1, szerintem a MISTRAL-ra alapból nem volt annyira szüksége az orosz haditengerészetnek mint amennyire akarták.
Én úgy gondolom hogy az egész egy diplomáciai manőver volt. (OK. összeesküvés elmélet hívő vagyok elismerem)
Megfogták a franciákat a pénzéhségüknél. Még szó sem volt az ukrán válságról de a fél NATO -élükön az USA-val - tajtékzott a dühtől. Ha leszállítják az oroszoknak a franciák (kissé túlárazva szerintem) az oroszok nyertek, ha nem a kártérítés és a francia arcvesztés miatt az oroszok nyertek.
Ez nagyon off itt, de a nagy harci helyzet az, hogy az orosz flottának igenis jól jött volna két Mistral-osztályú LHD egység, lévén ilyen jellegű és méretű egységük nincs és nem is volt. A partraszálló képességet biztosító Ropucsa- és Alligátor-osztály 4050 és 4700 tonnásak, nincs hangárjuk a helikoptereknek, plusz a legfiatalabb is 1991-es. Azt pedig csak a margóra, hogy az orosz hajógyártás a hidegháború vége óta nem állt neki ilyen méretű felszíni hadihajó gyártásának...
Az a két Mistral pont azt a távoli vizeken hasznos tengeri- és légi- partraszálló képességet nyújtotta volna, amivel az orosz haditengerészet jelenleg nem rendelkezik, és a saját hajógyártóik nem képesek egyhamar leszállítani sem...