1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

T-90

Diskurzus a(z) 'Harckocsik' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. F1End

  F1End New Member

  "A technikai aramétereken túl, fontos kérdés,hogy hozza-e elődei megbízhatóságát. Meghibásodás esetén kiválthatóak-e az elektronikai berendezések közel azonos hatásfokkal?"

  Azt hiszem előre kijelenthető, hogy nem, mert a digitális (sőt, a fejlettebb nem digitálisak is elektronikus) tűzvezető és felderítő eszközöket gyakorlatilag lehetetlen kiváltani közel azonos hatásfokú, nem elektronikai eszközökkel, és az automata töltőberendezést sem lehet kurglival működtetni. :)

  Inkább az a kérdés, hogy milyen gyakoriak a meghibásodások, ill. amit te is feltettél, hogy harc közben milyen könnyen javíthatók.

   

  "Az arab-izraeli páncélos csatákban elég jó teljesítményt nyújtottak a t-72 k a képzetlenebb személyzet ellenére is."

  Én úgy tudom, hogy valójában arab T-72 nem küzdött még meg izraeli harckocsival, amit kilőttek azt pct rakétával csinálták.

   

  A "gyorsulási versennyel" kapcsolatban meg: a Leopard 1 kb ugyan olyan nehéz, mint a T-72 és erősebb motor van benne, fontosabb szempont volt a tervezésénél a sebesség, mint a szovjet harckocsiknál.
   
 2. Fade

  Fade Well-Known Member

  "A technikai aramétereken túl, fontos kérdés,hogy hozza-e elődei megbízhatóságát. Meghibásodás esetén kiválthatóak-e az elektronikai berendezések közel azonos hatásfokkal? Harci körülmények között milyen gyorsan javítható?...."

   

  :DDD Mért alázod szegény T72t? 

   

  "Az arab-izraeli páncélos csatákban elég jó teljesítményt nyújtottak a t-72 k a képzetlenebb személyzet ellenére is. Nekünk sem lenne rossz választás az SM"

   

  82ben a T72t csúcs tanknak tartották. Mostanra akárhogy nézem egy istenverése. Teszem csendben hozzá az MK1ek ellen ami akkor szintén "csúcs"nak számított már 82ben esélytelen volt. 
   
 3. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  Fade nem egy cseppet meredek a kijelentésed?

  T-72 alapból egy olcsó tömegtámadó harckocsinak tervezték a T-64 mellé. Az hogy 80-évek a modernizált változatok és VS akkori top nyugati tankok szemben nem volt cseppet se esélytelen. IRAK-ból meg véletlenül se szabad kiindulni.
   
 4. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Arra gondoltam, hogy pl. az optikájával lehet- e hozzávetőleges távbecslést és előretartást végezni, kézzel iranyozni ha szükséges a túlélés érdekében.
   
 5. Fade

  Fade Well-Known Member

  nekerdezz: Most 82volt az alap. Frontban a T-72 az Mk1 ellen esélytelen volt ezen nincs mit vitázni. Az agyon ERAzott M48... ak ellen esélyel játszott. 

  Ha pedig 82 és csúcs Szovjet akkor ne a T-64hez hasonlítsuk hanem a T-80hoz ami egy teljesen más téma. imo amblokk és chassis szempontjából is messze jobb konstrukció+alap mint a T-72.

   

  ha pedig mostanról beszélünk, akkor az van, hogy az Oroszok hivatalosan is belátták, hogy lehet a szart pofozni, de attól még szar lesz. Remélem 2015körül tényleg jön az új armata chassis és ha esetleg elektronikaban nem is de dizájnban újra vmi olyat alkotnak amire azt mondom, hogy ez igen. Baromira elkényelmesedtek nyon.
   
 6. boki

  boki Well-Known Member

   Ment két fejlesztés is a T-95 és a Fekete sas  is , de mivel nem volt pénz nem tudták befejezni.  Ha lett volna pénz akkor ma már Armata M -ek lennének.
   
 7. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  A '90- es évek elején Szentendrén járt szír hk őrgy. beszámolt egy 4600 m-ről apfsds- el kilőtt merkaváról. Voltak összetűzések de nem olyan mértékben mint '73-ban a t-55/62-nek.

  A t-90- ben is benne vannak a múlt tapasztalatai, szerintem komolyan kell venni.
   
 8. dudi

  dudi Well-Known Member

  Fade

  A T-72 homlokpáncélját arra tervezték,hogy a kor legelterjedtebb NATO harckocsiágyújának(brit L7-es löveg ez volt a Merkava MKI-ben is) ellenálljon és erre képes is.
   
 9. dudi

  dudi Well-Known Member

  Ennek ellenére tökéletesen egyetértek veled abban,hogy mára már egy elavult  őskövület a T-72.
   
 10. doca

  doca New Member

  Szerintem T-90 nagyon le van írva. Elektronika az újabbakban ugyanaz, mint Ariete vagy Leclercben, azok pedig nem lehetnek annyira gyengék. Ettől független tényleg "elkényelmesedtek", de gondolom jobban bíznak a gyalogságban(legtutibb kézi pct. eszközeik nekik vannak és tömegével), meg a régi jól bevált tömegtámadásban.
   
 11. boki

  boki Well-Known Member

  Ettől független tényleg "elkényelmesedtek", de gondolom jobban bíznak a gyalogságban(legtutibb kézi pct. eszközeik nekik vannak és tömegével), meg a régi jól bevált tömegtámadásban.

   

  Jó szolj nekik , hogy szedjék ossze a kulfoldre ment szakembereket, akik a harckocsi fejlesztésekben dolgoztak, itt gondolok az Omszkban dolgozókra és a Szent .péterváron dolgozókra. Izraelben van beloluk rengeteg , A Merkavákat már 1991-tol már ok fejlesztették..

   De , ha tudják a 90 -esévekben, hogy a 2010 korul lesz pénz biztos vártak volna és nem mentek volna kulfoldre. :)
   
 12. doca

  doca New Member

  Izraelből nem hiszem, hogy "hazamennének" már, eleve nem annyira önkéntes dolog volt, elég forró volt akkoriban a talaj a Szu. nevű hely környékén.

  Másik: Oroszországba most mennek ki az elbocsátott holland/német/dán stb. had- és egyéb mérnökök, nyugati fizetést kapnak, csak épp cár apó örül a munkájuknak.
   
 13. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Szvsz nem kényelmesedtek el, csak egyrészt tényleg volt egy "átmeneti időszak" és most kezdenek megint keményen fegyverkezni, másrészt azért lesz T90-ből csak kb. 1000, mert mire ezeket leszállítják, addigra már lesznek Armaták.. Abból gondolom megint lesz vagy 5000 csak nekik. :)
   
 14. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Doca

  Ez így nem igaz. Az oroszoknál komoly páncélos hadosztályok léteznek, pont mint Izraelben. A rossz tapasztalatok pont abból adódtak, hogy az arabok széttagolták a hk-kat kisebb alegységekre így nem tudták kihasználni kezdeti sikereiket. Az izraeliek felismerték ezt a baklövést és ellentámadtak. Csakis ezért kerülhették el az összeomlást.  szovjetek is fogták a fejüket az arabok hülyesége miatt.

  A t-72-es jó hk volt. A t-90 pedig jó. A tataiak a valagukat a földhöz vernék örömükben ha ilyenekkel lennének ellátva.
   
 15. doca

  doca New Member

  Én is úgy hallottam, hogy azért nem pörgetik fel a gyártást, mert a komolyabbra gyúrnak, hogy majd abból jól bevásárolnak.
   
 16. boki

  boki Well-Known Member

  Még a régi orosz védelmi miniszter Szergyukov 2010-ben elutasította a t-95 -os rendszeresítését, ill. eltoroltette a programot. Teljesen leállították a T-90-esek vásárlását. (új szerzodések kotését) . Az Uralvagonzavod most monden energiát az Armata prototípusába fordít.

  Szeptemberben szeretnék bemutatni a Nyizynij tagili kiállításon. Ha sikeres lesz, akkor tobb ezer darabot rendelnek belole. Az T-90 SM (orosz AM)

  változat export termék, az oroszok nem rendeltek belolei, még a soraozat gyártása se indult be. Van belole pár darab amit a kiállításokra hordanak.
   
 17. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Meg hát azért nem kell félteni az orosz hadiipart... Wikin meglesve, ami nem éppen a legfrissebb adatokat tartalmazza, így is eladtak ebből is már pár ezret...

   

  • [​IMG] <a title="Ethiopia" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Ethiopia">Ethiopia</a>: Ethiopia currently operates 50 T90s.<sup>[47]</sup>
  • [​IMG] <a title="Algeria" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Algeria">Algeria</a>: Algeria has purchased a total of 305 T-90SA tanks in two batches. The first batch of 185 was signed during 2009 and the second batch of 120 signed in 2011 for $470 million.<sup>[48]</sup>
  • [​IMG] <a title="Azerbaijan" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Azerbaijan">Azerbaijan</a><sup>[49]</sup>
  • [​IMG] <a title="India" href="http://en.wikipedia.org/wiki/India">India</a>: India currently operates up to 620 T-90 which were procured in three separate orders. Two batches (310 tanks and knockdown kits in 2000 and a further 300 in 2006<sup>[50]</sup>) were purchased from Russia. Heavy Vehicle Factory (HVF) at Avadi has delivered 24 tanks in 2009-10; 51 in 2010-11; another 50 were supposed to be delivered in 2012. A further 1,000 were to be produced locally by 2020. Of those, the first batch of 10 were delivered in August 2009.<sup>[51]</sup><sup>[52]</sup> Rs 10,000-crore purchase of 354 new T-90MS tanks for six tank regiments for the China border has been approved.<sup>[53]</sup> This takes total no. of T-90 tanks to 2011.
  • [​IMG] <a title="Russia" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Russia">Russia</a>: Russia operates 550 T-90A and 420 T-90 as of 2013.<sup>[54]</sup><sup>[55]</sup>
  • [​IMG] <a title="Turkmenistan" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Turkmenistan">Turkmenistan</a>: Turkmenistan ordered 10 T-90S tanks over 2010 for approximately $30 million and a further 30 T-90S tanks in 2011.<sup>[48]</sup>
  • [​IMG] <a title="Uganda" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Uganda">Uganda</a>: 44 T-90SA in 2011<sup>[56]</sup>
   
 18. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  De tényleg ilyenkor nézek ki a fejemből... Amikor pl. azt látom, hogy Etiópia, meg hasonló szegény országok vettek 50db T90-est... MH meg 15db T-72-vel vírit... :S
   
 19. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Közben nézegetem az MBT-2000 eladási adatait. Elég jól sikerült vele beletenyerelni a piacnak erre a szegmensére.
   
 20. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  Dudi a itt a 80 évekről volt szó Fade az hozta fel. T-72 eleve a 70 évek gyermeke de mikor megjelent nagyon féltek tőle. 

  közel 40 éves alap kustrukció. T-90 meg a pénz hiány szülte gyermek. Bár oroszokat egy nagyon ígéretes jövő felé vezette. Passzív védelem fokozása nagyon korlátozott. Aktív rendszereké a jövő amibe oroszok élenjárnak
   

Ezen oldal megosztása