Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Akkor már csak egy kérdés. Ha a 80as években tudtak alacsony profilu erős tornyot épteni a 477es projekthez 152mmes löveghez, akkor az Armata csúcstanknak miért csináltak ormótlan, buzimagas tornyot a 140mmes löveghez????
Akkor 125ös, mégrosszabb.... automata töltés, személyzet nélküli torony... minek egyáltalán torony rá. Semmi funkciója..... csak magasítja a harckocsit. A lövegsüllyedést a hosszú test amúgy is behatárolja nagyjából....Milyen 140-es löveg?És azért mert a T-14-nek a toronyban van a löveg nem azon kívül.
Ha a buzi nagy 152-es lövegnek akarsz lövegsüllyedést akkor magas tornyot kell építened.
Akkor már csak egy kérdés. Ha a 80as években tudtak alacsony profilu erős tornyot épteni a 477es projekthez 152mmes löveghez, akkor az Armata csúcstanknak miért csináltak ormótlan, buzimagas tornyot a 140mmes löveghez????
Akkor 125ös, mégrosszabb.... automata töltés, személyzet nélküli torony... minek egyáltalán torony rá. Semmi funkciója..... csak magasítja a harckocsit. A lövegsüllyedést a hosszú test amúgy is behatárolja nagyjából....
Nem. De logikusan átgondolva mit védenek most a tornyok főleg. Személyzet és lőszer. Az Armatánál mindkettő a testben van. Ha csak a löveg závárzata és az automata töltő van benne ami nyílván ugyanúgy sebezhető, de a túlélés szempontjából torony találat esetén nincs jelentősége.... E helyett egy szemből nagyon alacsony profillal megoldható lenne a löveg elhelyezése torony nélkül.... ebben viszont biztos vagyokSemmi funkciója? Biztos vagy te ebben?
Nem. De logikusan átgondolva mit védenek most a tornyok főleg. Személyzet és lőszer. Az Armatánál mindkettő a testben van. Ha csak a löveg závárzata és az automata töltő van benne ami nyílván ugyanúgy sebezhető, de a túlélés szempontjából torony találat esetén nincs jelentősége.... E helyett egy szemből nagyon alacsony profillal megoldható lenne a löveg elhelyezése torony nélkül.... ebben viszont biztos vagyok
Okés, meg vagyok győzve.....Szerintem először nézzünk rá még egyszer arra a toronyra:
Mi van még itt a lövegen túl?
Az irányzó és a parancsnok optikája - nélkülük a harckocsi vak lenne.
Egy sor érzékelő - lézer-besugárzásjelzők, az Afganit rendszer érzékelői - ezek nélkül az aktív védelmi rendszer vak lenne.
Az Afganit rendszerhez tartozó elhárító-töltet vetők - ezek biztosítják a védelem első (füst/ködgránátvetők) és második (a beérkező veszélyforrást elpusztító) rétegét.
Egy független fegyvertorony, ami a parancsnok optikájával egybe van építve.
Kezded látni a problémát? A torony nem csak a löveg számára szolgál helyül, hanem egy sor egyébb berendezés részére is.
Most nézzük a másik oldalról, vagyis a páncélzat szempontjából. A külső lövegelhelyezés fő gondja, hogy a visszarúgás-csillapítók, a töltő-berendezés, stb. csak minimális védelemmel látható el. Ha ennél több van, akkor már toronyról beszélünk. Viszont minimális védelem esetén már egy nehézgéppuskával is kiiktatható elvben a fő fegyverzet. Ez olyan dolog, amit nem sokan mernének bevállalani. Szvsz emiatt nem lett a külső lövegelhelyezésű megoldásokból semmi...
Okés, meg vagyok győzve.....
Szerintem először nézzünk rá még egyszer arra a toronyra:
Mi van még itt a lövegen túl?
Az irányzó és a parancsnok optikája - nélkülük a harckocsi vak lenne.
Egy sor érzékelő - lézer-besugárzásjelzők, az Afganit rendszer érzékelői - ezek nélkül az aktív védelmi rendszer vak lenne.
Az Afganit rendszerhez tartozó elhárító-töltet vetők - ezek biztosítják a védelem első (füst/ködgránátvetők) és második (a beérkező veszélyforrást elpusztító) rétegét.
Egy független fegyvertorony, ami a parancsnok optikájával egybe van építve.
Kezded látni a problémát? A torony nem csak a löveg számára szolgál helyül, hanem egy sor egyébb berendezés részére is.
Most nézzük a másik oldalról, vagyis a páncélzat szempontjából. A külső lövegelhelyezés fő gondja, hogy a visszarúgás-csillapítók, a töltő-berendezés, stb. csak minimális védelemmel látható el. Ha ennél több van, akkor már toronyról beszélünk. Viszont minimális védelem esetén már egy nehézgéppuskával is kiiktatható elvben a fő fegyverzet. Ez olyan dolog, amit nem sokan mernének bevállalani. Szvsz emiatt nem lett a külső lövegelhelyezésű megoldásokból semmi...
Szerintem nem, vagyis de viszont jelentős találati arány romlással kell számolni. Egy 5kmre kilőtt kb 1700m/s kezdősebességű lövedék repülési ideje kb 3,5 mp.... ez idő alatt a lövedékesés min. 40 méter, az összes többi tényező mint szél, pára stb.... eltérítő hatását nem is számoltam.... a becsapódási energia javarészt felemésztődik a repülés alatt, és szemből inkább tűnik felülről bombázásnak mint egyenes lövésnek ez a táv már inkább az irányított fegyverek távja.... a railgun megjelenéséigHa a már látott 152-vel szerelt protókat 20+éve megcsinálták,lehet lapul nekik a fiókban sabot-os lőszer(protó,vagy terv) is 152-höz?
Elvileg a T-14 tud menet közben tüzelni?
Esetleg mozgó célra is?
Mondjuk álló helyzetből,álló célra,a 152-vel 3-5km lő táv reálisnak tekinthető,mbt méretű célra,feltéve,hogy a terep is megengedi?
Nem mellesleg,egy ilyen megoldásnál sokkal kisebb meló 152-re cserélni,mint egy nagy toronynál,itt "csak" a bádogot kell újra szabni,hogy beférjen a 152-es,egy nagy toronynál,meg komplett új tornyot kell tervezni,gyártani.
Nem lepődnék meg,ha a T-14-nél már úgy tervezték volna a teknőt,futóművet,a löveg koszorúját,hogy kibírja a 152-esnél fellépő erőket is.
Szerintem nem, vagyis de viszont jelentős találati arány romlással kell számolni. Egy 5kmre kilőtt kb 1700m/s kezdősebességű lövedék repülési ideje kb 3,5 mp.... ez idő alatt a lövedékesés min. 40 méter, az összes többi tényező mint szél, pára stb.... eltérítő hatását nem is számoltam.... a becsapódási energia javarészt felemésztődik a repülés alatt, és szemből inkább tűnik felülről bombázásnak mint egyenes lövésnek ez a táv már inkább az irányított fegyverek távja.... a railgun megjelenéséig
Fizika. Ha kb 3,5 mp a repülési idő, a gravitácio pedig 9,81m/s.... kezdő gyorsulás. Szorozd össze... gravitácio pedig van és hat...Honnan szedted te ezt a 40 métert?A 125-ös ágyú 2000 méteren pár métert esik...
Ha a már látott 152-vel szerelt protókat 20+éve megcsinálták,lehet lapul nekik a fiókban sabot-os lőszer(protó,vagy terv) is 152-höz?
Elvileg a T-14 tud menet közben tüzelni?
Esetleg mozgó célra is?
Mondjuk álló helyzetből,álló célra,a 152-vel 3-5km lő táv reálisnak tekinthető,mbt méretű célra,feltéve,hogy a terep is megengedi?
Szerintem nem, vagyis de viszont jelentős találati arány romlással kell számolni. Egy 5kmre kilőtt kb 1700m/s kezdősebességű lövedék repülési ideje kb 3,5 mp.... ez idő alatt a lövedékesés min. 40 méter, az összes többi tényező mint szél, pára stb.... eltérítő hatását nem is számoltam.... a becsapódási energia javarészt felemésztődik a repülés alatt, és szemből inkább tűnik felülről bombázásnak mint egyenes lövésnek ez a táv már inkább az irányított fegyverek távja.... a railgun megjelenéséig
Fizika. Ha kb 3,5 mp a repülési idő, a gravitácio pedig 9,81m/s.... kezdő gyorsulás. Szorozd össze... gravitácio pedig van és hat...