T-14 Armata

Melyik orosz APFSDS tudja a 800 mm 4000 meteren ?

Egyik sem de nem is orosz APFSDS-ről íram hanem ATGM-ről.Mentségemre szolgáljon van aki értette!

oke 1800 m/sec az orosz agyou ( lovedek ) kezdosebessege. De hany loves utan is kell mar ellensulyokkal ujra kiegyensulyozni mert annyira kopik ? 50 loves levallokopenyessel. Az az ennyi loves utan mar bizony a szoras es minden egyebb is elkezd rohamosan noni ! Kerdezd meg dudit vaft barmely mas katonat hogy infojuk szerint mennyit is lottek a magyar harckocsizok levalo kopenyessel .

A kezdosebessege nem minden ! MINOSEG !!!!

APDS meg mar volt a T-62 hoz is az az cca 50 eve !!!
Sehol nem lőnek APFSDS-el túl sokat(azt,hogy itthon mennyit lőnek itthon nem tudom) mert mindenhol eszi a csövet.Valamiért 200 db APFSDS után kik a német 120-as löveg is de erre nem merek megesküdni.

• Tetszik
Reactions: endre
Egyik sem de nem is orosz APFSDS-ről íram hanem ATGM-ről.Mentségemre szolgáljon van aki értette!

Sehol nem lőnek APFSDS-el túl sokat(azt,hogy itthon mennyit lőnek itthon nem tudom) mert mindenhol eszi a csövet.Valamiért 200 db APFSDS után kik a német 120-as löveg is de erre nem merek megesküdni.

Tehat az en allitasom az volt hogy az orosz ipar nem kepes minoseget vagy nyugati minoseget gyartani.

50 loves vs 200 loves ( en 350 illetve 450 rol tudok szeriatol fuggoen de most vegyuk a te adatodat ) akkor ez azt jelenti hogy 400% os elteres van minosegben a keleti es nyugati lovegcso kozott ugy hogy a nyugati loszernk meg nagyobb is a teljesitmenye. Szimplan csak szamok alapjan !!!

Megallapithatjuk hogy gyengebb az orosz ipar termeke mint a nyugati ? Szerintem hatarozottan IGEN !

DINAMO

Ez nem ennyire egyszerű... Melyik T-72-es milyen ágyúja milyen lövedékkel?
Melyik nyugati harckocsi milyen ágyúval és milyen lövedékkel?
A T-72/T-80/T-90 szériák ezekkel az ágyúkkal készültek az elmúlt 40 (!) évben: 2A46, 2A46M, 2A46M-1, 2A46M-2, 2A46M-4, 2A46M-5
Melyikre vonatkoznak az adatok? :)

Meg úgy őszintén, egy valódi háborúban hány lövést ad le egy MBT nyíllövedékkel mire kilövik? Le tud adni 50 lövést? Mert szerintem 20-at se...
Ha pedig kopás vagy sérülés van akkor nem az egész csövet cserélik csak a csőbetétet.

A LAHAT pedig elméletileg bármely 105/120 mm-s NATO ágyúból kilőhető.

Tehat az en allitasom az volt hogy az orosz ipar nem kepes minoseget vagy nyugati minoseget gyartani.

50 loves vs 200 loves ( en 350 illetve 450 rol tudok szeriatol fuggoen de most vegyuk a te adatodat ) akkor ez azt jelenti hogy 400% os elteres van minosegben a keleti es nyugati lovegcso kozott ugy hogy a nyugati loszernk meg nagyobb is a teljesitmenye. Szimplan csak szamok alapjan !!!

Megallapithatjuk hogy gyengebb az orosz ipar termeke mint a nyugati ? Szerintem hatarozottan IGEN !

Melyik orosz ágyúról is beszélünk konkrétan?Azt nem írd nekem,hogy Rapira-3!!!

Az 50 loveses adat a magyaroknak szallitott T-72 es agyuira vonatkozik . Uj adatom nincsen de en is az akkori 120 mm es lovegek hasonlo adataival vetettem ossze.

Azóta eltelt 40 év és a nyugati lövegek túl sokat nem javultak ezen a téren(a fizikát nem lehet megbaszni az APFSDS mindig enni fogja a csövet).Ne hasonlítsuk már a 2A46M ágyút a 2A46M-5-höz pláne ne a 2A82-1M-hez.

"Azóta eltelt 40 év és a nyugati lövegek túl sokat nem javultak ezen a téren"
Forras ?

"Ne hasonlítsuk már a 2A46M ágyút a 2A46M-5-höz pláne ne a 2A82-1M-hez."
Van szamszeru adatod a ket agyu minosegi kulonbsegere ?

En elhisem hogy az oroszok fejlesztettek az elmult 40 evben de akkor mire ez a feltetelezes hogy a nyugatiak nem ?

Egyébként bármilyen hihetetlen de annyira nem volt nagy probléma az,hogy a T-72 lövege a megjelenésekor(70-es évek eleje!!!) 50db APFSDS után kuka lett vagy legalább is újra be kellett szabályozni.Annál az egyszerű oknál,fogva,hogy nem nagyon terveztek velük APFSDS-t lőni(de még HEAT-ot sem).Bármilyen hihetetlen de akkoriban az oroszok HE gránáttal rakták tele a T-72-t(valami 16 vagy 18 HE volt betöltve a 22 lőszeres tárba) azért mert ami akkoriban nagy számban rendelkezésre állt nyugaton azt a 125-ös He gránát is kicsinálta.Orosz adatok alapján a 85mm HE gránátok 500 méterről képesek voltak átütni a Leopard 1,AMX-30 vagy a Chefftain oldalpáncélját.

Forras ?

En elhisem hogy az oroszok fejlesztettek az elmult 40 evben de akkor mire ez a feltetelezes hogy a nyugatiak nem ?

Forrásom nincs de sehol nem láttam olyat leírva,hogy a nyugati csövek hirtelen olyan hű de ellenállóak lettek az APFSDS okozta csőkopással szemben(a fizikát nem lehet megbaszni).Ha neked van arra forrásod,hogy drasztikusan megnőtt az általad említett 450-ről akkor kíváncsian várom.
Nem állítottam,hogy nem fejlesztettek nyugaton csak azt,hogy nem annyit mint az oroszok bár ők lejjebbről kezdték ez tény*.Az ágyúk minőségét megmutatja a pontosságnövekedés is?

Amúgy érdekelne,hogy 1972-ben még is milyen nyugati 120mm-es ágyú volt ami 350 vagy 450 APFSDS után ment csak tönkre?Csak azért érdekel mert amennyire én tudom a Rheinmetall 120mm-es ágyúja 79-ben állt rendszerbe a T-72 ágyúja meg 1964-ben(a T-64-el).Ha ugyan azt a matekot ismerjük akkor 15 évvel idősebb nyugati ágyú tud sokkal jobb értékeket és te ez alapján exportálsz a mai orosz ágyúkra.

Forras ?

Konkrétan APFSDS-rre nem találtam adatot(bocsánat)csak arra,hogy mennyit javult az ágyú élettartama(mennyivel lehet vele több lövést leadni,sajnos az nem derül ki,hogy milyen lőszerrel mérték).A 2A46M löveg élettartama 1200lövésre javult a 2A46 900 lövéses élettartamáról.A 2A46 a B variáns előtt T-72-k lövege(így a mi harckocsijainkba is ilyen van),a 2A46M pedig a B variáns lövege(egyébként 2A46M-1 néven építették be ugyan ezt a löveget a T-64BV és T80B harckocsiba).

• Tetszik
Becsülhető, hogy mi változna a T-14 képességeit/állapotát/érzékelőit (motor, hátfal, üa-tartályok, lánctalp, űz járulékos kár...) t egy BM-21 "kezelés" után. Arra vagyok konkrétan kíváncs, hogy ezzel az eszközzel(BM-21), használhatatlan , de nem kilőtt ócskavassá lehet-e változtatni a T-14-t. Milyen becsült db kellene a cél eléréséhez, stb...

U.i: Kössssz ;)

Becsülhető, hogy mi változna a T-14 képességeit/állapotát/érzékelőit tekintve egy BM-21 "kezelés" után. Arra vagyok konkrétan kíváncs, hogy ezzel az eszközzel(BM-21), használhatatlan , de nem kilőtt ócskavassá lehet-e változtatni a T-14-t. Milyen becsült db kellene a cél eléréséhez, stb...

Több száz darab rakéta.BM-21-el minden mai harckocsit harcképtelenné lehet tenni.

• Tetszik
Reactions: fishbed
Egyébként bármilyen hihetetlen de annyira nem volt nagy probléma az,hogy a T-72 lövege a megjelenésekor(70-es évek eleje!!!) 50db APFSDS után kuka lett vagy legalább is újra be kellett szabályozni.Annál az egyszerű oknál,fogva,hogy nem nagyon terveztek velük APFSDS-t lőni(de még HEAT-ot sem).Bármilyen hihetetlen de akkoriban az oroszok HE gránáttal rakták tele a T-72-t(valami 16 vagy 18 HE volt betöltve a 22 lőszeres tárba) azért mert ami akkoriban nagy számban rendelkezésre állt nyugaton azt a 125-ös He gránát is kicsinálta.Orosz adatok alapján a 85mm HE gránátok 500 méterről képesek voltak átütni a Leopard 1,AMX-30 vagy a Chefftain oldalpáncélját.
Ki az ski azzal szamol hogy az ellenseges harckocsi az oldalat fogja mutatni?

Plane egg tamado harcban amikor Sainte biztos a face to face egymasra vicsorgas ?

Becsülhető, hogy mi változna a T-14 képességeit/állapotát/érzékelőit (motor, hátfal, üa-tartályok, lánctalp, űz járulékos kár...) t egy BM-21 "kezelés" után. Arra vagyok konkrétan kíváncs, hogy ezzel az eszközzel(BM-21), használhatatlan , de nem kilőtt ócskavassá lehet-e változtatni a T-14-t. Milyen becsült db kellene a cél eléréséhez, stb...

Anno volt harcfeladat tervezve BM 21 osztalyal kimondottan harckocsik Ellen.

Az elso esetben a meg kocsira nem szalt gyulekezes eligazitas alatt Levi allomanyra mert HE csapasnal szamoltak 20% is eloero veszteseget mit a masiknal kazettas toltetre emlekszem se barminemu konkretum nelkul.

Szerintem T 14 fokozottabban erzekeny a repesz es sokkhullammal szemben bar ettol fuggetlenul a 122mm karcsunak tunik.

• Tetszik
Reactions: LMzek
Ki az ski azzal szamol hogy az ellenseges harckocsi az oldalat fogja mutatni?

Plane egg tamado harcban amikor Sainte biztos a face to face egymasra vicsorgas ?

Gondolom,ha a 85mm-es HE gránát átvitt 50mm-t akkor 125-ösnek nem okoz gondot egy Leopard 1 vagy AMX-30 szemből.
A keményebb célok ellen pedig ott voltak a dedikált páncéltörő lőszerek.A Leopard 1A3 rétegelt páncélzata megint csak orosz számítások alapján ha nem is átüthető de biztosan harcképtelenné teszi a har kocsit.

Ennek annyi alapja lehet,hogy a Honvédség végzett kísérleti lövészetet T-72M1 vs T-72M1 HE gránát és 2A72 páncéltörő lőszer viszonylatban.
Az eredmény az lett,hogy a 125-ös HE gránátszéttörte a T-72M1 torony frontpáncélját(a löveg mellett csapódott be a gránát és a külső 200mm-es páncélt törte szét) egyetlen találattal ami azt jelenti,hogy 200mm acél nem okoz gondot.
Ha így vizsgálod azonnal más a leányzó fekvése.

Bocsánat 2A42(az a BTR-80/A toronyfegyvere).Egyébként oldalról simán átlőtte a harckocsi páncélját a 30mm-es gépágyú.

Kicsit érthetőbben,hogy mit is robbantott szét a 125-ös gránát:
A képen látható külső 200mm vastag acélréteget törte ketté függőlegesen a torony homlokpáncél teljes magasságában.
C0V7i6F.png

Halkan jegyzem meg,hogy ekkora rombolóerő még az akkori M60-asokat is kukára vágta volna.

Na sikerült hülyeséget írnom!Nem a 125-ös HE gránát törte szét a 200mm(közvetlen a löveg mellett) acélt hanem a 152-es.Bár ez a 125-ös gránát hatékonyságán nem változtat 40-100mm vastag páncél ellen.

• Tetszik
DINAMO

"Ez az ATGM hasznalat a nyugat harckocsiknal az M-60A2 vel illetve az M551 SHERIDAN el kihalt."

Tévedés. Merkava és a LAHAT ATGM ;)
lahat120.jpg

na ja.. úgy rémlik max kettő van mostanában betárazva, és elsősorban nem az ellenséges harckocsik (böszemenagy pct törő kapacitás mozog előre - hanem az olyan célpontok ellen, amikor túl erős lenne a gránát.
pld állványos rak.egyik utolsó éles vevetése az volt amikor egy terrorista elbarikádozta magát, és kijelentett hogy ő bizony mindhalálig..Ebből ne legyen gond, egy Spike-ot beküldtek.

• Tetszik
Reactions: zsolti and fip7