T-14 Armata

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 662
3 514
113
Amit látok belölle az alapján a "torony oldala"n olyan 20mmra látom/tippelem a páncél vastagságát. Ezt nemhogy a 20/25/30/40/57 bontja de vszeg a 12.7 is.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 483
84 567
113
A tényleges páncélozott torony alakja sem látszik tisztán,csak következtetünk az alakjára a panelvonalakból nem,hogy az oldalfal vastagsága...

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
Én 30 milliméterre saccolom a páncélvédelmet. 40 és plána 57 milliméteres gépágyú nagyok kis mennyiségben van rendszerben.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 483
84 567
113
A képen piros körre jelezve látszik a legkülső páncéllapja a frontpáncélnak csak az több mint 30mm(jelezném,hogy ez csak a szendvicspáncél kerete ez nem azért van,hogy védjen hanem azért,hogy magába foglalja a szendvicspáncélelemeit).

liz_pz_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Ezen a két képen jól látszik,hogy milyen keretről beszélek:
leo2wczesnymodelpancerz_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

srjsj_www.kepfeltoltes.hu_.png

Egyébként a minimális páncélzat amit feltételeztek azért is röhej mert ahogy látható is a keretkén használt acél önmagában vastagabb mint 30mm.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 483
84 567
113
Azért gondolkodjunk már mielőtt butaságokat beszélünk!
A ti általatok elképzelt páncélvastagság(főleg Fade elképzelhetetlen hülyesége)arra sem lenne alkalmas,hogy akár csak közepes távon elviselje a ráható erőket amit a löveg okoz.Gyakorlatilag szétverné a löveg az általatok képzelt vékony lapokat.Akármennyire is nem ezek a teherviselő elemek azért kapnak abból a pár 10 tonnás (egy 30mm-es gépágyúnak 4 tonna fölött van a reakcióereje) reakcióerőből.De egy 20-25mm-es Fade által elképzelt lemezre(ennyi egy 12,7 páncélátütő képessége)még ERA-t sem lehetne szerelni mert a robbanás tönkretenné a páncéllemezt.

fip7

Well-Known Member
2011. november 9.
19 226
60 276
113
Nagyon jó a szeme annak aki ilyen távolságból lapjával kiszúr egy 20-30 mm-s lemezt XD
Valószínűleg a külső kötényezés vastagsága ennyi. Ez elég 12.7 mm-s kaliber ellen.

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 662
3 514
113
"A ti általatok elképzelt páncélvastagság(főleg Fade elképzelhetetlen hülyesége)arra sem lenne alkalmas,hogy akár csak közepes távon elviselje a ráható erőket amit a löveg okoz.Gyakorlatilag szétverné a löveg az általatok képzelt vékony lapokat.Akármennyire is nem ezek a teherviselő elemek azért kapnak abból a pár 10 tonnás (egy 30mm-es gépágyúnak 4 tonna fölött van a reakcióereje) reakcióerőből."

Csak hát ebből az erőből semmit sem kapnak.

http://4.bp.blogspot.com/-zsS5BtbTES0/VWFibeYq8YI/AAAAAAAAfKc/7hWt1fPmVN0/s1600/Russian%2BT-14%2Bmain%2Bbattle%2Btanks%2Bclose%2Bup%2B2.jpg

ha ezekre a lemezekre hatna ez a soktonnás erő kifliben lennének a második lövés után. Értem én, hogy katona az nem fizikus...

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 483
84 567
113
Ja,hogy ennyire nem vagy képben...Bocsánat!
Szóval amit te a harckocsi toronypáncéljának gondolsz az nem az!
Azok a lapok nem a torony fő páncélját jelentik hanem csak burkoló elemek,hogy az optikai berendezések ne csak úgy szabadon legyen a torony mellé rakva.Maga a torony fő páncélja(ami részt vesz a löveg hordozásában ilyen formán át is veszi annak reakcióerejét) ezek alatt a lemezek alatt van.A harckocsi ténylegesen védett tornya(amit itt elneveztünk a torony magjának)kb úgy néz ki ahogyan azon a prototípuson amit varga dima belinkelt kicsivel feljebb ezen az oldalon.

Én valóban nem vagyok fizikus viszont nem állok le úgy butaságot mondani,hogy látszólag halvány lila gőzöm sincs az egészről!

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 483
84 567
113
Egyébként Fade vehetnéd a fáradtságot arra,hogy leírd ha egyáltalán nem érdekel amit neked írok mert pont ugyan ezt már egyszer elmagyaráztam neked és harmadjára már nincs kedvem szóval tedd meg,hogy leírod ha fölöslegesen írok neked mert úgy sem jegyzed meg.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 483
84 567
113
De ugyan ezt már Cifu és Mackensen is leírta ebben a topickban a mai nap folyamán tehát* nem csak az nem érdekel amit én írok hanem látszólag semmi.

Hármónk közt a vita a főpáncélzat ellenálló képességén van nem pedig azon,hogy hol van ez a páncél.

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 732
28 927
113
Régebben azt olvastam valahol, hogy egy teljesen új anyag alkotja a páncélzatot, ami sokkal ellenállóbb mint az eddigiek. Vajon mennyi lehet igaz belőle?

p19m78mbuprq319imofu1f77s1m1.jpg

Egy 152mm torony koncepció, ala koalicia SzV, de mivel a koalicia SzV lövege nem harckocsi ágyú, ezért elég érdekes elképzelés részemről.
maxresdefault.jpg

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 662
3 514
113
Mack:
"Ha minden igaz, akkor az oroszok elértek egy olyan minőségi szintet ahol azt mondták, hogy ez elég.
Csandben megjegyezném, hogy ha lenne ilyen minőség a civil iparban, akkor nem lennének már tükörreflexes fényképezőgépek."

Nagyon más tükrön/prizmán keresztül fényképezni, mint ha érzékelt képet vetítenek eléd. A fotózás pedig hobbi/élmény szubjektív tudom de jobb a "valóságot" látni nem egy feldolgozott x*yfelbontású képet.
Ha kövnek jársz hülyeboltban... nézz be tükrös, majd érzékelős "MILC" gépbe. Nem lesz érezhetően rosszabb a MILC kukucskálója, csak "digitális".

hadtechben a jövőben imo a trend folytatódni fog. Mégtöbb érzékelő, komoly ITs háttér és maajd csak "örüljünk" amíg a rendszerben benne lesz az ember és a pl gépágyútorony csak automatice ráfordul ha lát vmi "csúnyát" és az ember kezébe marad a piros gomb.

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 662
3 514
113
Dudi: alapjában cifu érzékelős hszéra regáltam. Értem én, hogy félreértetted a témát a magyarázkdásomra meg hozod a formád.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
50 483
84 567
113
Vagy határozd meg pontosan,hogy mit értesz a harckocsi oldalpáncélján ahogy mi is tettük.

Cifu

Well-Known Member
2010. július 12.
3 043
10 149
113
A képen piros körre jelezve látszik a legkülső páncéllapja a frontpáncélnak csak az több mint 30mm(jelezném,hogy ez csak a szendvicspáncél kerete ez nem azért van,hogy védjen hanem azért,hogy magába foglalja a szendvicspáncélelemeit).

liz_pz_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Egy apróságra felhívnám a figyelmed: hosszabbítsd meg a löveg vonalát addig a pontig, amít bejelöltél. Máris abba a problémába ütközünk, amit én próbáltam a toronymag-frontpáncélzat témakörben említeni: a lövegbölcső hol helyezkedik el ehhez képest?

A Leo2A4 toronykép azért jó alatta, mert mutatja, hogy ott a lövegbölcső jóval beljebb van elhelyezve, mint a torony két oldala. A T-14 esetében nincs ilyen előre kiugrás, és a löveg elhelyezkedése alapján jóval hátrébb sem lehet a lövegbölcső, mert akkor végképpen nem lesz ugyebár negatív irányú kitéríthetősége.

Itt a problémám, amin én is vakarom a fejem. Ha át akarnám vágni ezt a gordiuszi csomót, azt mondanám, hogy a torony alapjában véve nem túl vastag (mondjuk 100mm) páncélzatot képvisel, és tényleg csak az a szerepe, hogy a könnyű fegyverek, kisebb gépágyúlövedékek és a repeszek ellen megvédje a belsejét, amiben ugye a löveg és az automata töltőberendezés foglal helyet.

Vagy pedig a löveg felfüggesztése valami roppant mókás megoldású lehet, és nem hagyományos bölcső / csap...