Csak ismételni tudom magamat.Környékünkön,ahol nincs mendent elsöprő légierő,a tüzérség a csatadöntő fegyvernem,a Háború Istene.Pont.(és valójában az izraeli és amerikai hadviselésben is igencsak hangsúlyos a tüzérség szerepe-persze,hatótávolságukon belül).röviden összeferdítve:
A szovjet, és az USA tüzérséggel kapcsolatos teoretikus munkáiban a puha célok elleni tüzérségi lövedékek, beleértve a HE és egyéb a repeszhatással is operáló lövedékek hatásait a páncélozott célokra. A végeredmény az lett, hogy letesztelték:
A szovjet számok szerint a harckocsikat az ilyen "buta" tüzérség hasonlóan könnyen fogja le és pusztítja, mint a lövészpáncélosokat és más könnyen páncélozott járműveket.
A szovjet kritérium a járműveket két kategóriába sorolta: 1, "Sérült": nem képes azonnal folytatni a harcot, vagy 2 "Megsemmisült". Az amerikai kritérium szerint a 30 percnél rövidebb javítást igénylő járművek teljesen harcképesnek számolták, míg az ennél több javítást igénylő gépekre értéket számoltak.
Az amerikai metódussal átszámolták a tűzcsapások valószínűsíthető eredményét, majd azokat a tűzcsapásokat végre is hajtották, ami a vártnál jóval nagyobb pusztítást eredményezett. 30%-os kárra számítottak a páncélozott járműveken, míg a valóságos adat 67%-re jött ki.
A repeszek a könnyebben páncélozott járművek páncélzatát átütötték, jelentős károkat okozva. A harckocsira málházott tárgyakat , rádióantennákat, üzemanyagot a repeszek lesöpörték. Az optikákat roncsolták, lánctalpakat, futógörgőket és a felfüggesztés elemeit roncsolták, használhatatlanná tették akár 30 méterre történt becsapódás esetén is. A lövegeket is rendszeresen roncsolták, illetve levegőben robbanó gránátok gyakran tönkretették a járművek motorjait.
Ezek alapján a @fip7 féle elméletben létező lövedék képes erőteljesen csökkenteni a harckocsik harcképességét.
(Az eredeti forrást egyébként valamikor avtomat rakta be, én csak lementettem. Csak a korrektség kedvéért)
Ha a tüzérségi párbajt elveszitjük,hajunkra kenhetjük a Leot és a Lynxet-a gépesitett manőverező harcot elvesztettük.