetve ezeknél sokkla komplexebb típusokat (F-15, F-16, F-18) a hollandoknál, belgáknál, svájciaknál, finneknél, japánoknál, koreaiaknál. Vannak jó példák. De soha sehol se engedte ki az eredeti gyártó a minőségkontrollt a kezei közül, mi több, bizonyos fő egységeket saját maga szállított, vagy szállít továbbra is.

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
49 765
90 034
113
Egy hónapja még azt olvastam, hogy sikerült megegyezni az oroszoknak és az indiaiknak az FGFA programot illetően. A probléma ott is a technológiai transzfer. Néhány éve indult Indiában a "Make in India" program, mely keretében mindent otthon akarnak gyártani. Másik dolog,hogy az amerikaiak ki akarják szorítani az oroszokat az indiai fegyverpiacról, ezért beigérnek füt-fát. Hamarosan Tillerson latogat Delhibe , ahol bejelenti.hogy lesz-e EMALS.Mindenesetre valószínübb, hogy PAK-FA lesz gyártva Indiában (bizonyos technológiák átadása mellett) mint F-35(technológia átadása szinte kizárt).

• Tetszik
Reactions: fishbed

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 662
3 514
113
Annyi pénzből amit elköltenek, teljesen komo!ytalanok. A csúcs fegyverzettel is bukdácsolnak egy szabadcsapat ellen...

Az SA Patriotoknak megvolt a 150.darab sikeres SRBM elfogása. És akkor a kérdés: Milyen "szabadcsapat" indítgat 100asável balisztikus rakétákat? Az nagyon nem szabadcsapatos fegyver...

És lehet nem volt olcsó de az a légvédelem ami képes elfogni 150db SRBMet ~2év alatt azt én komolytalannak nagyon nem mondanám. Összesen nem löttek le annyi SRBMet USt, Izraelt... mindenkit ideszámolva eddig a történelemben mint amennyit SA 2év alatt.

• Tetszik
Reactions: endre and Sharid
M

molnibalage

Guest

Raptor...? Nem értem a példát. Eddig sem volt eladó, ezután sem lesz. Az YF-23 is fel akarták exporta támasztani és már ötlet szinten leszóltak, hogy felesleges erőlködni skacok, a politika nem engedi...

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 662
3 514
113
Egy hónapja még azt olvastam, hogy sikerült megegyezni az oroszoknak és az indiaiknak az FGFA programot illetően. A probléma ott is a technológiai transzfer. Néhány éve indult Indiában a "Make in India" program, mely keretében mindent otthon akarnak gyártani. Másik dolog,hogy az amerikaiak ki akarják szorítani az oroszokat az indiai fegyverpiacról, ezért beigérnek füt-fát. Hamarosan Tillerson latogat Delhibe , ahol bejelenti.hogy lesz-e EMALS.Mindenesetre valószínübb, hogy PAK-FA lesz gyártva Indiában (bizonyos technológiák átadása mellett) mint F-35(technológia átadása szinte kizárt).

Sztem NDelhit megint felülteték Oroszok a szopórollerre. Igértek vmit, vmennyiért, vmekkora tech tarnszferrel, miután India felszállt a vonatra megvette első részre a jegyet más vonat elment, vagy távolodik ahogy szokott lenni jönnek a problémák. PakFara 2015, FGFAra 2017es rendszerbe állás volt. Most éles/us modon PakFa talán 2022(inkább 2025) fgfa x, talán 2025 (inkább 2028). Innen pöröghet fel maaajd a gyártás. Eközben már nem 100, hanem 200!m$os darabárról lehet olvasni, TOT meg gigantikusan nyögvenyeős.

F-35 ehez képest kész, futoszallagként potyog le a sorrol (idén pl 126db), TOT az itt sincs de eredetileg is saját interfaceval/APIval volt tervezve India illeszthet hozzá bármit amit szeretne és 200m$os darabárba már supportal, képzéssel is be lehet férni. Nem mellesleg ha mennyiségben rendelnek akár egy végszerelő sort is kaphatnak, amyg az nincs kész addig meg mehet a képzés Mariettas F-35kkel.
Hol a kérdés?

Eközben J-20 ott van India seggében, de még az is lehet, hogy elöbb lesz pakiknak 5gen gépe (J-31) mint Indíának.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 363
71 329
113
Azért ezt a képet annyiban mindenképpen árnyalnám, hogy felelős indiai szakemberek se állították, hogy rendszerbe fognak állítani valamit, hét évvel azután, hogy annak alap-prototípusa megtette szűzrepülését.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
14 363
71 329
113
Raptor...? Nem értem a példát. Eddig sem volt eladó, ezután sem lesz. Az YF-23 is fel akarták exporta támasztani és már ötlet szinten leszóltak, hogy felesleges erőlködni skacok, a politika nem engedi...

Tíz évvel ezelőtt a Raptor egy ipari titok volt. Mára az F-35 számos elemében meghaladja, felülmúlja és az exportképes technológia. Be kell látni, hogy a Raptor az USAF-nál sem egy kimondott sikersztori, számos aspektusában átlépett rajta az idő és az ipar is maga, miközben az USA-ban is olyan védelempolitikai irányváltások vannak egymás után, hogy az, hogy mi volt eddig, már lassan teljesen irreleváns.

Külön kiemeltem, hogy tisztán teoretikus példa, de nem ok nélkül írtam, amit írtam.

A Raptor ugyanis se nem szent tehén, se nem hímes tojás. Amit ma F-22 Raptorként ismerünk az egy 25 éves technológia, tehát, ha a politikusok nyelvén akarom megfogalmazni, akkor bármikor jöhet valami száguldó "lángelme" aki egyenesen 25 éves rémálomnak nevezi. (Ismerős? Segítek, Magyarország, használt vadászgép beszerzés, 1998-2001, a típust és a vélemény hangoztatóját már találja ki mindenki maga...)

M

molnibalage

Guest
Tíz évvel ezelőtt a Raptor egy ipari titok volt. Mára az F-35 számos elemében meghaladja, felülmúlja és az exportképes technológia. Be kell látni, hogy a Raptor az USAF-nál sem egy kimondott sikersztori, számos aspektusában átlépett rajta az idő és az ipar is maga, miközben az USA-ban is olyan védelempolitikai irányváltások vannak egymás után, hogy az, hogy mi volt eddig, már lassan teljesen irreleváns.

Külön kiemeltem, hogy tisztán teoretikus példa, de nem ok nélkül írtam, amit írtam.

A Raptor ugyanis se nem szent tehén, se nem hímes tojás. Amit ma F-22 Raptorként ismerünk az egy 25 éves technológia, tehát, ha a politikusok nyelvén akarom megfogalmazni, akkor bármikor jöhet valami száguldó "lángelme" aki egyenesen 25 éves rémálomnak nevezi. (Ismerős? Segítek, Magyarország, használt vadászgép beszerzés, 1998-2001, a típust és a vélemény hangoztatóját már találja ki mindenki maga...)

A Raptor repülési teljesítménye az, ami az F-35 fölé emeli, ahogy az F-15-öt is az F-4 fölé. Lehetett volna F-15 avionikás F-4? Igen. Elérte volt az F-15-öt? Nem, soha.
Viszont nincs elvi akadálya annak, hogya Raptoron is legyen DAS és vontatott csali, csak drága. A platform viszont megvan. Ezt nem engedik el... Okkal. Ez benne a szent tehén, mint platfrom, most már nem feltétlen a benne levő avionika és képessége, bár a 4++ gépeket még ma is veri. LPI + steakth "picit" ütős kombó... Főleg úgy, hogy erős túlzássel lerepüli azokat az égről teljesítményben.

• Tetszik