1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

T-14 Armata

Diskurzus a(z) 'Harckocsik' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Masztiff

  Masztiff Well-Known Member

  Mindig kellenek új ötletek, csak meg kell vizsgálni, hogy alkalmazhatók-e?
   
 2. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Kétlem, de ez az elképzelés sem teljesen kockázatmentes.
   
 3. yangwenli

  yangwenli Well-Known Member

  Azt hittem, ha 360-fokban sertetlen kuzdoteret akarunk a modern vilagban (+elottuk lenne a lerobbano torony amit szinten ki kellene birni vegso esetben) az eleg sulyos pancelzatot igenyelne. Gondoltam valamelyest kompenzalna.

  Maskulomben pedig, tobb II. VH-s tanknak is elol volt a motor es rogton utana a torony+cso. Ott is meg kellett ezt oldani valahogy nem? (ertem hogy ezek a tapasztalatok vezettek a mai elosztashoz, csak gondolom volt olyan pont ahol lattak ebben elonyt)

  De ahogy Mac is irta nem eroltetem a dolgot, csak eloszor en speciell igy probaltam volna meg megoldani :)
   
 4. Roni

  Roni Well-Known Member

  A hülyeség netovábbja amit ezek művelnek :hadonaszos:

  Hát akkor éppen azt kellett volna előrébb helyezni ! Nem pedig az armatával szarakodni
   
 5. Ooorky

  Ooorky Well-Known Member

  Egyetlen tanknak sem volt elől a motorja. Gépesített tüzérségnél /rohamlövegeknél /páncélvadászoknál előfordult, de azoknak egy kivételével nyitott küzdőterük volt...
   
  yangwenli likes this.
 6. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem létezik olyan,hogy 360 fokos szögben jól védett küzdőtér.
   
 7. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Remélem nem kezdik el a tankokkal azt játszani, mint az AK vs. AEK esetén... :(
   
 8. Roni

  Roni Well-Known Member

  Mivel szegények mint a templom egere ezzel is elhúzzák az időt . Ha lenne pénz akkor már gyártanának végre valamit szériába ;)
  pl
  Komálom mikor írják hogy sisak kijelző a "pakfa számára" Osztmé csak annak? Nem lesz pénz rárakni a szu-35-re meg as k-74m2?
  Azt sem vágom hogy mi köze a pakfa fejlesztéséhez az fent említett két cucc .o_O
   
 9. fip7

  fip7 Well-Known Member

  Roni

  Még azt se mondanám, hogy pénz kérdés. Ez még mindig "SZU betegség" náluk, vagyis nem képesek csúcstechnológiát sorozatban gyártani, mert nincs rá ipari háttér. És ez elég szomorú.
   
  Roni and 2ndt like this.
 10. boki

  boki Well-Known Member

  2010-2011-ben volt pénz és mégis bezárták a T-95, Burlak és Black Eagle projekteket. Igaz akkoriban Szergyukov volt az orosz VM, aki civil volt. Sokat lopott és nem értett a haditechnikához. Már rég hadrendben lehetett volna valamelyik tank a 3 közül.
   
 11. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Ez az egész valahol a szocialista tervgazdálkodás kellemetlen öröksége. A minden mindegy alapon, 100% foglalkoztatottság mellett dolgozó gyárak, melyek szakmányba gyártanak valamit, aminél mindegy, hogy el lehet-e adni vagy sem.
  A "Szent Gyártósor", mint valódi szűk keresztmetszet határozta meg a terméket, akármi volt az igény, vagy a tervezők álma.
  Nézzétek meg, meddig gyártották a Tu-154-est, vagy a kocka Ladát a két km(!) hosszú gyártósorán, a MiG-21-est, miért változatlan lényegében a Kalasnyikov gépkarabély, vehetnék még random példákat.

  A csehszlovák és az NDK tervezők is rég túlléptek a klasszikus Skoda, vagy Trabant műszaki alapjain, de hogy a gyártósorhoz hozzá kelljen nyúlni? Azt már nem! Meg Moszkva se örült volna neki.

  Nade, képzeljétek el a Togliatti gigantikus gyárat, annak hatalmas tehetetlenségével, ahol például a fényezőüzem átmeneti bekrepálása miatt hónapokig torlódtak fel a gyárudvarra kihányt festetlen karosszéria elemek, amiket aztán gyorsan lefestve meg is alapoztak a korróziónak.
  Egy ilyen soron biztos nagyon gazdaságos dolog volt a nagy nehezen bevezetett Samara mellett még vagy másfél évtizedik futtatni a kocka (vagy inkább kockásított ős) Ladát. Egyszerűen álmodhat egy tervezőcsoport bármilyen modernebb kocsit, azt itt bizony nem fogja csak úgy sorozatban legyártani senki. A nagyság átka a rugalmatlanság.

  A Tu-154-est 1970-től 2013-ig(!) gyártották, ahelyett, hogy már rég a Tu-204/214-et nyomták volna.

  Szóval megvan az oka, hol akadnak el a modern tervek megvalósításai az oroszoknál.
   
  Roni, misinator, notaricon and 9 others like this.
 12. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Fejben helyenként az '50-es és '60-as években vannak még mindig?
   
 13. boki

  boki Well-Known Member

  Nem. Sokszor nincs meg a koncepció, hogy mit is akarnának, meg hozzá nem értő vezetők az orosz VM élén. Persze az ipari háttér sincs meg ami a SZU alatt volt. Jelen időben meg a pénz hiányzik, ezért is vakaróznak, hogy mit rendeljenek. Van évi 45 milliárd USD a védelmi kiadásokra. Abból elsősorban a prioritásokra megy mint a: stratégiai rakétás erők, légvédelem/rakétavédelem, hiperszónikus fegyverek, precíziós fegyverek(RR), aztán a többit meg elosztani a szárazföldi erők,haditengerészet és a légierő között. Nagy mennyiségekre nem jut a maradék pénzből. Másik dolog, hogy az orosz védelmi-ipari komplexum 99%-ban állami. Ha új dolgokat rendelnek, azokhoz ki kell építeni az új gyártosort, ipari hátteret(alkatrészek)új technologiákat kell aplikálniuk, modernizálni kell a gyárakat ...stb , mindezt állami pénzből.(ami nincs) Ezért is inkább a modernizációhoz nyúlnak, az olcsóbb mert 1 Armata árából modernizálnak 5 T-72B-t B3 szintre és nem kell hozzá semmi több pénz új gyártósorra, berendezésekre.
   
  fishbed likes this.
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez azért érdekes, mert pont a HTKA-n lett posztolva, hogy a T-72B korszerűsítés ellen ágált a szárazföldi haderő, mert cirka 2/3-ba kerül egy T-90M-nek úgy, hogy sokkal kevesebbet tud. Vagy ez úgy gyártásra vonatkozott? Gyártanak még új T-72-est? Erősen kétlem...
   
 15. boki

  boki Well-Known Member

  Az akkori leningrádi katonai körzet szárazföldi haderő parancsnoka panaszkodott az akkori B3 modernizációs szintre. Azóta javítottak rajta és 2016-tól az új B3 szintre modernizálják a T-72B-ket.

  T-72B3 obrazec /mod(modifikacia) 2016
  [​IMG]
   
  fishbed likes this.
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ne keverd össze a csapatoknál lévő tiszteket a minisztériummal.A csapatoknál szinte biztosan hánynak a B3-tól és azzal is tisztában vannak,hogy mi kell egy modern háborúhaoz.A minisztériumban meg a számok bűvöletében élnek.Pl: harmadával több T-72B3 jön ki ugyan annyi pénzből mint
  T-90A akkor az kell mert legyen sok mint a világháborúban...De azt már nem tudja,hogy egy T-90A nem harmadával jobb hanem sokkal.Úgy számol,hogy 3db T-90A árán veszek 4db T-72B3-at csak azt nem tudja,hogy 3db T-90A nem hogy négy de 6-8 db T-72B3-al ér fel.
   
  Python, fip7 and fishbed like this.
 17. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Minek kellene sorozatban gyártani az Armatat, amikor nyugaton is még mindig pontosan ugyanazok a (továbbfejlesztett) hidegháborús hk alapok vannak, mint aminek a (továbbfejlesztett) T-72/80/90 széria anno ellenfele volt és akkor is, ma is kb paritásban van vele?

  Nincsen nagyon értelme sorozatban gyártani. Ha megjelenik egy tényleg új fejlesztésű nyugati harckocsi, és az Armata megfelelő ellene, kicsit módosítják és mehet rögtön sorozatba. Ha meg nem az, akkor megspóroltak egy köztes szériát és nekiláthatnak új fejlesztésnek ami megfelel az új kihívásnak.
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  Csak ez nem így működik mert a harckocsiknak is van élettartamuk.Senki nem szeret kidobnio valamit az élettartam felénél.
   
 19. Bleroka

  Bleroka Well-Known Member

  Szerintem a T72/80 széria a tűzerö tekintetében komolyan le van maradva a nyugati gépektöl,mivel nagyobb kezdösebességü,hosszabb lövedékeket nem lehet használni hozzá,mert nem férnek el a lőszertárolóban.A T90-es modelnél nem tudom hogy ez orvosolva lett-e ?
   
 20. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem a kezdősebességgel van a baj hanem a penetrátor hosszával.A T-90-nél ez hosszabb de valóban nem elég a tűzerő.
   

Ezen oldal megosztása