1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

T-14 Armata

Diskurzus a(z) 'Harckocsik' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Középiskolás tananyag, vízszintes hajítás. De te 3,5 mp-et írtál, nem 3-at, ezért rossz a 40 méter (ideális körülmények között).
   
 2. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Tessék, a két eset, hogy megértsed.

  [​IMG]
  Ugyanaz a pályacsúcsos görbe, ha v (y) -val indítod ilyesmi lesz, hatalmas esést kapsz a célnál, csak ennek így nincs értelme. Házi feladat olyan táblázat készítése, ahol adott távon a két érték közötti görbéket ábrázolod. Ehhez csak Excel és középiskolás fizika kell.
   
  fip7 likes this.
 3. notaricon

  notaricon Well-Known Member

  Ejj pedig már milyen kis fincsi kommentet írtam a mozgás az y tengelyen az idő függvényében és annak a lőtávra gyakorolt hatása tárgyban, erre beelőzöl:hadonaszos::D
   
  Nagy Csaba and molnibalage like this.
 4. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nincs értelmezés difi!Egy fajta jó értelmezés van a mi esetünkben.Csak ehhez tudni kell azt,hogy mit jelent az hogy × távolságon y méter a lövedék esése.Ezt vagy tudod vagy nem.Ha ezt félreérted akkor nem tudod,hogy mit jelent!
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem általánosságban beszéltünk röppályáról hanem konkrétan egy kilőtt lövedék röppályájáról beszéltünk.Innentől kezdve nem lehet értelmezési difi csak rossz értelmezés!
   
 6. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Ez kicsit engem a másik topikban lévő döntött páncélos vitára emlékeztet. :D
  Amúgy szerintem a harckocsik tűzvezetésébe ez alapból bele van kalkulálva.
  Volt anno feltéve egy hanganyag beszélgetés egy egykori harckocsizó bácsival. Beszét a T-55-ről meg a T.72-ről.
  Ha jól emlékszem az elmondása szerint ott úgy volt beállítva az optika, hogy a 0 pont a harckocsi függőleges ágyúcső magassága volt, és a kilőtt lövedék ide tért vissza 1500 méteren. Lehet bonyolultan fogalmaztam ,de szerintem érthető a lényeg :)
  A bácsi pont ezért szerette a T-72-őt, mert nagyon könnyű volt vele "kapáslövést" leadni nagy pontossággal.
   
  zeal and notaricon like this.
 7. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ez amit leírsz a pásztázó lövéshez tartozó optikaállás.
   
 8. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  A ballisztikai együttható a lövedék állékonyságát,a keresztmetszeti terhelés meg a lendületmegtartási(sebesség) képességét határozza meg.
  Az öreg bácsi meg aloghanem arra célozhatott,hogy a 72 tüzvezető rendszere valószinüleg a célbefogás után automatikusan elvégezhette már a távmérést,és a lőelemállitást.Mert már volt autómatikus lőelemeképző ballisztikai számitógép a tüzvezető rendszerében,ami a T55 alapfelszereléséböl még erösdve hiányzott.Az első ilyennel rendelkező hk a T64
   
 9. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  +
  Valahol epic, hogy két kommetedet egymás mellé téve mi jön ki.
  Ugyanazt a ballisztika jelenséget írja le az esetedben a pályacsúcs és az, amit a lövedék esésre írt más. Tudod, ezért van rá két eltérő fogalom. Az egyiknél van csőemelkedés, a másiknál nincs. Kiszámolja neked diagramon és ábrázoljam? Akkor végre nem pattogsz?

  Egész egyszerűen irritáló az, hogy meg sem értetted, hogy valaki 'A'-ról beszél, te meg 'B'-ről, de az ugyanazt írj le, csak más peremfeltételekkel. Tudod, matek és fizika.
   
 10. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

 11. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Celebra

  A bácsi kihangsúlyozta, hogy semmilyen számítás nem volt. Ez volt az irányzék alap állása. Szívesen belinkelném a beszélgetést de meg kellene keresni. Valahol a T-72 topik legmélyén van. (az első hozzánk érkező T-72-seken se ballisztikus számítógép, se lézer távmérő nem volt)
   
 12. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Hát ha nem rendeltünk bele.......A 72 pásztázott lőtáva sabottal jóval nagyobb mint az 55 páncélgránátjáé.A nagyobb kezdősebesség,a jobb l/d érték és keresztmetszeti terhelés miatt,ez természetes.
   
  fip7 likes this.
 13. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Tessék, csak neked kiszámolva és ábrázolva.
  http://www.mediafire.com/file/hb7yq95aesivcty/Leo2.xlsx/file

  [​IMG]

  • Az X irányú megtett úthoz referencia a német mért táblázat értéke. A kezdő és végpontjából vettem a görbe közepének a meredekségét, ami kicsit a teljes görbe meredeksége átlaga alatt van. Láthatod, hogy a teljes megtett útnál a hiba így 1,5%.

  • A német mért adathoz és a saját számítás alapján 13,5 m/s függőleges (Y) lövedék sebességet vettem fel és 0 m/s-ot a két esetben. Ettől még a fizika ugyanaz csak az egyiknél a tetőpont az a te pályamagasságod, a másiknál a végén a 0 szinthez képesti esés.

  • Láthatod, hogy időben szimmetrikus a Y pozíció, csak mivel az X irányú távolság csökken ezért még ilyen nagy lövedéksebességnél és kis időnél is már látszik a légellenállás miatti pálya torzulás.
  Kis munkával poénból elkezdhetsz játszani vele úgy, hogy +/- 1-2 m/s kezdősebesség eltéréseket viszel bele és láthatod, hogy adott távon mekkora hibát okoz ez Y magasságban. Ez az, amit nehéz kiküszöbölni, mert a szélsebességet nem tudod mérni végig a pályán.

  Tehát aki a pályaesést írta nem tévedett semmit, csak nem számolta át pályamagasságba, mert annak csak adott céltávolság és lövedéksebesség esetén van értelme. Az időre vetített pályaesés igen jó közelítéssel minden lövedéknél azonos. A X távolság szerint viszont rohadtul nem, lásd APFSD és HE lövedék kezdő sebesség eltérést.

  Ezek után remélem leállsz a pattogással.
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem értesz!Nincs ilyen ebben a konkrét példában én én A-ról ő meg B-ről beszél(amúgy értettem már az elején is,hogy másról beszél).Itt kizárólak A eset van.Amitő írt az a fizikának nem mond ellent,nem hülyeség,de ebben a konkrét esetben bizony butaság annak ellenére,hogy általában igaz.
   
 15. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem!A bácsi arról beszélt,hogy a lőelemképzés kihagyásával tudsz célt leküzdeni.Nem kell számolni semmit,egész egyszerűen ha 1500 méternél közelebb van a cél akkor ezzel a módszerrel(pásztázó lövés) nagyon gyorsan tudsz célt leküzdeni.Persze nem leszel tű pontos hisz a találat a cél távolságától függően valahol lesz a függőleges és vízszintes tengely mentén(hisz nem számolsz távolsággal széllel páratartalommal vagy bármi mással) de biztosan lesz találat!.Ebből látszik,hogy ez egy közelharcra kitalált módszere az irányzásnak a harckocsiknál.
   
 16. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Mi az, hogy "biztosan lesz találat"? 1500 méter már közelharc lett nagyhirtelen?
   
 17. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Az Internetben az a jó, hogy nem felejt.
  Nem, most bizonyítottam be, hogy többet esik.

  A te pályamagasság értéked nem esés, mert függőleges sebesség komponenst adtál hozzá a csőemelkedéssel és a végén azonos cél és tüzelő magasság esetén kvázi 0 méter az esés, mert van pályacsúcs.

  Az eredeti kommentelő tisztán esésről írt pályamagasságról sehol, mert ha folyamatosan esik egy virtuális helyzetben, akkor nem értelmezhető az, hogy pályacsúcs. Persze lehet, hogy ő is benéztem, de nem írta le azt, amit te, amit hülyeséggel reagáltál le, mert tök jó, hogy szájízed szerint kevered a fogalmakat...

  Szóval jó lenne végre üresbe állni és figyelni a műszaki emberre, aki csuklóból kiszámolja azt, amire te leírod nagy arccal, hogy "nem tudod". De lehet. Csak te vagy buta hozzá.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem,nem lett közelharc természetesen.A biztosan lesz találat meg azt jelenti,hogy biztosan eltalálod valahol a célt mert a lövedéked röppályájának csúcsa nem emelkedik a célpont legnagyobb magassága fölé.Azaz ha az alsó széle közepét célzod a célnak akkor 1500 méteren belül(T-72-nél)valahol,lehet,hogy a teknő,lehet,hogy a tornyot de eltalálod.Ez a függőleges része a szórásnak.A vízszintes pedig az,hogy 1500 méteren belül nincs olyan külballisztikai hatás(szél,Coriolis-hatás,oldalgás stb)ami annyit tudna oldalban tolni a lövedéken,hogy ne találd el a nagyjából 3,5 méteres célt ha annak az alsó széle közepét célzod.Tehát nincs olyan reális fizikai hatás ami ezen a távolságon képes lenne 1,75méternél többet tolni oldalra a lőszeren.
   
 19. arcas

  arcas Well-Known Member

  Ahh...fizika...kezdjük néhány egyszerű kisérlettel :)
  [​IMG]
   
  zeal likes this.
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Értsd meg,hogy a gyakorlatban nincs ilyen,hogy vízszintes csőállással lövés.Innentől kezdve nem létezik olyan sem,hogy a lövedéked ne emelkedne.A lövedék esés pedig a mi olvasatunkban(ebben a konkrét dologba: lövés)nem a vízszintes lövshez képesti eltérést jelent(hisz nincs ilyen lövés)hanem a rüppálya csúcsa és a célpont közti magasságkülönbséget.Ez a gyakorlat!
   

Ezen oldal megosztása