Nem nem butaság, csak értelmezésbeli difi, amit nem ismersz fel.
Ha vízszintesen lősz a löveggel, akkor a gránátnak csak x irányú sebesség komponense lesz és egyből -y irányba kezd gyorsulni. Ő ezt a jelenséget írta le. Ez igaz is, csak haszontalan és nem szemléletes.
Ehelyett jön az, hogy tudod, hogy a gránát esni fog y irányba és ezért fölé kell célozni. Csakhogy ez azt jelenti, hogy akkor +y irányú sebességkomponenst is adsz neki és ebből lesz egy olyan parabolapálya, ami nem egyből lefelé indul el. Tehát először elveszti a +y sebességet és ugyanennyi idő alatt gyorsul fel -y-ra. Csak az +y -nyi idő alatt nagyobb távot tesz meg a gránát, mint a -y elvesztése alatt.
Felrajzoljam ezt is vagy megérted így szöveggel is?
Pontosan erről beszélek, elégtelen vagy vagy a középiskolás fizikához, mert nem tudod ezt a két esetet felismerni. Érdekes, nekem egyből ment. Pedig ott volt táblázatod is mankónak, amit én nem is láttam. Na ezért vagyok én a mérnök, te meg bokorugró. Esetleg ezek után technikai vitában legalább egyes területeken megtennéd a szívesség, hogy a mérnök szavára adsz, aki vakon gyorsan fejszámolással kihozza a táblázat csúcsértékéét 4% pontossággal? Hm...?
Mondjuk ez nem nagy önfényezés mert ahogy írtam ez csak 10. osztály fizika, ferde hajítás. A lövedék lassulásának ismerete az, ami már egyetemi szint, hogy pontosabb fogalmam van róla, mint egy 10. osztályosnak. A 10. osztályos meg akkor kiszámolja ezt több féle gránát sebességre és lesz fogalma a valóságról, ha a táblázatot mellé nézi. Lényegében visszafelé gondolkodva rájön a ballisztika alapjaira.
Személyeskedés volt ez? Lehet. Csak akkor nem késsel gyere pisztolypárbajba..