1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Szuhoj PAK-FA (T-50) / FGFA / Szu-57

Diskurzus a(z) '5. generációs, vagy afölötti vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2012. december 28..

 1. emel

  emel Well-Known Member

  Hát nem nagyon hiszem, hogy elektromotoros működtetéssel kisebb méretben lehet legyártani egy több tonnás erőhatásra képes szerkezetet mint hidraulikus működtetéssel. Mert ugye egy kormánylapnak működni kell a gép csúcs-sebességénél is, ráadásul ugyanolyan gyorsasággal mintha hidraulikus lenne. Egy hidraulikus munkahenger/szervó méretét lehet csökkenteni azzal ha magasabb üzemi nyomáson dolgozik, nem véletlen hogy pl. az F-22 Raptor hidraulika-rendszerének üzemi nyomása is már kb. 35%-al magasabb a korábbi típusokhoz képest. Viszont hogyan csökkentik ehhez képest egy elektromos hajtású szervó méretét? Ha kisebb/gyöngébb a motor akkor nagyobb fordulatszámú kell, de viszont nagyobb áttételű reduktor kell hozzá, ami nyilván nem kisebb és könnyebb lesz ... ráadásul ez mechanikus szerkezet, ahol minél magasabb a fordulatszám és minél több az áttétel, annál erősebb, gyorsabb lesz az alkatrészek kopása - azaz a kormányvezérlő rendszer holtjátéka!! Más se hiányzik a pilótának egy repülőgépen!! Szóval ezzel egy "kicsit" szkeptikus vagyok, főleg egy már 10 éve repülő de új tipus jelentős arányú fedélzeti rendszereinek teljes újra-tervezésekor!!
   
  fishbed likes this.
 2. Roni

  Roni Well-Known Member

  Csak időhúzás az egész soha nem lesznek kész vele ! Ahogy 2015-től csak egyre közeldtünk a kitűzött dátumokhoz úgy húzták el egyre jobban.
  Erre egy évtizedes fejlesztés után bejelentenek egy újabb protot amit mjad szintén évek múltán láthatunk és az is csak egy prtoto lesz . Nem csoda hogy mindenki elfordul tőlük .
   
 3. papajoe

  papajoe Well-Known Member  "Egyedül a TVC és a fúvócső vezérlése működött a hajtómű saját tüzelőanyagával, mint izolált hidraulikus rendszer,"
  Ez mit jelent?
   
 4. koppany

  koppany Well-Known Member

  Ezt a marhaságot megint honnan veszed....
   
 5. ogretankHU

  ogretankHU Well-Known Member


  Saját kútfő forrás ! LOL
   
 6. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  @Roni

  Konkrétan az szovjet-oroszok híresek arról, hogy dafke csakazért is megcsinálnak valamit.

  • Lásd Osza. 1959-ben kezdődött a "ez kell". 1974 táján álld hadrendbe az első ezred. De az igazi Osza, az az AKM volt, ami még pár év volt. De akkor is megcsinálták az elvtársak.

  • Sz-300V? A csökkentett változat már készen volt a 80-as évek elején, de a Pershing II elleni képesség csúszott. Az ország gatya gazdasága ide, vagy oda, de akkor is megcsinálták. Kipróbálták, átment az állami vizsgán. Majd beszartak, de megcsinálták akkor is.

  • A Szu-34 első protója 1989 táján már úgy ahogy megvolt. Első szállítás, 2007, ha jól emlékszem. Volt egy módszerváltás, egy új góré és két válság, de azért is legyártottak belőle 100+ darabot, mert szükség van rá.

  Mára a józan ész szintjét elérte, hogy nem öntik bele a világ pénzét - kétszer ugyanabban a gödörben elzakózni muris lenne - de az, hogy feladjanak egyes dolgokat nem látszik. Mert, ha már eljutottak egy pontig, nem éri meg veszni hagyni. Valami lesz gépből, a kérdés az, hogy mi. Az is lehet, hogy tényleg megragad kis szériás proto szintjén és próbálnak komolyabbat reszelni rajta. Mert ott is a politikus adja a pénzt. És, ha Putyin őrlordságát valaki meggyőzte, hogy most szankciók, COVID és külföldi expedíciós pénzköltés mellett nem erre kéne költeni, akkor nem erre költenek. Tu-160-ra meg igen. Az, hogy szerintem hülyeségre költenek te, én vagy más szerint, az részben egyéni ízlés dolga.

  Mert valahogy tök vicces. A US Navy és szövetségesei olyan erőfölényt tudnak felmutatni, hogy a teljes orosz felszíni flotta felesleges erőlködésnek tűnik. Néhány 30+ éves rombolója van, lesz talán 1 db Kirvoja és hozzá 1-2 db 30 éves romboló, ha éppen ki tud futni. Erre pont az oroszok raknak össze egy olyan fregattot - kvázi a XXI. század Oliverd Hazard Perry osztályát -, amire a US Navy-nek lenne szüksége ahelyett, hogy minden szarra hol ilyen, hol olyan baszott nagy, de mégis képesség hiányos Arleigh Burke osztályt használja...

  Pedig igazából mire megy vele Oo.? Sokra nem. Tudtommal még csak nem is gyártanak belőle exportra.
  Főleg úgy, hogy 10 év alatt készült belőle 3 db. Az OHP osztályból meg anno 71 db.

  H-E-V-E-T-N-E-GY.

  Inkább kicsit a bibi az, hogy Oo. nagyon sok mindenre akar költeni, hogy igazából forrása nincs rá. És ennek a vége az, hogy egy kicsit ebből, egy kicsit abból. A tengókat viszont komolyan vették. Összerakták a Borej osztályt és van hozzá már üzembiztos Bulava. Pedig 10+ éve milyen jót röhögtek a sok Bulava fail indításokon.

  Aztán 2008 táján a Grúz balhénál is ment a mosoly, hogy ok, leverték Grúziát, de a képek, amiket lőttek kb. készülhettek volna Afaganisztán idején is. A Légierő gyakorlatilag hidegháborús szinten volt és arcpirító volt, ahogy az általuk utolsó csavarig ismert grúz légvédelem még Tu-22M-et is lelőtt.

  Aztán szép csendben megnyomták a légierőt. A MiG-29 gyakorlatilag kihalt. A Szu-27-ből van kettő század talán, ha jól emlékszem @boki vagy @Galcom kommentjére. A Szu-24M is hal kifelé, de van helyette Szu-34. Kb. 13 év alatt a hidegháborús harcászati gépparkot lecserélték, mert arra adtak pénzt. Lehet, hogy Putyin közölte, hogy 'uraim cél elérve, most mi jön?'. Szu-57? Uraim, most kaptak hány száz vadászgépet 10 év alatt? És a bombázók? És a flotta...? És a szárazföldi haderő? Na de egyszerre ennyiből melyik legyen?

  Viccesnek hat kimondva, de összességében nézve egy rekesz sörben lehet, hogy fogadnék, hogy a Légierő eszközparkja lehet talán a legfiatalabb átlagban és a legújabb a hadsereg és flottát nézve tengók nélkül...

  Tudja fene. De a mintázat érdekes.
   
  fulcrum11, fishbed, Rotten878 and 6 others like this.
 7. Fade

  Fade Well-Known Member

  az orrkup átengedi a radarrhullámokat. Tudsz mást is ami átengedi?
   
  endre likes this.
 8. emel

  emel Well-Known Member

  Azt, hogy a hajtóműnek a gép más részeit működtető olajjal dolgozó hidraulikus rendszertől független, saját hidraulika-rendszere van, azzal működtetik a fúvócső keresztmetszet és TVC-vezérlését is. De ha már a hajtóművön vannak nagy nyomású tüzelőanyag-szivattyúk, akkor a hajtómű saját rendszerét nem olajjal hanem kerozénnal működtetik. Ez azért is előnyös, mert a forró hajtómű környezetében így a keró felmelegszik, és a hajtóműbe betáplálva sokkal jobb lesz a porlasztás, így az égés hatékonysága is.
   
  zeal, laiki, fishbed and 3 others like this.
 9. Roni

  Roni Well-Known Member


  Igazából ezt a két haderőnemet kéne megszüntetni mármint a bombázókat és a vízfelszíni egységeket. Max parti őrség .
  A stealth gépeké és az okos mini bombák a jövő (SDB-2) Nekem az állam leesett mikor az Ausztrálok az f-35-mellé 5ezer!! db SDB-2 rendeltek
  Sőt tovább megyek, azt hiszem valamelyik kis európai ország még a harckocsinemet is elsorvasztotta de lesz 60-90db f-35-se .
  Lehet küldeni stealth módban gépeket a légierő felszámolására és a légvédelem ellen utána mehet a szárazföldi erő legyalulása kulsőfüggesztménnyel is .

  Pár napja láttam doku filmet hogy hogyan végeztek a japánok legerősebb csatahajójával na mit gondoltok hogyan? A jenki a levegőből elintézte . A bismarck szintén így járt az angol légerő által .
   
 10. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  A jelenleg építés alatt álló orosz flottával nincs semmi gond, korszerű, kellően felfegyverzett fregattok, könnyű rombolók (Super Gorskov), közepes méretű dokkhajó. Ennyire szükség van, ennél több nem is fér nekik bele.
  A bombázókon lehet vitatkozni, viszont a Kalibr cirkáló rakétákkal olyan hatótávolságú tűzerőt biztosít nekik, ami megérheti a költségeket.
   
  fip7, fishbed, aquarell and 2 others like this.
 11. boki

  boki Well-Known Member

  Ha leszámítjuk a stratégiai rakétás erőket akkor igen. :)


  Modern fegyverek(új gyártású vagy modernizált) az orosz hadseregnél.
  2020 június 30:

  Stratégiai rakétás erők - 83%
  Légi-kozmikus erők - 75%
  VDV és Hadiflotta - 63%
  Szárazföldi erők - 50%
  Modern irányítási rendszerek a hadseregben- 67%  Átlagban 68%. Emlékszünk az 1. állami fegyver beszerzési programra 2011-2020 között, ami előirta, hogy 2020-ig 70%-nak kell lenni. 1 éves késéssel , de meg lesz.

  Érdekességként...
  2013-ban a korszerü fegyverek aránya mindössze 16% volt (átlag)
   
  zeal, fip7, laiki and 4 others like this.
 12. Roni

  Roni Well-Known Member


  Nem éri meg mert azokat a rakétákat egy Szíria szintű légvédelem elintézte volna. Drágák a kh-101 rakéták és a hordozó platform sem stealth nagy és drága .
  Atom elrettentésre meg bőven elég SLBM meg ss-18 ,Sarmat .
   
 13. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Az oroszok mindig ott basszák el, hogy nem kérdeznek meg téged.... :D
   
  zeal, fip7, laiki and 11 others like this.
 14. Roni

  Roni Well-Known Member

  Igen, vodkas emberekkel meg "felvesszük a jó pénzt az a lenyeg "félékkel vannak tele ,nyugodtan legyél ha nekem ott lenne belesszolasom a dolgok menetében akkor az lenne hogy 2024-től évi 50 db szu57M.
   
 15. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Kabintető.
   
  Leonidas likes this.
 16. arbalest

  arbalest Well-Known Member

  Nem drágábbak, mint egy Tomahawk, vagy egy hasonló kínai rakéta. Pont Szíria mutatta meg, hogy miért lehet érdemes ilyen bombázókat üzemben tartani (inkább tömeges CM platformként, mint ahogy az amerikaiak használják általában a sajátjaikat).
   
 17. Roni

  Roni Well-Known Member

  És hogy miért írtam 2024 től? Azért mert a mostani gyártott gépek helyett inkább a gyártósort bővíteném.
   
 18. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Zsír!
  Nem tuzveszéjes a kerós pneumatika a dvígatyeli mellett?
  Mármint ez bevett dolog mindenhol, vagy csak Iván szeret veszélyesen élni?
   
 19. papajoe

  papajoe Well-Known Member  Panoz, Uli, meg Lada is mindig késve kapja meg a meghívót Moszkvából, mikor a hadsereg fejlesztéseit határozzák meg, kocsog pósta.....
   
  laiki, Rotten878, aquarell and 2 others like this.
 20. misinator

  misinator Well-Known Member

  Tudod előre, hogy melyik fegyverre, haderőnemre nem lesz égető szükséged a következő konfliktusban?
  Kérlek írd le nekem, hogy melyik lesz a következő fegyveres konfliktus, amelyikben Oroszország nyíltan részt vesz!
  Kérlek, írd le nekem, hogy milyen jellegzetessége lesz az adott konfliktusnak, s mely fegyverek/eszközök bevetése lesz fontos momentum a konfliktus alakulásában.

  Válaszodat elmentem, s amikor aktuális lesz, megnézzük, hogy mennyire volt igazad...
   

Ezen oldal megosztása