1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

T-90

Diskurzus a(z) 'Harckocsik' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Az aktív rendszerek egyik legnagyobb baja, hogy nagyon sérülékenyek. Milliméteres radarokat nem páncélozhatod és elég egy repesz, vagy agy golyó és oda az aktív védelmed. Persze jó ha van, de ez sem csodaszer.
   
 2. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  +1
   
 3. nekerdez

  nekerdez Well-Known Member

  Mackesen mint minden új technikának vannak gyermek betegségei. A páncéltörő lövedékek egyre fejlettebbek jelenlegi páncéltechnológia mellett lassan 70-80+ tonnás harckocsik kellenének. Ez még úgy se járható út.

  Itt is ki alakul az aranyközép út. 
   
 4. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Gyerekbetegség inkább az lenne, ha nem tudná a rendszer megkülönböztetni a hk lőszert a gépágyúlőszertől és adott esetben az ellen is indítana töltetet. A rendszer érzékelőkön alapszik amiket élesitve nem burkolhatsz páncéllal. Ez egy gyenge pont amivel számolni kell.
   
 5. dudi

  dudi Well-Known Member

  Én úgy gondolom,hogy a mai modern nyugati harckocsik megjelenéséig(Leopard 2,Abrams,Challanger 2 stb.)a T-72 egy nagyon komoly harcértékkel bíró eszköz volt de a fent sorolt nyugati gépek gyakorlatilag ugyan úgy egy szempillantás alatt elavulttá tették ahogy a Dreadnoughtelavulttá  tette az addigi sorhajókat.
   
 6. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Hát a "1. vastagítom a páncélt - 2. akkor erőssebb RPG-t csináltok - 3. goto 1" a végtelenségig nem folytatható... Nyílván kell minél brutálabb páncélzat is, de azzal nagyobb léptékben lehet előre haladni, ha más úton -is- próbálnak fejlődni.

  Nyílván ezek a meglevő aktív rendszerek is addig lesznek hatékonyak, amíg meg nem jelennek a hatékony elektromágneses- és lézer ágyúk... Hogy utána mit találnak ki... Talán energiapajzs. :)
   
 7. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Valami azt súgja, hogy a kumulatív lőszerek is kezdik elérni fejleszthetőségük határát, míg a tankok homlokpáncélját tovább lehet erősíteni. Ahogy látom a trend inkább az kezd lenni, hogy megpróbálják kikerülni a homlokpáncélt és felülről támadni a tetőt.
   
 8. Fade

  Fade Well-Known Member

  mack: bezony, ezért azért de nincs nagy fejlődés mostanában.


  amik pl két dolgot eröltetnek, az egyik az AMP ami meglehetősen komoly előrelépés lesz.. Persze tankok ellen nem jó. :)

  Másik az ERA terjedése miatti "tandem" municiók.

  Nagy átütésbeli fejlődés nincs. De mivel L55t, meg a másik programukat (nem jut eszembe neve) se eröltetik gondolom igény sincs rá.
   
 9. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Nyugaton az ERA-t nem nagyon látom terjedni. Ami terjedés észlelhető volt az Abrams esetében a TUSK, de az meg nem hagyományos hadviselésre kell, hanem városi harcra.

  Sőt, ha jobban meggondóljuk orosz tankokon kívül elég kevesen használnak reaktív páncélzatot.
   
 10. dudi

  dudi Well-Known Member

  Páncél átötő képességben szerintem egyszerű fejlődni kell egy új löveg ami lehet,hogy csak azért nincs mert nincs rá szükség,gondolok itt a német 140-esre vagy az orosz 135-ösre ami talán érkezik az Armatával.
   
 11. F1End

  F1End New Member

  Azért talán mégis. A "kard és a pajzs" küzdelme több ezer évre nyúlik vissza. Egy-egy áttörés tömeges elterjedése néha visszaszorítja az egyiket (pl a 18. században gyakorlatilag nem használtak a szárazföldön páncélzatot), de előbb vagy utóbb lesz fejlődés a másik oldalon is.

   

  Mondjuk az is igaz, hogy a hidegháború végével nem várható a közeljövőben olyan konfliktus, ahol többszázezer vagy többmillió négyzetkilóméternyi jól védett területet kell nagy sebességgel (gépesítve) szárazföldön elfoglalni, szóval alapvetően sokkal kisebb hangsúly van emiatt a harckocsik fejlesztésén, mint 1950-1990 között volt.
   
 12. Mackensen

  Mackensen Well-Known Member Szerkesztőségi tag Moderátor

  Napjainkban azért elég keményen folyik harckocsi fejlesztés, csak nem annyira nyugaton mint keleten.

  Ami az új orosz harckocsiágyút illeti, kétségeim vannak felőle. Egy új ágyú rengeteg pénzbe és nagyon sok időbe kerül. A német 120 mm tíz évig fejlesztették és egy rakás pénzbe került, kétlem, hogy az oroszoknak aez elmúlt években lett volna ilyesmire pénzük.
   
 13. dudi

  dudi Well-Known Member

  Mackensen

   

  Már rég elkezdték fejleszteni mert vagy a T-95-ben vagy a Black Eagel-ben 135-ös ágyú volt.Szerintem ez olyasmi lehet mint a SZU-34:elkezdték fejleszteni majd leálltak vele és később befejezték.
   
 14. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Ezt nem értem... Hol harcolnak ma pajzzsal és karddal? :) A páncélzat elhagyását ugye a hatákony lőfegyverek megjelenése okozta.
   
 15. Roni

  Roni Well-Known Member

  Jut 5 gen gépre s-500 fejlesztésre új nuki tengók majd pont egy ágyú  fejlesztése fog nekik gondot okozni annyi évtizedes tapasztalttal ?
   
 16. F1End

  F1End New Member

  Ezt nem értem... Hol harcolnak ma pajzzsal és karddal? :) A páncélzat elhagyását ugye a hatákony lőfegyverek megjelenése okozta.
   
 17. ijasz

  ijasz Well-Known Member

  Talán már nincs akkora hozadéka az űrméret növelésének egy hk ágyú esetében. A lövedékek továbbfejlesztésében több lehetőség van. 

  Kiváncsi lennék, hogy a modern nyilak (pl. urán) mit okoznának a nyugati páncélokban, akáraz Abrams urántartalmú páncéljában, és milyen távolságból. Persze megbízható forrásból és nem a gyártók eltorzított reklámjaiból.

  Az MT-12 hes volt rendszeresítve wolfram carbid nyillövedék, ami úgy ment át a t-55-ön mint kés a vajon. Nehezen tudom elképzeli, hogy egy újabb 1000 m-en belül ne okozzon komoly fejfájást bármely nyugati hk-nak.
   
 18. F1End

  F1End New Member

  *zotyek78 -at akaratam idézni, csak elqrtam valamit
   
 19. hiryu

  hiryu New Member

  Ezt nem értem… Hol harcolnak ma pajzzsal és karddal? :) A páncélzat elhagyását ugye a hatákony lőfegyverek megjelenése okozta.

   

  Hát, tizedes vissza az iskolapadba, rendőrpajzs, kevlár , Brezsnyev szemöldöke, irányított Pct-rakéták elleni töltetek, kazetták, usw.
   
 20. zotyek78

  zotyek78 Well-Known Member

  Kicsit értelmetlennek érzem a vitát... Nyílván lehet úgy gondolni, ahogy én vagy úgy, ahogy Mackensen vagyis, hogy van még tartalék a kinek van erőssebb páncélja vagy páncéltörője.

  Arról inkább most ne vitázzunk légyszi, hogy milyen specializált helyzetekben használnak ma is pajzsot és mi ellen, illetve rakéták elleni csapdák miért nem számítanak pajzsnak. :S
   

Ezen oldal megosztása