Ebből az állításból szerintem semmi sem igaz, ismét.
1. A DM73-ról én nem tudom, hogy a csapatoknál lenne. Vagyis nem létező dolog ilyen értelemben.
2. Álló célokat eddig se tudtak eredményesen leküzdeni 4000 méter fölött nem irányított lövedékkel. Legalábbis nálam nem eredményes célleküzdés a 10 lövésből egyik csak eltalálja módszer. A Sivatagi viharban is lőttek ki tankot 4800 méterről. Csak éppen több lövésből, szerencsével.
A harckocsiknál az számít hatásos lőtávolságnak amikor első lövésből 50+% esélyed van a találatra. Ez még 3000 méteren is kérdéses több cél esetén, nem, hogy 4000 méteren.
3. A Leopárd 2A5-öt bizony átlőheted egy tandem fejes ATGM-el!
A páncélteknő és a lövegpajzs sebezhető. Egyéb sérülést okozó helyekről nem is beszélve.
Ha a torony főpáncélját éri a találat akkor szerintem se hatol be a sugár, ellenben megsérülhet egy csomó minden. Az optika az ágyú. Kigyulladhat a szar helyen lévő üzemanyag, hiszen a lánctalp fölött van. De maga az ÉK előtét páncél is leszakadhat, hiszen levehetőre van megcsinálva. És telibe veri kb. 10 kg TNT egyenérték...
Én nem a Leopárdra fogadnék, ráadásul a T-80-as annyiszor lő rá amennyiszer csak akar. 4-5 km-es távolságon nem nagyon van félni valója...
Minél nagyobb a kamera nagyítása annál szűkebb a látómező. Nagy szerencsével látják csak meg.
Ha pedig nem mozog a harckocsi akkor a füst se menti meg....
Azzal meg vigyáznék , hogy "nem tudja kilőni". Vannak rajta olyan helyek ahol átmehet a sugár (pl. lövegpajzs) és attól, hogy kilőve nincs még simán harcképtelen lehet az első találat után.
Például szétrepeszeli a robbanás a német csodakamerát.
Vagy megsérül az ágyú, kigyullad a szar helyen lévő üzemanyag, leszakad a lánc stb....
Általában semmi sem köszön meg egy ilyen találatot.
A Sima kumulatív gránátok is pont azért veszélyesek, mert ha nem is megy át a sugár a páncélon, a másodlagos repeszhatás óriási kárt képes okozni.
Ehhez képest a nyíllövedék elég tiszta munkát végez.
Régebben az oroszok erre radarfelderítős BMP-1-est használtak.
BRM-1K a neve:
ru.wikipedia.org
Ma ennél sokkal jobb cuccok vannak, lásd. drónok.
Az a tévképzet, hogy az "ellenfél vaksi"
Ma nyílt terepen mindenki látja a másikat.
Erdőben meg városban a hajukra kenhetik a germán csodakamerát, mert nincs harcászati előnye.
Dicséretes dolog, hogy van egy jó hőkamerájuk. Nekem ezzel nincs bajom.
A bajom azzal van, amikor valaki ebből akar hadifölényt levezetni.
Nincs hadifölényben a NATO. Vannak elemek amiben most is jobbak az oroszoknál, és vannak amiben az oroszok a jobbak. Ennyi.
Csak jelentéktelen előnyökből világmegváltó wunderwaffa legendákat gyártani egy f@szság, szerintem.
(és ezt nem neked címeztem)