Az, hogy láttuk a 4000+ méteres söprögetést, egyáltalán nem jelenti azt, hogy ez tipikus lenne.
Volt egy videó (BMP-3, de ez itt most mindegy), amiben a Wagneres katonát megkérdezik, mik a tipikus lőtávok: “50m … 100m … 800m”
Még mindig ott tartunk, hogy a
feladatra megfelelő eszközt kell adni a katonáknak. Ha a feladat ilyen fasorok közti ároksöprögetés, pár száz méterről, gyalogsági támogatóeszközként használva a tankot, akkor ahhoz nem kell kilométerekre ellátni, ahhoz egy párhuzamosított, de a tűzvezetőrendszernek nem szerves részeként beépített hőkamera is segítség lesz. Távolabbra használnak mondjuk TOS-1-et, az pont ilyen pár kilométerre van kifejlesztve
Egy USA-méretű haderő az USA szintjén talán elbírja, hogy az összes tankjuk kb ugyanazon a szinten van tűzvezetés és egyebek terén (ezt most csak betippeltem, nem tudom, milyen variancia van náluk), de az oroszok jóval kevesebb pénzből háborúznak. Oda meg kelleni fog valamilyen hi-lo mix.
Aztán lehet pattogni, hogy jaj, nem olyan a hőkamera, meg nincs HK/KK mód, de ha egyszer a feladat ezeket nem követeli meg, és emellett ki tudják használni egy tank amúgy inherens tűzerejét/páncélozottságát/mobilitását, akkor meg miért ne tennék?
Növeltek képességet úgy, ahogy meg tudták engedni maguknak és ahogy a helyzet megkívánta. Én így látom.
Egy ilyen diverzebb tankflottának nyilván az az egyik (legnagyobb?) hátránya, hogy a műveleti tervezésnél, meg a harctéren észnél kell lenni, és a low-endet nem beküldeni egy valószínűsíthető tankcsatába.
De vegyük már észre, hogy megvan a helyük a kiszuperált tömegtankoknak is.